023-3030720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen

Vegan paddenstoelen-linzenburgers

Door Pamela van Booren, 5 november 2021
Deel blog:

Een van mijn favoriete kookboeken is ‘The green kitchen at home’ van het Zweedse echtpaar David Frenkiel & Luise Vindahl.

Zij hebben een fantastisch boek gemaakt over vegetarisch en veganistisch koken, waarbij ze ook letten op alternatieven voor tarwe als je glutenvrij wilt eten. Het kookboek bevat ontbijt-, lunch-, en dinerrecepten, toetjes en lekkere baksels. Elk recept is heerlijk, gezond en gevarieerd. Wat ik fijn vind aan het kookboek is dat zelfs fervente vleeseters de recepten waarderen en het vlees zelfs niet missen.

In 2020 was dit boek kookboek van het jaar in 2017. Inmiddels hebben de schrijvers 5 kookboeken uitgebracht in diverse talen. Hun laatste versie heet ‘Little green kitchen’.

Vegan paddenstoelen-linzenburgers

Een van de recepten is die van deze echt goede veganistische burgers met een vlezige textuur en volle, aardse smaak. In tegenstelling tot de kant-en-klare exemplaren die je in de supermarkt kunt kopen, bevatten deze burgers geen conserveringsmiddelen en andere rare ingrediënten. Een mengsel van paddenstoelen en linzen vormt de basis, die we aanvullen met wat boerenkool, kappertjes en pompoenpitten. Laat je niet ontmoedigen door het feit dat ze wat lastig te vormen zijn: als ze eenmaal zijn gebakken, vallen ze niet meer uit elkaar.

Je kunt van het mengsel ook falafelballetjes maken die je in de oven bakt.

Gezondheidsvoordelen van deze paddenstoelen-linzenburgers

Deze burgers staan bol van de vezels! Zowel de linzen als de paddenstoelen, ui, pompoenpitten, boerenkool en knoflook, bevatten diverse soorten vezels voor een goede stoelgang en een gezonde opbouw van je darmflora. Je darmbacteriën – die belangrijk zijn voor je weerstand – zijn afhankelijk van vezels en worden heel blij van deze maaltijd. Daarnaast is deze maaltijd rijk aan zwavelrijke groenten zoals ui, knoflook, paddenstoelen en boerenkool. Deze stoffen zijn ook weer belangrijk voor je weerstand.

Pompoenpitten en olijfolie leveren daarbij ook nog gezonde vetten. Linzen en paddenstoelen leveren daarnaast de belangrijke eiwitten voor een goede opbouw van je lichaamscellen en je spieronderhoud.

Wat je nodig hebt

  • 150 gram pompoenpitten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld
  • handje palmkool of boerenkool, stengels verwijderd, fijn gesneden (of een handje van boerenkool uit een voorgesneden supermarkt zakje)
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram paddenstoelen naar keuze, schoongemaakt
  • 400 gram luie linzen (linzen uit blik) afgespoeld en uitgelekt
  • 4 eetlepels kappertjes afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • zeezout en versgemalen peper
  • extra vierge olijfolie, kokosolie, roomboter of ghee om te bakken

Het bereiden van de linzenburgers

  • Hak de pompoenpitten fijn in de foodprocessor tot ze de textuur hebben van broodkruimels.
  • Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Snijd de ui, kool en knoflook grof en bak 10 minuten in de pan of tot de ui zacht is. Voeg toe aan de foodprocessor.
  • Verhit de rest van de olie in de pan op middelhoog vuur.
  • Snijd de paddenstoelen grof en bak zonder te roeren 5 minuten of tot ze goudkleurig zijn keer om en bak ook de andere kant 5 minuten of tot de paddenstoelen gaar en goudkleurig zijn. Schep erbij in de foodprocessor.
  • Voeg de rest van de ingrediënten voor de burgers toe aan de foodprocessor, bestrooi met zout en peper en pulseer tot de het  goed gemengd is, maar nog wel een grof mengsel is.
  • Schep een kwart van het mengsel in een grote mengkom en pureer de rest helemaal glad. Schep het gladde mengsel in de mengkom erbij en roer goed door.
  • Vorm met je handen 10 burgers.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag of grillpan op middelhoog vuur. Wacht tot de pan goed heet is en bak dan de eerste serie burgers een paar minuten tot de onderkant goudkleurig is. Keer voorzichtig om met een spatel en bak ook de andere kant een paar minuten of tot deze goudkleurig is.

Opdienen met een broodje naar keuze. Uiteraard kun je helemaal vrij variëren met wat je op je broodje verder wilt toevoegen, bijvoorbeeld

  • veganistische mayo
  • slablaadjes
  • waterkers (waterkers staat bekend als zeer gezond, maar is niet altijd makkelijk te krijgen, de meeste kans heb je in een reformwinkel of biologische supermarkt)
  • plakjes tomaat
  • chutney
  • avocado
  • augurkjes

Je kunt er ook patat van zoete aardappel bijmaken

Hiervoor heb je nodig

  • 2 zoete aardappels geschrobd en 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zeezout en vers gemalen peper

Het bereiden van de zoete aardappelfriet

  • Verwarm voor het maken van de patat de oven op heteluchtstand voor tot 200 °C (gasstand 6) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Snijd de zoete aardappels in dunne frietjes, leg ze op de bakplaten, besprenkel ze met olie, bestrooi met zout en peper en schep goed om.
  • Verspreid ze over de bakplaten (voor een knapperig resultaat mogen ze elkaar niet raken). Bak 20 minuten, zet de temperatuur op de hoogste stand en bak nog een paar minuten zodat ze goed knapperig worden.
  • De patat is klaar als de aardappel net donkere randjes krijgt.

Wil je ook eens paddenstoelenshoarma maken? klik dan hier.

Als je besluit om vegetarisch of veganistisch te gaan eten, let dan op dat je voldoende vitamine B12 aanvult. Dit zit niet voldoende in een plantaardig dieet. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van bonen? Lees dan dit blog. 

Deel blog:

Reactie plaatsen