Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Van dit mineraal bestaan verschillende soorten en de ene soort heeft een andere werking in het lichaam de andere. Wist je nog niet dat er zoveel soorten bestaan? Ik leg je graag de magnesiumverbindingen uit.
Als we het over soorten hebben, hebben we het eigenlijk over magnesiumverbindingen. Dit zijn de meest bekende:
- Magnesiumoxide
- Magnesiumcarbonaat
- Magnesiumsulfaat
- Magnesiumcitraat
- Magnesiumtauraat
- Magnesiummalaat
- Magnesiumbisglycinaat
Anorganisch en organisch
De bovenstaande groep kun je opsplitsen in anorganisch en organisch. Anorganisch houdt eigenlijk in: niet-levende materie. Het zijn vaak stoffen die uit de aardkorst komen. Organische vormen zijn verbindingen die van nature in ons lichaam voorkomen. Hierbij is het magnesium gekoppeld aan bijvoorbeeld een aminozuur of aan citroenzuur. Dit vormen hebben een hogere biologische beschikbaarheid (de mate waarin de werkzame stof door je lichaam opgenomen wordt). De opneembaarheid van magnesium in ons lichaam hangt van allerlei factoren af. Zo zijn er bepaalde vitaminen en mineralen nodig om het op te kunnen nemen, zoals vitamine B6, vitamine D en het mineraal fosfor. Daarentegen zijn er ook bepaalde voedingsstoffen die de opname van magnesium tegen kunnen gaan. Denk daarbij aan koffie, thee, frisdrank, witmeelrijke producten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst, geraffineerde voedingsmiddelen, vlees, suiker en alcohol. Ook medicijnen kunnen een behoorlijk effect hebben op de magnesiumopname.