Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?

Door Pamela van Booren, 21 juni 2022
Deel blog:

Eieren hebben jarenlang het stigma gekregen dat ze je cholesterolgehalte te veel kunnen verhogen. Het advies was om niet meer dan 2 eieren per week te eten. Klinkt logisch, want eieren bevatten veel cholesterol, maar het eten van cholesterol is niet de reden waarom je cholesterol omhoog gaat. Dat heeft met andere factoren te maken. We leggen het graag aan je uit.

Verschil in herkomst

Biologische eieren, vrije uitloopeieren, scharreleieren, kooi-eieren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vierkante meters die kippen hebben in een kippenstal. Biologische kippen hebben met z’n zessen een vierkante meter te delen, daarnaast komen ze 8 uur per dag buiten en meer nachtrust. Terwijl scharrelkippen en vrije-uitloop-kippen met z’n negenen een vierkante meter delen en kooikippen maar liefst met z’n twaalven. Kooi-kip-eieren worden in de Nederlandse supermarkten niet meer los verkocht. Maar die eieren worden nog wel in de productie van eirijke producten gebruikt.

Biologische eieren zijn verreweg de beste kwaliteit. Biologische kippen krijgen niet alleen meer ruimte, maar ze krijgen ook biologisch voer. Daardoor is de voedingssamenstelling veel beter, vooral qua vetzuren die erin zitten. In Nederland en het westen ligt de omega-3- en 6-ratio op 1:20, terwijl dit eigenlijk 1:2 hoort te zijn. Teveel omega 6 zoals linolzuur werkt ontstekingsbevorderend.

Eieren zijn gezond

Eieren bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en zijn bijvoorbeeld voor vegetariërs een belangrijke bron voor eiwit, B12 en ijzer. Het bevat vitamine A dat belangrijk is voor je weerstand, ogen en huid. Het bevat foliumzuur (vitamine B11) dat belangrijk is voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen, voor groei en tijdens de zwangerschap. Een ei bevat ook vitamine D.

Een ei bevat inderdaad veel cholesterol: het eigeel bevat 200 mg cholesterol, het eiwit is vrij van cholesterol. Per dag mag je 300 mg cholesterol binnenkrijgen. Cholesterol is een belangrijke voedingsstof.

Functies cholesterol

  • Het is een belangrijke stof voor de aanmaak van hormonen
  • Het helpt bij de omzetting van zonlicht in vitamine D
  • Het helpt bij de aanmaak van gal (gal is nodig voor de vertering van vet)
  • Het helpt schade repareren in je lichaam

Je lichaam is zelf de grootste maker van cholesterol.

Het zogenaamde slechte LDL-cholesterol gaat vooral omhoog door

  • Roken
  • Te weinig beweging
  • Overgewicht
  • Familiaire aanleg
  • Diabetes
  • Bepaalde nierziekten
  • Hypothyroïdie (trage schildklier)

Overigens spelen andere factoren ook een rol – Het is ook belangrijk om naar het triglyceriden gehalte en het homocysteïnegehalte te kijken bijv – bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Cholesterol alleen is daarin niet de grote boosdoener. Lees dan dit blog.

Leuke ei-weetjes

Wist je dat je kan bepalen hoe vers een ei nog is door hem te laten drijven in water? Een drijvend ei is niet vers. Hij is dus ouder.

Als je azijn of zout bij je kookwater doet, dan barst hij minder snel. Je kan er ook een klein gaatje in prikken. Daar heb je speciale hulpmiddelen voor.

Een kip legt wel 300 eieren per jaar

Een ei weegt tussen de 45-75 gram

Nederlandse kippen leggen zo’n 10,2 miljard eieren per jaar

Een Nederlander eet ongeveer 192 eieren per jaar

Hoe weet je of een ei rauw of gekookt is? Laat hem even draaien. Als hij makkelijk draait is het gekookt, als hij meer heen en weer wiebelt dan is het een rauw ei.

Zoals je weet zijn er bruine en witte kippe-eieren. De kleur wordt bepaald door de oorlellen van de kip. Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren, een kip met witte oorlellen legt witte eieren. Dit maakt overigens niks uit voor de smaak.

Kuikentjes gebruiken een speciale tand om door de schil te breken. Als ze eruit zijn valt de tand uit.

Mensen rapen al paaseitjes sinds 300 voor Christus. Het is dus een lange traditie. Ook toen werden de eieren mooi gemaakt. Het ei stond symbool voor nieuw leven. Om de akkers te helpen met groeien, werden de eieren verstopt in het veld. Kinderen mochten wel gaan zoeken naar de eieren.

Eierschalen bevatten veel kalk en kun je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. Let wel op, want niet alle planten houden van kalk.

Soms is de kleur van de eierdooier wat donkerder geel. Dat heeft vaak te maken met dat de kip mais heeft gegeten. Een lichtere eierdooier duidt erop dat de kip meer tarwe heeft gegeten. Dit geeft overigens geen verschil in smaak.

Code op eieren

Op een ei zie je een gestempelde code staan. Eerst een getal, dan het land van herkomst (NL of BE), en dan een registratienummer van de pluimveehouderij waar het ei vandaan komt.

