Webwinkel

Winkelspecial: safety razors

We hebben hele mooie en duurzame safety razors in ons winkelassortiment. Dat hebben we via diverse kanalen al eens genoemd. Nu is het tijd om daar eens dieper in te duiken! 

Voordat ik dat doe: óf je je wilt scheren, is natuurlijk helemaal aan jou. Als je dat wilt, vind je hier een boel informatie over een fijn soort scheermes, het safety razor.

Safety razor 

Een safety razor is een scheermes (vaak van hoogwaardig metaal) waarvan enkel het mesje vervangen hoeft te worden. In een safety razor worden ‘double edge blades’ gebruikt. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De safety razor zelf gaat een leven lang mee.

Waarom heet het eigenlijk een safety razor, vraag je je misschien af. In het Nederlands betekent dat ‘veiligheidsscheermes’, wat niet zo lekker bekt. Het veiligheidsaspect zit hem in het feit dat in een safety razor het scheermesje een beetje is afgeschermd. Je scheert je dus niet met een “bloot” mes (in tegenstelling tot bij een open mes of ‘straight razor’). Daarnaast zorgt een safety razor er ook voor dat je het mes in de juiste scheerhoek houdt.

Minder irritatie 

In een safety razor plaats je dus maar één mesje. De haren worden ook maar door één mesje afgesneden, in tegenstelling tot veel andere (wegwerp)scheermessen die soms wel vijf mesjes hebben. Die vele mesjes kunnen zorgen voor een extra glad scheerresultaat, maar ze kunnen ook zorgen voor veel problemen: de mesjes snijden dan namelijk het haartje af ónder de huid (dat kun je zo zien: elk mesje snijdt het haartje een stukje lager af). Glad dus, maar ook veel meer kans op ingegroeide haartjes en irritatie na het scheren. Bij een safety razor is dat risico veel minder aanwezig.

 

Tips 

Een safety razor is geschikt voor natscheren, je gebruikt dus ook een scheerzeep of -schuim. De techniek zal in het begin een beetje wennen zijn, gun jezelf dus de tijd om rustig en met aandacht te scheren. Belangrijke tips tijdens het scheren:  

  • Houd de huid strak tijdens het scheren. Scheer van de hand waarmee je je huid strak houdt weg.  
  • Maak een schuine (diagonale) scheerbeweging. 
  • Druk niet met het mes.

Huid en haar 

Er zijn veel verschillen in huid- en haartype. Sommige mensen hebben een (zeer) gevoelige huid, en anderen niet. Ook is er veel verschil in haartype. Over het algemeen is gezichtsbeharing (baardhaar) het stugst en is lichaamsbeharing wat minder stug. Natuurlijk zijn hier per persoon verschillen in. Welk safety razor geschikt is en fijn scheert, hangt vaak af van de combinatie van huid en haar. Heb je een gevoelige huid, dan is een vergevingsgezind mes prettig. Heb je juist zware haargroei en niet zo’n gevoelig huid, dan kun je een agressiever mes proberen. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten safety razors, en óók veel verschillende soorten mesjes. We leggen je graag een paar verschillen uit.

Vlindersluiting vs. schroefsluiting 

Bij een safety razor ligt het scheermesje tussen de basisplaat en de topplaat. Door het mechanisme klem je het mesje tussen de basis- en topplaat. Hierbij neemt het mesje de bolle vorm van de scheerkop aan. Hoe de basis en topplaat opengaan om je scheermesje ertussen te leggen, kan nogal verschillen.

Een vlindersluiting is een gebruiksvriendelijke (veilige) manier om je mesje te vervangen. Je draait daarbij aan de onderkant van het handvat, en de kop klapt vanzelf open. Je kunt het scheermesje erin leggen en de boel weer dichtdraaien.

Bij een schroefsluiting draai je de kop van de safety razor. De kop bestaat uit twee delen: de basisplaat en de topplaat die los van elkaar komen. Bij sommige systemen blijft de basisplaat aan het handvat zitten (2-delig), bij andere komen ook het handvat en basisplaat los van elkaar (3-delig). Je legt het mesje tussen de basis- en topplaat, en draait alles weer vast.

