• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen

Door Pien Rothuizen, 23 januari 2017
Deel blog:

Lysine is een essentieel aminozuur dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Wat je ervan nodig hebt zul je met je dagelijkse voeding moeten binnenkrijgen. Je lichaam gebruikt het voor de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen én voor de aanmaak van bot en collageen. De meest opvallende eigenschap van lysine is de werking tegen virale infecties in algemene zin. We hebben het dan over herpesinfecties zoals een koortslip of gordelroos en over virale pesterijen zoals wratten.

Risico voor verlaagde lysineactiviteit

  • Vegetariërs en veganisten hebben vaak een lysinetekort, simpelweg omdat dit aminozuur ondervertegenwoordigd is in de eiwitten uit granen.
  • Tekorten aan cofactoren. De omzetting van lysine is afhankelijk van vele voedingsstoffen, waaronder vitamine B3, vitamine B6, vitamine B2, vitamine C en ijzer.
  • Parasitaire infecties. De behoefte aan lysine is dan naar schatting 20% hoger.
  • Teveel van het essentiële aminozuur arginine. Herpesvirussen gebruiken het aminozuur arginine als voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen.

Balans tussen beide aminozuren

Lysine en arginine beconcurreren elkaar bij de opname in het darmkanaal: ze gebruiken hetzelfde transporteiwit. Als er een overmaat aan lysine is, zal het de opname van arginine verminderen en vice versa. Eenzijdige voeding kan dan een disbalans veroorzaken. Het is goed om te weten dat de verhouding tussen arginine en lysine belangrijker is dan de absolute hoeveelheid arginine in je voedingspatroon. Als er sprake is van een lysinetekort, eet dan meer lysinerijke voeding waardoor het eten van bijvoorbeeld noten (rijk aan arginine) gecompenseerd wordt.

Welke voeding is rijk aan lysine?

  • Makreel, tonijn, tong, kabeljauw, forel, zalm, heilbot, schaal- en schelpdieren
  • Rund-, lams-, schapen- en kippenvlees
  • Eieren, melk, yoghurt (met name geitenzuivel)
  • Appels, peren, perziken, abrikozen, citrusvruchten, mango, dadels, vijgen
  • Taugé, avocado, sjalotjes, wortels, koolsoorten, bloemkool, sperziebonen, spinazie, veldsla en peterselie
  • Amarant, boekweit, quinoa, wilde rijst, en gierst.

Welke voeding is rijk aan arginine?

  • Alle noten en zaden, vooral pinda’s, amandelen, cashewnoten, sesamzaad en kokosnoot
  • Sojabonen, linzen, bonen
  • Bananen, druiven, rozijnen, sinaasappels, bosbessen, aardbeien
  • Uien, knoflook, bieten, koolrabi, radijs, selderij, spruiten, komkommer, alfalfa, champignons
  • Volle granen zoals tarwe en haver
  • Chocolade, carob, cacao
  • Cafeïne
Deel blog:

replies are closed