Mevrouw van der Pigge

Door astrid.vdp
Deel blog:

Het gebeurt nog vaak dat we (digitale) post krijgen met als aanhef: ‘Geachte meneer van der Pigge’. En dat is natuurlijk ergens best grappig, want de heer van der Pigge overleed al in 1893. Toen Antonie van der Pigge stierf had hij enkel dochters. De oudste, Anna, trouwde met Joannes van Os die toen als bedrijfsleider bij Van der Pigge werkte. Want het was echt niet gebruikelijk dat een vrouw in zaken ging. En Joannes van Os vormde door dat huwelijk met Anna de tweede generatie, maar was de eerste Van Os in het bedrijf A.J. van der Pigge.

Apothekers werden geacht mannen te zijn

Het oude vak van drogist was ook echt een mannenberoep. Destijds ging je bij een apotheker in de leer om het bereiden van recepten onder de knie te krijgen, er werden geen vrouwen toegelaten tot die opleiding en dus was Anna op voorhand al kansloos om de zaak van haar vader over te nemen. Het draaien van pillen, het mengen van chemicaliën, het hijsen van balen zeegras naar de bovenste verdieping, al dat soort werkzaamheden werd geacht alleen door mannen te worden uitgevoerd.

Ach, niet alleen in drogisterijen werkten mannen. Vrouwen hoorden niet te werken. In geen enkel beroep. Ja, in de zorg of het onderwijs bijvoorbeeld wel, maar dan ook alleen als je non was of ongetrouwd. Op het moment dat je uit het stadhuis stapte en je trouwboeket over je schouder gooide, gooide je daarmee meteen ook je arbeidsovereenkomst weg.

Het heeft overigens nog tot 1956 geduurd dat een vrouw in Nederland niet meer als handelingsonbekwaam werd gezien. Ik heb daar net even op gegoogeld, de eerste hit was van een advocatenkantoor en dit is wat er staat:
Wat is handelingsonbekwaam? Soms kunnen meerderjarige mensen hun eigen belangen niet goed behartigen. Ze overzien de consequenties van hun beslissingen niet en nemen daardoor niet altijd de juiste beslissingen. Dat kan gelden voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychiatrische problemen, mensen met een verslaving en mensen met dementie.

Mijn oma

In mijn directe omgeving ken ik een vrouw met een verstandelijke beperking, ze is 65 jaar en woont begeleid in een inrichtingssituatie. Zij heeft een voogd en een mentor. Zij wordt gezien als handelingsonbekwaam. Maar als ik dan aan mijn oma denk, die geboren is in het begin van de vorige eeuw, heeft zij het dus meegemaakt dat ze niet zelf een paspoort mocht aanvragen, geen eigen bankrekening kon openen zonder toestemming van óf haar vader, óf later haar echtgenoot. Dat is dus eigenlijk precies dezelfde situatie als die van die vrouw met een verstandelijke beperking. Nou, dat mijn oma dan dus gezien werd als iemand die niet de consequenties van haar beslissingen kon overzien, vind ik ronduit schokkend. Mijn oma was mijn held! Wat kon zij nou niet? Ze is heel vroeg weduwe geworden en heeft altijd alles zelf opgelost.

Terug naar Van der Pigge

Nadat Anna en Joannes van Os de zaak hadden overgenomen zijn er nog een paar generaties mannen van Os in de zaak werkzaam geweest: Anton van Os (de Onverzettelijke), Jan van Os en Menno van Os die erg jong overleed in 2007. In de tijd van Menno kwamen er steeds meer vrouwen werken bij ons, in het begin moesten de klanten nog erg de kat uit de boom kijken. ‘Ik vraag het wel aan meneer…’

Daar is verandering in gekomen. Het is op dit moment zo dat van de 31 medewerkers die bij ons op de verschillende afdelingen werken er slechts 3 mannen zijn. Dat hebben we niet expres gedaan, het is gewoon zo gegroeid. Nee, zeegras wordt er niet meer gehesen naar de bovenste verdieping. Maar er moeten nog steeds behoorlijk zware dozen naar boven, kruiden naar de kruidenzolder, drop naar de dropzolder en papieren puntzakjes naar de… specerijenzolder… (vraag het niet). In elk geval: we staan ons mensje. Sjouwen, hoofdrekenen, telefoneren, recepten opzoeken, drop mengen, vertegenwoordigers te woord staan, computerproblemen oplossen, plankjes ophangen, we kunnen het allemaal zelf.

Intussen krijgen we nu regelmatig post voor ‘mevrouw van der Pigge’. Zouden we dan met terugwerkende kracht Anna op haar plek hebben weten te zetten?

Deel blog:

3 reacties

 1. Hans Moolhuizen schreef:

  Wat een leuk artikel. Net als zeer vele andere.

 2. Nellie Heinz-Teeuwen schreef:

  Ik kende Jan van Os en zijn vrouw Yvonne en daarom ook Menno die me ooit vele jaren geleden, altijd goede adviezen gaf. Ben hem nog altijd dankbaar. Tevens vind ik het leuk dat er toch nog familie in de zaak staat n.l. Sophie de dochter van Menno. Het was leuk opnieuw te lezen.

 3. Karin Hoes schreef:

  Lang geleden als kind aan de hand van mijn opa o.a.voor zijn Oprechte Haarlemmer Olie (o, die vreselijke geur ) waar hij bij zweerde en kruiderijen in die spannende winkel met allemaal heren in kakikleurige stofjassen. Het rook apart en was door hun meestal ernstige blikken een beetje eng.,

  Zelf oma, met mijn Haarlemse kleinzoon aan de hand naar de zaak waar de potten met dropjes voor hem een grote aantrekkingskracht hadden.

  Heden, wanneer ik in Haarlem ben, de vrolijke dames en terzake zeer kundig! Ik kom er graag. Alleen al dat uitgesleten stoepje van de ingang. Nu vind ik het echt lekker ruiken.
  Een unieke zaak.

Reactie plaatsen