Webwinkel

Griep of verkoudheid?

Ik voel mij niet fit en heb heel veel snot. Hoe zit het: heb ik griep of ben ik zwaar verkouden? We gebruiken de termen makkelijk door elkaar, maar vinden de term griep toch wel een tikkeltje ernstiger. Jezelf ziek melden vanwege griep is makkelijker dan: mijn hoofd zit vol en ik heb last van een vedôpte deus. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen griep of verkoudheid?

Verkoudheid

Dat is gedoe op het KNO-vlak: gesnotter, een loopneus, hoesten en niezen, pijn in de keel, maar ook oorpijn en hoofdpijn komen veel voor omdat de slijmvliezen gezwollen zijn en de holtes vol met ellende zitten. Je bent wat minder fit en kan een lichte temperatuurverhoging hebben. De ‘common cold’ kunnen door verschillende rhinovirussen worden veroorzaakt, dit type virus heeft verschillende gedaanten, meer dan honderd subtypen.

Verkoudheidsvirussen worden overgedragen in de lucht, lékker hóesten, maar besmetting vind vooral plaats via onze handen die in contact komen met die besmette toetsenborden, deurklinken, toiletten en andermans handen. Het is niet waarschijnlijk dat we verkouden worden door op de tocht te zitten of in de kou te staan, want ziek word je van een virus. Dat je soms minder beschermd wordt, heeft met je weerstand  te maken.

 

Griep

Schompes in je hele lijf, dat is het grote verschil met verkoudheid. De symptomen van griep en verkoudheid komen namelijk sterk overeen, maar bij griep krijg je er nog een paar bonuspunten bij cadeau. Koorts hoort daar zeker bij, met koude rillingen, geen eetlust, als je de trap oploopt ben je al buiten adem, pijnlijke, stijve zware ledematen: het schompes dus. Griep kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot een longontsteking en als je een “zwakker gestel” hebt kan het ook levensbedreigend zijn.

Met wie hebben we te maken?

Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus en dit virus leidt aan gedaanteveranderingen. Vandaar dat het griepvaccin jaarlijks wordt aangepast aan het heersende monster.

Vaccin

De personen die worden opgeroepen om een griepvaccin te halen zijn de risicogroepen, de mensen die een verhoogde kans hebben om in het ziekenhuis te belanden. Daaronder valt ook iedereen die ouder is dan 60. Het generaliseren van zo’n grote groep “zwakken” vind ik stuitend. Risicogroepen zijn ook alle mensen die in de gezondheidszorg werken of juist met kleine kinderen. Waar men aan voorbij gaat is dat het hebben van een infectie ook van belang is voor ons immuunsysteem, ook het immuunsysteem moet bij de les blijven. Een “ongetraind” immuunsysteem heeft minder wapens, daardoor worden we bijvoorbeeld gevoeliger voor ontstekingen. En dan zullen onze naturalkillercellen toekijken als afwijkende cellen moeten worden opgeruimd.

Er wordt geregeld gesteld dat de vaccinaties vooral voor de portemonnee van de farmaceuten en injecterende artsen bedoeld is. Ook onze gezondheidszorg is business. Probeer het voor jezelf zuiver te houden. Kijk of het griepvaccin echt wel voor jou bedoeld is. De vaccins zijn van belang voor mensen met zwakke weerstand en in die categorie vallen personen die een hart- of vaatziekte hebben, een longziekte zoals astma of COPD, diabetes of een nierziekte, of ten gevolge van medicijnen zoals chemotherapie weinig weerstand hebben.

Hoe kun je eventuele besmetting voorkomen?

Was je handen, zeker als je in openbare ruimte gebruik maakt van aller”handen” faciliteiten, en nies of hoest in je elleboog in plaats van in je hand.

Up your asses

Wat is weerstand, nog maar een keertje: www.vanderpigge.nl/gezondheid/wat-is-weerstand. Naast gezonde darmen, vitaminen, kruiden, stressreductie is beweging van belang. En dan gaat het over alle vormen of het nu kracht-, duur- of hoge-intensiteit-training is. Fysieke inspanning en dus ook wandelen heeft effect en kan zorgen voor power in het immuunsysteem.

Ik noem ze maar even bij naam want dit zijn de jongens en meisjes van ons immuunsysteem die extra in beweging komen als wij letterlijk actief zijn. Zij stellen orde op zaken als er weer eens een griep- of verkoudheidsvirus voorbij komt:

  • toename van het aantal monocyten (bepaald type witte bloedcel dat onderdeel is van het immuunsysteen)
  • verhoogd aantal neutrofielen (ander type witte bloedcel dat onderdeel is van het immuunsysteen
  • verhoogd aantal circulerende lymfocyten (weer een ander type witte bloedcel dat onderdeel is van het immuunsysteem)
  • leukocytose (neutrofilie, lymfocytose): het aantal aantal witte bloedcellen is hoger dan normaal
  • met matige lichaamsbeweging langere telomeerlengte in leukocyten (telomeren zitten op het einde van je chromosomen, hoe ouder je wordt hoe korter ze worden)
  • verhoogd aantal natuurlijke-killercellen

Kill and attack

In de meest gevallen gaan zowel griep als een verkoudheid vanzelf weer over. Maar je kunt ook in actie komen en je immuunsysteem een duwtje in de richting van herstel te geven.

Heb je vragen over je weerstand of wil je advies over kruiden en/of supplementen? We staan altijd voor je klaar in de winkel (Gierstraat 3, Haarlem) en zijn bereikbaar via mail: info@vanderpigge.nl of telefoon: 023-531 2454.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os