Als je een mesje plaatst en het safety razor weer in elkaar zet, kan het zijn dat je een wat knarsend geluid hoort. Dat is logisch: er bewegen meerdere metalen delen over elkaar en het scheermesje wordt goed vast gedraaid en een beetje verbogen om ermee te kunnen scheren.

Open of gesloten kam 

Een gesloten kam heeft aan het uiteinde van de basisplaat kleine geleiders of verdelers. Deze zijn gesloten en recht. Bij de open kam eindigt de basisplaat niet in een rechte rand, maar in tanden. Deze tanden begeleiden het mes over de huid. Er zitten een paar voordelen aan een open kam: er blijft meer scheerschuim achter op de huid, dus bij een herhaalde beweging is er minder weerstand; de tanden tillen de haren op, waardoor je een gladder scheerresultaat krijgt; scheerschuim en haren kunnen makkelijker afgevoerd worden; een groter deel van het scheermesje is onbedekt voor een effectievere en wat agressievere scheerbeurt.

Een gesloten kam is voor een beginner misschien iets makkelijker, maar uiteindelijk is de kam maar een onderdeel van de scheerervaring. Het is niet zo dat een open kam per definitie ‘agressief’ scheert.

‘Blade exposure’, ‘blade gap’ en stijfheid 

Een belangrijk onderdeel van de scheerervaring is hoe het scheermesje uit het safety razor komt. De ‘blade exposure’ gaat om hoever het mesje uit het safety razor steekt. 

De ‘blade gap’ geeft aan hoeveel ruimte er is tussen het mesje en de basisplaat. Een grote blade gap is makkelijk om schuim en haren weg te kunnen spoelen tijdens het scheren. Maar zorgt ook voor een ‘agressievere’ scheerbeleving: in die grotere ruimte kan ook je velletje terecht komen en kun je je dus snijden. Een goede balans tussen veiligheid voor de huid en uitspoelgemak is dus belangrijk.

Nog een derde factor is de stijfheid van het safety razor. Een stijver scheermes is stabieler in gebruik. Ook ontstaan er minder trillingen in het scheermes, waardoor het langer meegaat en er minder irritatie optreedt na het scheren.

De stijfheid wordt met name bepaald door hoe het scheermesje in het safety razor is vastgeklemd. Vaster klemmen kan bijvoorbeeld door over de hele lengte van het mes te klemmen, in plaats van op één punt. Ook de afstand tussen het ‘klempunt’ en de ‘blade exposure’ (dus waar het mesje uit het safety razor steekt) bepaalt mede de stijfheid.

Slant bar 

Bij een safety razor met ‘slant bar’ is de scheerkop getordeerd. De snede is daardoor schuin, ook als je recht naar beneden scheert. Een schuine scheerbeweging wordt sowieso aangeraden, net als het strak houden van de huid tijdens het scheren. Een schuine beweging zorgt er namelijk voor dat de haren zeer efficiënt worden afgesneden. Die scheerbeweging neemt een getordeerde scheerkop voor je uit handen. Een nadeel is dat een slant bar wat agressiever is voor de huid, en daardoor minder geschikt is voor een gevoelige huid. Een safety razor met slant bar is met name populair bij mannen met zware baardgroei vanwege het scheerresultaat.

Normaal of verlengd handvat 

Het handvat van een safety razor oogt vrij kort. Dat zorgt ervoor dat je er precies mee kunt scheren. Ideaal als je je gezicht wilt scheren. Als je je benen wilt scheren, is zo’n handvat eigenlijk net een beetje kort. Daarom bestaan er ook verlengde handvatten, handig om erbij te kunnen. Maar het gaat er ook om wat jij prettig in de hand vindt liggen. Voelt een kort handvat voor jou té kort, dan neem je gewoon een met een verlengd handvat, of andersom.

Verschillende merken 

We hebben een aantal verschillende merken in de winkel op voorraad, en ook de mogelijkheid om een aantal andere merken te bestellen.

Henson Shaving

Henson Shaving maakt safety razors in allerlei leuke knalkleuren. Maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste. Wat Henson onderscheidt is het ontwerp waardoor het makkelijker is om de juiste scheerhoek te bereiken en de aandacht voor precisie en het materiaal. Henson ontwikkelde het scheermes namelijk in samenwerking met Canadese lucht- en ruimtevaartproducenten voor een hoogwaardige kwaliteit.

