Welke zonnebrand is sea safe/koraalveilig?

Door Ariane Droop, 21 juni 2019
Deel blog:

Het is uiteraard belangrijk om je goed in te smeren als je de zon ingaat om verbranding te voorkomen. Helaas heeft zonnebrand ook een negatief effect: gewone zonnebrand is dodelijk voor het leven onder water. In zonnebrand zitten namelijk producten die schadelijk zijn voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer crèmes op de markt die natuurlijke producten bevatten die geen kwaad kunnen. Een duurzame zonnebrand gebruiken is al een eerste stap naar een schonere zee.

Zonnebrand is schadelijk voor koraal en zeeleven

Wat maakt zonnebrand schadelijk voor de zee en het koraal? Zonnebrand is een vrij ingewikkeld product. Voornamelijk ingrediënten als oxybenzone (absorbeert zonnestralen),  zinkoxide en titaniumdioxide maken het een milieubelastend product.

Oxybenzon

Oxybenzon is giftig voor het koraal. Op bepaalde plekken zoals sommige Hawaiìaanse eilanden en natuurreservaten is het al verboden om het te gebruiken. Het belemmert de groei van babykoraal en is al geringe concentraties schadelijk. Maar buiten dit feit werkt oxybenzon voor mensen hormoonverstorend en dat is vervelend want het wordt door het lichaam opgenomen. Oxybenzon zit ook in andere niet-natuurlijke cosmetica zoals lippenbalsems, shampoos en dagcrèmes.

In koraalgebieden zijn steeds vaker zonnebrandcrèmes te koop die worden aangeprezen als ‘eco-friendly’ of ‘coral safe’. Dit zijn geen beschermde termen, dus het blijft een kwestie van etiketten lezen en oppassen voor oxybenzon, dat soms vermeld staat als ‘benzofenon-3’ of ‘bp-3’. Octinoxaat en andere ingrediënten zijn mogelijk ook schadelijk voor koralen, maar dat is nog niet zo uitgebreid onderzocht als oxybenzon.

De ingrediënten van zonnebrandcrèmes zijn niet afbreekbaar en daardoor schadelijk voor zeeleven en koraal. Het koraal verbleekt erdoor, wat een teken is dat het afsterft. Koraal is om meerdere redenen erg belangrijk voor het ecosysteem: het is de kraamkamer van de zee en herbergt een enorme diversiteit aan zeeleven. Jaarlijks komt er meer 14.000 ton zonnebrand in de oceanen terecht. Daarnaast zitten er zelfs microplastics in zonnebrand. Plastic vervuiling van de oceaan is een steeds groter wordend probleem, juist in de zomer als er veel toeristen naar de zeeën trekken voor vakantie.

Let op deze ingrediënten

Een natuurlijke zonnebrandcrème betekent niet dat deze niet schadelijk is. Wil je een product aanschaffen dat zo min mogelijk nadelen heeft, neem dan de ingrediëntenlijst goed door.

Ingrediënten die je niet in je zonnebrand wilt

 • octocryleen
 • oxybenzon
 • butylparabeen
 • octinoxaat (of octylmethoxycinnamaat)
 • 4-methylbenzylidine kamfer (enzacameen, 4-MBC)

Van de laatste vier ingrediënten is bewezen dat ze onder andere koraalbleking veroorzaken.

Keurmerken

Let op dat men al vrij snel van een crème mag zeggen dat deze ‘natuurlijk’ is, terwijl er dan maar een paar natuurlijke ingrediënten inzitten. Wil je echt een natuurlijke zonnecrème, let dan op of er een keurmerk op zit als NCS, BDIH, Natrue, Eko, Icada of EcoControl.

Minerale oliën

Ook van minerale oliën zoals parafinneolie, petroleumolie en vaseline is bekend dat de invloed negatief is. Wanneer je je hebt ingesmeerd en je gaat zwemmen, zie je dat er een olielaagje op het water blijft liggen.

Voorbeelden: mineral oil, Petrolatum, Vaseline, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Subliquidum, Cera Microcristallina, (Eucerit) Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, Petrolatum Liquid, Petroleum Oil, white mineral oil en white oil, Eucerin (een mengeling van plantaardige olie en minerale olie) en Isoparaffin (C11-12-13-14).

Natuurlijke en plasticvrije zonnebrand

Van der Pigge verkoopt diverse zonnebeschermingsproducten die verantwoord zijn:

 • Ohm Sun Safe
 • Ecocosmetics
 • Earth line Argan Sun Care
 • Lavera Sun

Wil je meer weten over natuurlijke zonnebescherming? Lees hier verder.

Ohm Sun Safe

De zonnemelk van Ohm in de turquoise pompflacon met gouden letters geeft gelijk een zomergevoel. Hij smeert goed uit en werkt beschermend tegen de zon door het natuurlijke filter van gecoate zinkoxide. Deze zonnemelk laat geen witte waas achter en ruikt erg lekker. Hij bevat tot 77% biologische ingrediënten en zit vol oliën en kruidenextracten die voedend en vochtinbrengend werken. Hij kan ook gebruikt worden bij een gevoelige huid. Geschikt voor veganisten en natuurlijk dierproefvrij.

