Magnesium en zijn vele verbindingen

Door Pamela van Booren
Deel blog:

Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Van dit mineraal bestaan verschillende soorten en de ene soort  heeft een andere werking in het lichaam de andere. Wist je nog niet dat er zoveel soorten bestaan? Ik leg het je graag uit.

Als we het over soorten hebben, hebben we het eigenlijk over verbindingen. Dit zijn de meest bekende:

 • Magnesiumoxide
 • Magnesiumcarbonaat
 • Magnesiumsulfaat
 • Magnesiumcitraat
 • Magnesiumtauraat
 • Magnesiummalaat
 • Magnesiumbisglycinaat

Anorganisch en organisch

De bovenstaande groep kun je opsplitsen in anorganisch en organisch. Anorganisch houdt eigenlijk in: niet-levende materie. Het zijn vaak stoffen die uit de aardkorst komen. Organische vormen zijn verbindingen die van nature in ons lichaam voorkomen. Hierbij is het magnesium gekoppeld aan bijvoorbeeld een aminozuur of aan citroenzuur. Dit vormen hebben een hogere biologische beschikbaarheid (de mate waarin de werkzame stof door je lichaam opgenomen wordt). De opneembaarheid van magnesium in ons lichaam hangt van allerlei factoren af. Zo zijn er bepaalde vitaminen en mineralen nodig om het op te kunnen nemen, zoals vitamine B6, vitamine D en het mineraal fosfor. Daarentegen zijn er ook bepaalde voedingsstoffen die de opname van magnesium tegen kunnen gaan. Denk daarbij aan koffie, thee, frisdrank, witmeelrijke producten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst, geraffineerde voedingsmiddelen, vlees, suiker en alcohol. Ook  medicijnen kunnen een behoorlijk effect hebben op de magnesiumopname.

Anorganische niet natuurlijke vormen van magnesium

 • Magnesiumoxide
  Dit is een van de goedkoopste vormen van magnesium die je nog wel in sommige supplementen verwerkt ziet. Deze verbinding wordt niet zo goed opgenomen. Het wordt in de geneeskunde toegepast als laxeermiddel en als middel tegen brandend maagzuur. Daarnaast wordt het veel in de chemie gebruikt.
 • Magnesiumcarbonaat (zit bijvoorbeeld in Rennie)
  Rennie is een zuurneutraliserend middel dat snel verlichting geeft bij brandend maagzuur en zure oprispingen. Rennie wordt gebruikt bij de behandeling van klachten als gevolg van het terugvloeien van de zure maaginhoud in de mond en slokdarm. Hierdoor ontstaat een brandend gevoel of pijn achter het borstbeen. Magnesiumcarbonaat wordt ook veel in allerlei chemische processen gebruikt, maar zit bijvoorbeeld ook vaak in tandpasta.
 • Magnesiumsulfaat (het welbekende bitterzout)
  Ook deze vorm heeft een lage opneembaarheid (4%). Magnesiumsulfaat heeft vooral effect op de darmperistaltiek en wordt vaak toegepast om te laxeren. Daarnaast kun je nog andere dingen met deze vorm van magnesium doen, zoals gebruiken in je tuin om bladeren van groenblijvende planten te voeden.

Organische vormen van magnesium

 • Magnesiumcitraat wordt veel gebruikt in supplementen en is zeer geschikt voor sporters. Dit is magnesiumzout van citroenzuur. Bij onderzoeken is deze vorm teruggevonden in alle weefsels, maar wat minder in de hersenen.
 • Magnesiumtauraat is magnesium gebonden aan het aminozuur taurine.
 • Magnesiummalaat is een verbinding van magnesium met appelzuur. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat deze vorm heel goed kan werken voor de spieren en geestelijke veerkracht.
 • Magnesiumbisglycinaat is magnesium gebonden met het aminozuur glycine. Het voordeel van deze vorm is dat het lichaam dit niet als een mineraal ziet, maar als een aminozuur. Dit kan soms de opname van het magnesium vergroten. Uit onderzoek blijkt dat bij metingen deze vorm het meest terug wordt gevonden in de hersenen en wat minder in de spieren.

Sommige soorten magnesium kunnen in bepaalde gevallen beter zijn om te gebruiken dan andere. Wil je weten welke het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs in de winkel.

Nieuwere vormen

Tegenwoordig bestaan er ook nieuwe vormen van magnesium, bijvoorbeeld sucrosomiaal of liposomaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van fosfolipiden waarbij het magnesium in vetbolletjes gebonden zit en zo makkelijker kan worden opgenomen.

Wat doet magnesium?
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam. Dit mineraal is celbeschermend, helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress.

Magnesium kan bijdragen aan

 • een normale werking van de spieren
 • een normale werking van het zenuwstelsel
 • een normale concentratie
 • de geestelijke veerkracht
 • het behoud van sterke botten en tanden

In welke voeding zit magnesium?
In bananen, noten, zaden, groene bladgroenten (zoals spinazie, andijvie, sla), volkoren brood en cacao.

In voeding zit vaak een organische vorm van magnesium zoals citraat.

Ik hoop dat je zo wat wijzer bent geworden over waarom er zoveel verbindingen bestaan en dat deze verbindingen dus ook allemaal een hele andere werking kunnen hebben. Wil je hier meer over weten of even overleggen? Je bent altijd welkom in de winkel en je kunt ons uiteraard bellen!

Vind je onze blogs ook zo leuk om te lezen? En wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, aanbiedingen en nieuwe blogs? Meld je dan nu aan op onze homepage onderaan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met elke week een speciale aanbieding! Je ontvangt dan 10% korting op je eerste bestelling!

Deel blog:

6 reacties

 1. Jacqueline schreef:

  Dank voor je artikel. Ik mis alleen het nano-magnesium van The Health Factory.Kun je daar ook nog iets over vertellen?

  Hartelijke groet!

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Jacqueline,
   Hartelijk dank voor je vraag.
   Voor specifieke informatie over de nano magnesium kan je het beste even contact opnemen met de winkel.
   023-5312454
   Met vriendelijke groet
   Pamela

 2. Lia schreef:

  Welke versie van magnesium kun je het best gebruiken voor gewrichten en botten? Ik gebruik regelmatig bitterzout baden, die zijn heel ontspannend. Maar mijn botten en gewrichten kunnen wel een boost gebruiken😃
  Wat raden jullie aan? Alvast mijn dank.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Lia,
   Hartelijk dank voor je vraag.
   Ik denk dat we je het beste kunnen adviseren in een persoonlijk vraaggesprek.
   Ik wil je vriendelijk vragen om anders even met ons te bellen.
   023-5312454
   Mijn collega’s staan je graag te woord!
   Langskomen mag natuurlijk ook altijd.
   Met vriendelijke groet
   Pamela

 3. Jeroen de Groot schreef:

  Wat vinden jullie van deze verbinding?
  Magnesiumglycerofosfaat

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Jeroen,
   Bestaat uit glycofosfaat en fosfor. De voordelen van deze tabletten zijn dat ze een hoog gehalte aan elementair magnesium (12,5%) bevatten en ook een goede oplosbaarheid.
   Bovendien heeft deze vorm van Magnesium een goede verdraagbaarheid. Magnesium glycerofosfaat geeft minder aanleiding tot klachten zoals misselijkheid, flatulentie en diarree.
   Een prima verbinding dus.
   Hartelijke groet
   Pamela

Reactie plaatsen