Webwinkel

Natuurlijke zonnebescherming

Producten voor zonnebescherming kun je indelen in twee groepen: chemische zonnebeschermingsfilters en mechanische zonnebeschermingsfilters. Het is inmiddels geen nieuws meer dat synthetische zonnebeschermingsproducten schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Maar wat is dan een goed alternatief? En welk product kies je in het woud van natuurlijke alternatieven?

Chemische zonnebeschermingsfilters

Chemische beschermingsfilters werken door UV-straling te absorberen. Deze filters bestaan uit synthetische stoffen die door je huid worden opgenomen. UV-straling van de zon wordt door deze deeltjes geabsorbeerd, waardoor je niet verbrandt. Zodra alle opgesmeerde deeltjes hun maximale hoeveelheid UV-licht hebben geabsorbeerd, is de beschermingsfactor uitgewerkt en moet je je opnieuw insmeren om niet te verbranden.

Er zijn veel verschillende soorten chemische beschermingsfilters. Vrijwel alle chemische beschermingsfilters op de markt zijn van synthetische stoffen gemaakt.

 

Mechanische beschermingsfilters

Mechanische beschermingsfilters werken door UV-straling te weerkaatsen. Deze filters bestaan uit minerale deeltjes die niet door de huid worden opgenomen maar juist op de huid blijven liggen en daar het zonlicht terugkaatsen. De sterkte van de beschermingsfactor wordt bepaald door de dichtheid van de deeltjes: hoe hoger de dichtheid van de deeltjes op de huid, hoe hoger de beschermingsfactor is. Veelgebruikte mechanische zonnebeschermingsfilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. De meeste mechanische beschermingsfilters zijn van natuurlijke stoffen (anorganische mineralen) gemaakt.

Nanodeeltjes in mechanische zonnebeschermingsfilters

Een nadeel van mechanische beschermingsfactoren is dat deze vaak een wittige waas op de huid leggen. Dat komt door de dichtheid van de minerale deeltjes. Vooral titaniumdioxide is heel wit, dit wordt ook als witte verfkleurstof gebruikt. Niet iedereen vindt dit natuurlijk even charmant. Om dit probleem op te lossen worden de minerale deeltjes door sommige fabrikanten heel klein gemaakt. Zo klein, dat er geen witte waas meer te zien is terwijl de zonnebescherming ervan nog even groot is. Deze kleine deeltjes worden ook wel nanodeeltjes genoemd.

Kleine en grote deeltjes

De veiligheid van nanodeeltjes heeft een tijdlang ter discussie gestaan, en die discussie is nog niet afgerond. Omdat nanodeeltjes kleiner zijn dan menselijke cellen, zouden deze theoretisch in lichaamscellen kunnen doordingen (en dat wil je niet!). Uit onderzoeken naar de veiligheid van nanodeeltjes blijkt echter dat dit gevaar alleen dreigt wanneer de nanodeeltjes ongebonden zijn, dus als ‘losse’ stof. In zonnebeschermingsproducten zijn nanodeeltjes in de crème gebonden en clusteren de deeltjes bovendien samen tot grotere deeltjes, waardoor deze deeltjes geen gezondheidsrisico opleveren, maar gewoon veilig zijn om te gebruiken. Dit clusteren wordt ook wel “gecoate nanodeeltjes” genoemd. Voor de wet moeten altijd de kleinste individuele deeltjes worden gemeten om te bepalen of er sprake is van nanodeeltjes of niet. Ook gecoate nanodeeltjes moeten op het etiket als nano gedeclareerd worden. Nanovrije producten bevatten geen nano, dus ook geen gecoate of geclusterde nanodeeltjes. Producten met nanodeeltjes kunnen gecoate of ongecoate nanodeeltjes bevatten.

Minerale beschermingsfilters hebben grote voordelen. Deze filters zijn natuurlijk, worden niet in de huid opgenomen, werken direct, doen hun werk vanaf het huidoppervlak en zijn betrouwbaar en veilig.

Mechanische zonnebescherming is het veiligst

De onafhankelijke Environmental Working Group heeft de veiligheid van 700 zonnebrandproducten onderzocht. Een van hun conclusies is dat mechanische zonnebescherming vier keer veiliger is dan synthetische zonnebescherming. Voor een goede werking van een mechanisch zonnebeschermingsproduct moet de dichtheid van de minerale deeltjes op de huid echter constant blijven. Door heel veel zweten of door zwemmen zal een deel van de minerale deeltjes van de huid afspoelen waardoor het product minder goed beschermt. Houd hier rekening mee na het zwemmen: smeer jezelf opnieuw in.

