Vegan Fusion Wok à la Mirjam

Dit lekkere wokgerecht is gemaakt met Chinese vijfkruidenpoeder, een speciale Aziatische kruidenmix waarin de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami (de vijfde smaak die staat voor ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’) allemaal aanwezig zijn. Het heeft een sterke smaak en moet daarom met mate in gerechten worden gebruikt, maar het voegt echt een heerlijke verfijning toe aan huisgemaakte Aziatische gerechten.

Gezond, simpel en effectief!

Ingrediënten

  • 250 g wortel in dunne plakken
  • middelgrote Chinese kool grof gesneden
    • eventueel een helft Chinese kool en een andere wokbare groente
  • vegetarische kipstukjes (zonder kruiden, bij voorkeur van de Vegetarische Slager)
  • 2 geperste of fijngesneden knoflooktenen
  • 2 cm geraspte of fijngesneden gemberwortel
  • 3 el soja saus of tamari
  • 2 el mirin (een zoete Japanse rijstwijn)
  • 2 el suiker
  • ½ tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 2 tl kerry madras
  • 3 el extra vierge kokosolie
  • scheutje tabasco of wat sambal naar smaak
  • (bruine/volkoren) rijstnoodles
  • optioneel: verse koriander als topping

Hoe maak je het?

  1. Snijd de groente.
  2. Kook water in een pannetje voor de noodles en kook deze volgens de verpakking.
  3. Doe de kokosolie in de pan en fruit hierin de knoflook en gember een paar minuutjes , voeg dan de kruiden, mirin, suiker en sojasaus toe. Meng het door elkaar, voeg eventueel twee eetlepels water toe.
  4. Doe de groente in de pan en wok op hoog vuur voor 3 minuten. Wil je de groente zachter? Laat dan op een zacht vuurtje iets langer staan totdat de groente naar wens gaar is (dit is iets wat men met wokken eigenlijk niet doet, maar daarom is het ook ‘fusion’).
  5. Voeg de vegetarische kipstukjes toe en wok nog twee minuutjes mee.
  6. Giet de noodles af en doe ze in een mooie grote kom. Leg daar bovenop de wokmix en doe er nog twee eetlepels saus bij. Bestrooi eventueel met verse korianderblaadjes.
  7. Klaar!