023-3030720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen

Zwarte bonensoep als ontbijt

Door Pamela van Booren, 16 december 2021
Deel blog:

Zwarte bonensoep is supergezond. Zwarte bonen in Nicoya (Costa Rica) worden bij bijna alle maaltijden gegeten en zijn rijk aan anthocyanen, de belangrijke flavonoïden die ook in rode ui en blauwe bessen voorkomen en die 10 keer meer antioxidanten bevatten dan eenzelfde hoeveelheid sinaasappels. Dit voedzame eenpansgerecht staat in Costa Rica vaak op het menu.

Costa Rica valt onder de zogenaamde Blue Zones in de wereld, waar mensen het oudst worden. Dit als ontbijt eten is een gewoonte die we vaker zouden moeten aanleren. Het is eenvoudig te maken, goedkoop en er zitten veel voedingsstoffen in. Je kan er trouwens ook rijst bij eten. Rijst en bonen vormen samen trouwens de ideale eiwitcombinatie voor het binnenkrijgen van alle essentiële aminozuren als veganist of vegetariër. Deze voedzame soep is rijk aan vezels en groente en geeft je een verzadigde start van de dag. Door de vezels stimuleert hij tevens de stoelgang. In koude tijden van het jaar start je je dag met een verwarmd gevoel.

Zwartebonen-aardappelsoep

Bereidingstijd 35 minuten | voor 10 personen

  • 1/2 pompoen (ongeveer 150 gram) in blokjes
  • 1 middelgrote wortel, geschrapt en gehakt
  • 2 grote aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 stengels korianderblad
  • 1 kleine zoete ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 liter bouillon
  • 900 gram zwarte bonen*, gekookt ( of 6 blikken van 425 gram uitgelekt) zout en peper (naar keuze).
*de zwarte bonen ongekookt moeten uiteraard eerst apart bereid worden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de zwarte bonensoep in een grote pan. Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 25 minuten zachtjes koken. Schep de helft van de soep in een blender en maal kort tot hij enigszins glad is. Schenk hem weer terug in de pan en roer alles door. Voeg zout en peper toe. Serveer de soep warm met rijst, maistortilla’s of knapperig brood en room.

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van bonen? Lees dan dit blog.

Dit recept is uit het verhalende kookboek Blue Zones van Dan Buettner.

Deel blog:

Reactie plaatsen