Het ontwerp en de precisie tijdens de productie zorgen ervoor dat het scheermesje altijd symmetrisch op het safety razor ligt. Ook wordt het mesje op een innovatieve manier vastgeklemd, over de hele lengte. Daardoor ontstaan er nauwelijks trillingen in het scheermesje tijdens het scheren. En dat is fijn, want trillingen kunnen zorgen voor ingegroeide haartjes of ‘razorburn’.

In “scheerland” is het bekend dat de hoek tussen scheermesje en huid rond 30° moet zijn om ervoor te zorgen dat je gecontroleerd en comfortabel kunt scheren. De messen van Henson zijn zo ontworpen dat het zeer gemakkelijk is om die juiste scheerhoek te bereiken.

In de kop heeft Henson een boel vernuft gestopt. Door het ontwerp ontstaan er afgeplatte snijvlakken, wat extra veilig is. Hierdoor kan de blade gap iets groter zijn, waardoor er toch een goed scheerresultaat behaald wordt. Henson heeft twee varianten: mild en medium. Bij de mild variant is de blade exposure en blade gap kleiner dan bij de medium variant.

Ook ontstaat er door het ontwerp in de kop veel ruimte, waardoor haren en schuim het snijvlak niet snel verstoppen. Je hoeft dus niet na elke scheerbeweging je mes uit te spoelen, maar kunt lekker doorscheren. Tot slot is de kop zo ontworpen dat een scheermesje volledig is afgedekt (behalve het snijvlak natuurlijk), zodat je je ook aan de zijkanten niet kunt bezeren.

In de ontwikkeling heeft Henson ook zeer goed nagedacht over de materiaalkeuze. De safety razors zijn gemaakt van aluminium met een beschermende toplaag (al dan niet in knalkleur). Deze laag is niet gevoelig voor corrosie door vocht of zeep (maar gebruik geen zure chemicaliën als bleekmiddel of waterstofperoxide, daarvoor is het wél gevoelig!). Ook is er in de bewegende delen van het safety razor wolfraam gebruikt. Door dit harde materiaal wordt slijtage tot een minimum beperkt.

Door de materiaalkeuze zijn de safety razors van Henson erg licht: maar 37 gram! Puristen zullen dit in eerste instantie als nadeel zien. Het gewicht van een safety razor helpt bij een goed scheerresultaat. Maar door alle innovaties van Henson, heeft hun safety razor dat gewicht niet nodig. Door de stijfheid en de slim ontworpen kop, heb je tijdens het scheren veel controle om vloeiende bewegingen te maken voor een goed scheerresultaat.

Wat laatste tips voor een Henson safety razor: het is verstandig je safety razor in ieder geval elke maand een kleine onderhoudsbeurt geven. Haal het mes helemaal uit elkaar om ‘m goed schoon te kunnen maken. Het onderdeel dat het meeste aandacht nodig heeft is de schroefdraad aan de topplaat. Door dit periodiek schoon te maken (bijvoorbeeld met een sopje met afwasmiddel) en in te vetten blijft het in goede conditie. Daarnaast is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vuil tussen je scheermesje en basis- of topplaat zit, ook als je een nieuw mesje plaatst bijvoorbeeld.

Safety razors van Henson zijn er vanaf €74,95.

Böker 

Böker maakt al bijna anderhalve eeuw scheermessen, ze hebben dus een flinke bak kennis en kunde in huis. Ze fabriceren de messen naar hoge standaarden, en elk mes is voorzien van het Böker stempel.

Böker produceert veel verschillende soorten scheermessen. Zo hebben zij ook straight razors en barbermessen. Maar ze hebben ook safety razors. De safety razors van Böker zijn (vaak) gemaakt van massief verchroomd messing, waardoor ze het authentieke safety razor gewicht hebben. De handvatten zijn rank en bieden veel grip, ook bij natte handen. Er zijn zowel messen met vlindersluiting als met schroefsluiting, en ook zijn er varianten met een gewoon of een verlengd handvat. De messen zijn er in verschillende metaalkleuren, zoals chroom, gunmetal of rosegold.

Safety razors van Böker zijn er vanaf €19,95.