Wanneer is een zonnebeschermingsproduct natuurlijk?

Een zonnebeschermingsproduct is natuurlijk wanneer de cosmetische crèmebasis uitsluitend uit natuurlijke stoffen bestaat én het gebruikte zonnebeschermingsfilter natuurlijk (dus mechanisch) is.

Welk merk moet ik nou kiezen? En waarom?

Er zijn erg veel merken natuurlijke zonnebescherming op de markt. Van der Pigge heeft een uitgebreid assortiment zonnebrandcrèmes in het assortiment. We stellen ze graag allemaal even aan je voor en lichten toe welke overwegingen je zou kunnen maken bij je keuze voor een product.

Van der Pigge Jojoba zonnemelk factor 20

Is onze puur natuurlijke zonnemelk op basis van jojobaolie, kokosolie en sheaboter. Hij hydrateert, smeert soepel uit, is waterafstotend en bevat een natuurlijke zonnefilter (zinkoxide) als zonnebescherming, dat geen witte waas op je huid geeft. Oceanproof en vrij van nanodeeltjes en microplastics. Hij is geschikt voor alle huidtypes. Lees verder in onze webshop over welke mooie ingrediënten hij bevat.

Eco Cosmetics

 

Gloedjenieuw in ons assortiment is het Duitse merk Eco Cosmetics. Dit sympathieke merk verraste ons met hun hoge kwaliteit biologische natuurlijke minerale zonnebeschermingsproducten. Eco Cosmetics heeft mooie en weloverwogen producten; naast de standaard natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn er twee zeer goede zonnebrandcrèmes voor kinderen, een hele lijn parfumvrije natuurlijke zonnebrandcrèmes, een zonnebrandcrème met een natuurlijke muggenwerende werking (dát is handig!) en een zonnebrandcrème speciaal voor mensen met tatoeages. Eco Cosmetics zonnebrandcrèmes smeren prettig uit, ruiken lekker, worden goed verdragen en voelen prettig aan op de huid. En ze zijn volledig nanovrij.

Eco Cosmetics is een goede keuze wanneer je een goed werkende, schone en fijne allround nanovrije zonnebescherming zoekt voor jou of je kind, wanneer je tatoeages hebt of als je parfumvrij zoekt in verband met een overgevoeligheid.

Annemarie Borlind

Annemarie Borlind is een Duits natuurcosmeticamerk. Voor hun Sun-serie heeft dit merk gekozen voor een chemische (dus synthetische) beschermingsfactor in een natuurlijke crèmebasis. Dit maakt het eindproduct dus niet 100% natuurlijk, maar combineert wel het gemak van een synthetische beschermingsfactor (beter waterbestendig, niet wittig op je huid en geen nanotechnologie) met een volledig natuurlijke cosmetische crème (dus zonder parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en dierlijke extracten) vol antioxidanten die de huid beschermen tegen snelle veroudering (door onder andere de zon). Plantenextracten versterken de weerbaarheid van de huid, terwijl ingrediënten zoals Panthenol de huid beschermen tegen vochtverlies. De Sun-serie biedt met een optimaal UV-A-/UV-B-filter uitstekende bescherming tegen schadelijke UV-stralen. De zonproducten van Annemarie Borlind zijn verkrijgbaar in de factoren 20, 30 en 50. Wil je meer weten over welke factor je moet kiezen? Lees hier verder.

Annemarie Borlind is een goede keuze als je een zonnebrandcrème zoekt met anti-aging eigenschappen. Of als je de voordelen zoekt van een chemische beschermingsfactor maar verder wel een natuurlijke crème wilt gebruiken.

Waterproof of niet?

Op veel verpakkingen van zonnebrandcrèmes staat dat het gaat om een waterproof formule. Wees hier een beetje voorzichtig mee en probeer het uit: mechanische filters laten eigenlijk altijd een heel licht wit waasje op je huid achter. Dit waasje bestaat uit minerale deeltjes die je huid beschermen tegen de zon. Als je gaat zwemmen, kun je over je huid wrijven en zien in hoeverre de formule echt blijft zitten. Synthetische beschermingsfactoren doen hun werk vanuit de diepere huidlagen, waardoor ze vaker werkelijk waterproof zijn dan mechanische beschermingsfilters (als dat op de verpakking geclaimd wordt tenminste). Toch raden wij aan om je na het zwemmen altijd opnieuw in te smeren.

Wil je meer weten over welke zonnebescherming veilig is voor de zee? En waarom? Lees verder.

Wil je meer weten over zonneallergie? Lees hier verder.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os