Webwinkel

Zonneallergie, oftewel Polymorfe lichteruptie (PMLE)

Als je een van de ongelukkigen bent waarbij de huid reageert op de uv-stralen van de zon is dit bericht waarschijnlijk mosterd na de maaltijd. Waarom? Omdat zonneallergie meestal een huidreactie is als deze nog niet aan de zon gewend is. Daarom is het vaker bal voor de zonliefhebber tijdens de wintersport of in het vroege voorjaar dan in de zomer.

Waar heb je last van bij zonneallergie?

Polymorfe lichteruptie (in de afkorting PMLE) is de mooie benaming voor een heftige (overgevoeligheids)reactie van de huid op de zon. Vrij vertaald: gedoe van de huid in verschillende uitingsvormen. Vaak zijn het kleine rode kwaddels (ik hou van dat woord) die met behoorlijk veel jeuk gepaard gaan. Verhitte, branderige bultjes of blaasjes.

Hoewel een licht getinte huid er het meest gevoelig voor is, kan iedereen er in principe (opeens) last van krijgen. Ook al heb je de zon altijd goed verdragen, dan kan het tij zich keren en ben je plots de pisang.

Meestal ontstaat de huidreactie na een dag, maar er kunnen ook een paar dagen overheen gaan voordat de erupties ontstaan. Als je vervolgens de zon vermijdt dan ben je er na ongeveer een week van af. Het is uiteraard heel irritant en het beperkt je om van de zon te gaan genieten.

Het is rond 1975 en ik zie in gedachten mijn vader weer fietsen. Het hele gezin op pad en in de warmte. Mijn vader droeg zijn overhemd met lange mouwen en aansluitend de mofjes die mijn moeder van katoen had gemaakt. Het tafereel ingelijst met de geur en roze kleur van Kaloderma. Ik wist ‘t niet, maar dit merk bestaat nog steeds.

 

Uv-A of uv-B?

Beide uv-lichtstralen A (kortgolvig) en B (langgolvig) kunnen verantwoordelijk zijn. Al neemt men wel aan dat uv-A de grootste klier is. uv-A kan namelijk ook een reactie uitlokken als je achter glas of in de schaduw zit en trekt zich minder aan van zonbeschermende middelen.

Ben je gevoelig voor zonneallergie?

  • Laat je huid langzaam wennen, zongewenning heeft tijd nodig.
  • Gebruik een goede zonnebrand. Producten met een minerale filter werken direct, zonnebrand met een chemische filter moet je een half uur laten intrekken. Over de keuzes qua zonnebrandproducten schreven we eerder twee blogs: Natuurlijke zonnebescherming en Welke zonnebrand is sea safe/koraalveilig? Verderop kun je lezen dat in zonnebrand stoffen kunnen zitten die lichtgevoeligheid kunnen uitlokken.
  • Smeer met regelmaat, dat is in principe elke 2 uur of elke keer nadat je in het water bent geweest.
  • Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Wil je weten hoe krachtig de zon is? Op de site van het KNMI is de zonkracht te lezen.
  • Houd je huid droog, een natte huid vergroot de prikkel van de zon.
  • Bescherm jezelf met kleding, een pet of met een plek in de schaduw.

Fotosensibiliteit

Sommige stoffen kunnen zonneallergie van de huid vergroten.

  • Medicijnen: o.a. antibiotica, plaspillen en ibuprofen. Kijk eens in de bijsluiters.
  • Planten: van de berenklauw is bekend dat het sap in combinatie met licht, blaren kan geven. Sint-janskruid kan de lichtgevoeligheid vergroten, maar ook keukenkruiden zoals dille, selderij en peterselie doen dit. Last but not least, ook een vergeten groente als pastinaak heeft dit effect.
  • Crèmes: hierin kunnen antibacteriële stoffen zitten zoals tetrachlorosalicylanilide (of andere gehalogeniseerde salicylanilides), gechloreerde fenolen (bithionol, fentichloor, Jadit) en sulfonamidederivaten (in deodorant). Let ook op plantaardige stoffen (alantolactone) uit de composietenfamilie*.
  • Chemische zonnebrand: vervelend genoeg kan er ook in chemische zonnebrand een trigger verwerkt zitten in de vorm van para-aminobenzoëzuur (PABA), cinnamaten, benzophenonen, dibenzoylmethanen, kamferderivaten en oxybenzon.
  • Geuren: musk ambrette, 6-methyl coumarine, sandelhoutolie en bergamotolie zoals in perubalsem (dat fototoxische reacties kan geven).

* de bron van deze informatie is de site: www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ftxt/foto-toxische-foto-allergische-reacties.htm

Je huid beschermen lijkt zo nog een hele puzzel, zoals het leren van een nieuwe taal: het lezen van etiketten.

Wat kan helpen?

Voorzichtig stel ik dat je je huid inwendig kunt beschermen met bepaalde antioxidanten zoals bètacaroteen, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Bètacaroteen verhoogt de weerstand van de huid tegen de zon en uv-straling. Carotenoïden komen voor in gekleurd fruit en groene groenten, maar ook in wortels.

Er zijn bovendien homeopathische middelen die mogelijk zonneallergie wat kunnen reduceren.

Uitwendig zijn er geschikte gels om de hitte uit je huid te halen en het herstel te ondersteunen. Vaak bevatten deze gels aloë vera.

Zoals inmiddels bekend hebben we diverse middelen in de winkel, maar vanwege de claimswetgeving mogen we ze niet benoemen. Kom langs, bel of mail. We helpen je graag!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os