We hebben dagelijks eiwitten nodig als grondstof voor allerlei neurotransmitters (boodschapperstofjes) in onze hersenen. Eiwitten bestaan uit kleinere aminozuren. Je lichaam heeft daar 20 verschillende soorten van nodig om eiwitten uit te kunnen maken. Deze aminozuren hebben allerlei functies in je lichaam en hersenen.
Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Essentieel houdt in dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Je moet het daarom via je voeding opnemen, waardoor je er ook zomaar te weinig van kunt binnenkrijgen. Het is een zeer belangrijke stof voor je lichaam en geest. Daarom laten we je in dit blog zien welke voeding is rijk aan tryptofaan.
Serotonine en melatonine
Tryptofaan wordt in je lichaam omgezet in serotonine en melatonine. Melatonine staat bekend om zijn essentiële functie om te kunnen slapen. Serotonine wordt ook wel het vrolijkheidshormoon genoemd en speelt een belangrijke rol in je hersenen om je happy te kunnen voelen. Serotonine en melatonine heb je samen nodig om te kunnen slapen.
Koolhydraten en eiwitten
Te veel suikerrijke producten hebben een negatief effect op de serotoninebalans , terwijl complexe koolhydraten als hele granen, groente, peulvruchten, bruine rijst een positief effect op de serotoninebalans hebben. Daarnaast helpt eiwitrijk voedsel zoals vlees, eieren, vis, quinoa en bonen om meer serotonine en melatonine te produceren. Eiwitrijke voeding is per definitie ook het meest rijk aan het aminozuur tryptofaan.
Welke voeding bevat nu veel tryptofaan?
Vegetarisch
- chocolade (bevat ook serotonine)
- haver
- bananen (bevat ook serotonine)
- gedroogde dadels, pruimen
- pinda’s
- spinazie
- bruine rijst
- amandelen (serotonine)
- linzen
- zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes
- kersen, kiwi en avocado bevatten ook serotonine
Dierlijk
- melkproducten
- eieren (eigeel) (serotonine)
- vlees waaronder onder andere kalkoen
- vis
Op Wikipedia is deze tabel te vinden waarin wordt aangegeven hoeveel tryptofaan er in bepaalde voedingsbronnen zit.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
In Nederland zijn voor aminozuren geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) vastgesteld zoals voor vitaminen en mineralen. De aanbevolen dagelijkse inname wordt voor tryptofaan geschat op tussen de 250 mg en 425 mg (3,5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht).
Veganist?
Als veganist of vegetariër dien je extra goed op je eiwitinname te letten om geen tekorten op te lopen aan essentiële aminozuren zoals tryptofaan. Naast het eten van de juiste tryptofaanrijke voeding is het ook belangrijk om andere co-factoren binnen te krijgen die kunnen helpen bij de optimale stofwisseling van tryptofaan. Magnesium en vitamine B6 zijn hierbij belangrijk. Maar hoe weet je of je misschien een tryptofaantekort hebt?
Symptomen van een tekort aan tryptofaan
Depressie, dysthymie, winterdepressie
Bipolaire stoornis
Stress, angst, paniekaanvallen, agressie, tandenknarsen
Obsessief-compulsieve stoornis, automutilatie
ADHD
Afkicken van verslavingen (waaronder roken)
PMS (premenstrueel syndroom)
Slapeloosheid, nachtmerries
Eetstoornissen (anorexia, boulimia nervosa, overeten leidend tot overgewicht/obesitas)
Fibromyalgie
Chronische (spannings)hoofdpijn, migraine
Chronische pijn
Jetlag
Obstructieve slaapapneu
Bronvermelding
Copyright (C) Orthokennis
Mocht je je zorgen maken of je hier misschien mee te maken hebt, dan kun je ons bellen of een afspraak maken met een van onze natuurgeneeskundige therapeuten Pien Rothuizen, Petra Vlieger of Roseline Kustner. Ze kijken graag met je mee. We bieden ook skypeconsulten aan. Bel dan met 023-5312454 of mail met info@vanderpigge.nl
Vind je onze blogs leuk om te lezen? En wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, aanbiedingen en nieuwe blogs? Meld je dan op onze homepage aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met elke week een speciale aanbieding! Je ontvangt dan 10% korting op je eerste bestelling!
Enorm bedankt voor jullie informatie
Betr. Serotonine en tryptpfaan.
Graag gedaan hoor!