Het eerste getal zegt iets over de leefomstandigheden van de kippen waar jouw eieren vandaan komen:

0 = Biologisch
1 = Vrije-uitloop
2 = Scharrelkippen
3 = kooikippen

Bewaren van eieren

Ik twijfelde zelf lang of ik mijn eieren wel of niet in de koelkast moest bewaren. In de supermarkt liggen ze namelijk niet in het koelvak, maar dat heeft te maken met dat eieren anders tijdens het mee naar huis nemen condens kunnen vormen. Hierdoor kunnen er bacteriën gaan groeien. Dus daarom liggen ze buiten de koelkast. Maar voor de houdbaarheid is het wel beter om ze thuis in de koelkast te leggen. Het beste is in de originele doos. Ze drogen zo minder uit en bederven minder snel.

Hoeveel eieren per week is nou verantwoord?

’s Ochtends een ei of 2 eten is goed voor de verzadiging, waardoor je de hele dag een stabielere suikerspiegel houdt. Hierdoor ga je overdag minder lopen snacken. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 3, maar dat komt omdat zij zich baseren op het gehalte aan cholesterol. Inmiddels is gebleken dat je meer eieren kan eten zonder dat het cholesterol omhoog gaat. Uit bijgesloten studie bleek zelfs dat 12 eieren per week nog geen verhoogd risico geeft. ad.nl/koken-en-eten/hoeveel-eieren-mag-je-per-week-eten-opvallend-veel-zegt-nieuwe-studie~a78935f7

Het blijft nog wat lastig om aan te geven hoeveel eieren per dag of per week verantwoord is, meer studie is nodig. Maar elke dag een eitje kan geen kwaad. Belangrijk blijft om vooral te blijven variëren in je voeding. Qua eiwitten kan je afwisselen tussen kip, vlees, peulvruchten, avocado’s en dergelijke. Verzadigd vet en transvet uit rood vlees, koekjes en chips en dergelijke zijn veel riskanter voor je cholesterol. Dus geniet van je eitje, maar overdrijf ook weer niet.

Deel blog:

9 reacties

  1. Jacqueline schreef:

    Een leuk en informatief artikel! Een kleinigheidje: ‘Een kip die wel 300 eieren per dag legt?’ Dat zal vast per jaar zijn 🙂

  2. Liesbeth Schuijt schreef:

    Ik heb laatst gehoord over de kleur van de dooier: hoe donkerder de dooier, hoe meer insectjes en wormen een kip zelf gescharreld heeft. Hoe lichter de dooier, hoe meer graan ze hebben gegeten, dus minder zelf gescharreld hebben. Daar kun je dus ook aan zien of je echte scharreleieren hebt.

    • Pamela van Booren schreef:

      Beste Liesbeth, ah dat is ook weer interessant. Ja kippen zijn echte scharrelaars en pikken er graag op los met insectjes en wormpjes. Zo zie je maar weer wat de kleur kan beïnvloeden van eieren.

  3. Jeroen schreef:

    Wat is de omega 3/6 ratio van de verschillende soorten eieren? Altijd al willen weten.

    • Pamela van Booren schreef:

      Beste Jeroen, ja het ketogeen dieet is zeker heel interessant. De voedingswetenschap is een nog steeds groeiende wetenschap en er komen nog steeds veel interessante studies uit. Ik denk dat het altijd goed is om te kijken naar de persoon en wat het beste bij iemands constitutie past.
      Ik zal eens kijken of ik daar achter kan komen; het omega 3/6 ratio van eieren. Zeker interessant.
      Er zijn trouwens tegenwoordig wel erg veel verschillende eieren in de supermarkt.
      Wat ik bijv wel lees bij deze pluimveehouderij is het volgende:
      https://www.debuijserd.com/nl/missie-doel/omega-6-3-verhouding/36-eieren-met-gunstige-omega-6-3-verhouding#:~:text=De%20gemiddelde%20Omega%206%3A3,die%20kleiner%20dan%205%20zijn.
      De gemiddelde Omega 6:3 verhouding van eieren van biologische leghennen bedrijven is ca 20-25:1. De reguliere leghen bedrijven hebben eieren met Omega 6:3 verhouding die nog veel hoger is dan 25. De Buijserd streeft waarden na die een verhouding hebben die kleiner dan 5 zijn.
      Dat geeft ongeveer een indicatie van de verhoudingen.

      Wat een interessant programma trouwens: revero!
      Ga me er zeker in verdiepen.

  4. Jeroen de Groot schreef:

    Dank voor het linkje naar de “omega 3 eieren” en leuk dat je je in revero gaat verdiepen, compleet tegenovergesteld van wat we geleerd hebben.

  5. Jacqueline schreef:

    Ik wilde het artikel van omega 3/6 ook lezen maar bij clicken op de link kreeg ik dit:

    count(): Argument #1 ($value) must be of type Countable|array, null given

    Go Back Home

    Is hwt artikel niet meer beschikbaar?

    • Pamela van Booren schreef:

      Beste Jacqueline, ik heb het hele blog goed bekeken, maar zie geen link in dit blog naar een omega 3/6 artikel. Er staan 2 links in naar een cholesterolblog en naar het artikel uit het AD en die werken allebei. Kan het mogelijk een ander blog zijn waar je niet kon doorlinken? Hartelijke groet – Pamela

Reactie plaatsen