Zonnebrandcrèmes van Eco Cosmetics

Ecocosmetics heeft veel verschillende producten: zonnebrandcrèmes met hoge en lage factors, een gel voor het gezicht, een product speciaal voor kinderen, waterproof, meteen ook muggenafstotend, geschikt voor de wintersport en voor de gevoelige huid zonder parfum.

De sunmilk van Eco Cosmetics bevat geen nanodeeltjes, parabenen, synthetische filters en andere niet-natuurlijke ingrediënten. Ook de “parfum” in hun sunmilk is op basis van natuurlijke oliën. Hij is geschikt voor veganisten en is dierproefvrij. De lotion trekt beter in dan de milk die wat meer een witte waas achterlaat.

Vanwege de grote verschillen in producten noemen we hier de prijzen niet, je kunt  bellen met de winkel 023-5312454 of mailen met info@vanderpigge.nl

Earth line Argan Sun care

Dit is een waterafstotende zonnebrandemulsie met gecertificeerd biologische arganolie, kokosolie, macadamiaolie en sheabutter die de huid beschermt, voedt en hydrateert. Tegen UVB-stralen bevat hij een filter van titaniumoxide (net als alle andere producten) en voor bescherming tegen UVA-stralen is rode alg toegevoegd. Geschikt voor alle huidtypen en voor kinderen. Mogelijk niet geschikt voor veganisten. Hij is wel dierproefvrij. Bevat geen nanodeeltjes, parabenen, synthetische filters en andere niet natuurlijke ingrediënten.

Lavera

Lavera gebruikt een zogenaamd GREEN UV PROTECTION COMPLEX: een beschermende formule van bestanddelen op basis van minerale UV-filters en karanjaolie, die beschermt tegen UV-straling. Door de toegevoegde oliën (waaronder biologische avocado-olie) heeft hij ook meteen verzorgende functie. Hij is geschikt voor veganisten en is dierproefvrij. Bevat geen nanodeeltjes, parabenen, synthetische filters en andere niet-natuurlijke ingrediënten.

Tot slot

Op dit moment zijn milieutesten nog helemaal niet verplicht voor cosmetica. Dus in hoeverre cosmetica-ingrediënten schadelijk zijn is nog moeilijk te overzien. Er lijkt ook met betrekking tot zinkoxide en titaniumoxide nog onduidelijkheid te zijn omtrent het effect voor de zee, waarbij de nanovormen schadelijker lijken. Meer onderzoek is nodig. Dus probeer het gebruik van zonnebescherming te beperken en zoveel mogelijk in de schaduw door te brengen. Maar als je zonnebrand gebruikt, gebruik dan in ieder geval een zo natuurlijk mogelijk product. Daarmee geniet je verantwoord.

Heb je last van zonneallergie en wil je tips? Lees hier verder.

Deel blog:

Wil je tips voor een gezonde huid? Lees dan ons e-book.

Huid

Je wilt graag een mooie huid. Hoe doe je dat? In de natuurgeneeskunde wordt bij huidproblemen niet alleen van buitenaf...

download

6 reacties

 1. Angelica Roest schreef:

  Hallo,

  Ik vroeg mij af hoe lang je zonnebrandmiddel kunt gebruiken, bewaren.

  Groet,

  Angelica

  • Pamela van Booren schreef:

   Dat hangt af van welk merk.
   Er staat meestal een na opening icoontje op de verpakkingen hoe lang een huidproduct nog te gebruiken is.
   Als er geen houdbaarheidsdatum staat op een verpakking kan je uitgaan van 3 jaar voor opening.

 2. Merel schreef:

  Is annemarie borlind ook een goede keuze?

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Merel, hartelijk dank voor je vraag. We zien op het etiket van borlind in ieder geval dat de fluid factor 30 en de DNA protect koraalvriendelijk zijn. We vermoeden dat de andere producten ook ok zijn, aangezien we de stoffen genoemd in het blog er niet in terug zien. De sport spray twijfelen we een beetje over omdat daar heel veel ingredienten in zitten die we niet direct even goed kunnen duiden.

 3. Yvonne schreef:

  Hallo,

  Zijn deze producten ook geschikt voor eczeem huid of een huid met zonneallergie? Groetjes

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Yvonne, we willen je graag helpen met dit advies. Maar hiervoor kan je het beste even met ons bellen ivm diverse restricties in advies op deze publieke plek. We zijn bereikbaar op 023-5312454.
   Ik denk dat we je wel kunnen adviseren aangezien we allerlei soorten zonnebrand hebben. We zien graag je telefoontje tegemoet. Hartelijke groet – Pamela

Reactie plaatsen