Parker

Parker is een familiebedrijf waar de producten met de hand worden gemaakt en uitgebreid worden getest op kwaliteit. De safety razors worden onder andere gemaakt van verchroomd messing of hoogwaardig roestvrijstaal.

Parker heeft allerlei safety razors in het assortiment: met vlinder- of schroefsluiting, gesloten of open kam, normaal of lang handvat. Bijzonder is het relatief nieuwe safety razor met semi-slant bar. De kop van dit safety razor is getordeerd, maar niet zo extreem als bij andere slant bars (vandaar: semi-slant). Hierdoor is dit safety razor met slant bar ook geschikt voor de wat gevoeligere huid.

Safety razors van Parker zijn er vanaf €29,95.

Merkur

Ook Merkur bestaat al lang, sinds 1896. Het is nu 100 jaar onderdeel van Dovo Steelware, een fabriek die zich richtte op de productie van open scheermessen en een eigen smederij had. Dankzij de populariteit van safety razors en de hoge kwaliteit, draait het bedrijf op volle toeren.

Merkur maakt nu ook allerlei soorten safety razors. Ze hebben veelal een schroefsluiting (zowel 2- als 3-delig). Er zijn razors met een open of gesloten kam, een slant bar, normaal of lang handvat. Ook hebben zij een verstelbaar scheermes, in dat geval kun je de blade gap zelf aanpassen. Je kunt zo het scheerresultaat per dag bepalen.

Merkur maakt de kop van zink middels een spuitgietproces. Het handvat is van messing, met verschillende afwerkingen (gegalvaniseerd chroom, aluminium). Door de materiaalkeuze hebben de safety razors een klassiek gewicht.

Safety razors van Merkur zijn er vanaf €26,95.

Andere merken

Er is een enorme wereld aan safety razors, logischerwijs kunnen wij niet alle merken in de winkel voeren. Buiten bovengenoemde merken kunnen we echter nog een aantal merken bestellen: Rockwell Razors, Giesen & Forsthoff, Edwin Jagger, Feather en Mondial 1908.

Mesjes 

Dan is er nog een tweede heel belangrijk onderdeel aan je safety razor. De keuze voor het scheermesje. Ook daarvan bestaan er super veel verschillende varianten. In de winkel hebben we zes verschillende soorten op voorraad, waarover we je iets meer willen vertellen. Eerst een paar algemene dingen.

Het mesje dat je gebruikt in een safety razor is dus een double edge blade. Een mesje met aan twee kanten een snijvlak. Deze mesjes kun je ook doormidden breken en een helft als single edge blade gebruiken in een anders soort scheermes (zoals een barbermes). De mesjes zitten vaak per vijf in kleine doosjes verpakt. Elk individueel mesje zit verpakt in paraffinepapier.

Hoewel we de scheermesjes double edge noemen, heeft zo’n mesje in zekere zin 4 snijvlakken. Doordat je vaak van boven naar beneden scheert (of je mes omdraait als je van beneden naar boven scheert) raken de haartjes eigenlijk altijd dezelfde kant van het mesje. Het kan dus lonen om het mesje om te draaien als het bot begint te worden.

Je merkt vanzelf aan het scheergevoel en –resultaat dat je mesje bot is geworden. Na hoeveel scheerbeurten dat is, hangt af van de haargroei, dus daar is lastig iets algemeens over te zeggen. Voor je eigen veiligheid is het verstandig om je (toch nog wel scherpe) mesje niet zomaar bij het afval te doen. Om je mesje veilig weg te doen zijn er daarom ook kleine bewaarcontainers, waar een heleboel gebruikte mesjes inpassen. Of je kunt ze voorzichtig terug stoppen in de oorspronkelijke verpakking, de plastic doosjes hebben daar zelfs een compartimentje voor.

Zoals gezegd zijn er veel verschillende soorten mesjes. Je kunt ze bijvoorbeeld onderverdelen op scherpte. Sommigen zorgen voor een zachter en milder scheergevoel en resultaat (1 op een schaal van 5), terwijl er ook zeer scherpe mesjes zijn voor een agressiever scheerresultaat (5 op een schaal van 5). Welk mesje voor jou geschikt is, hangt ervan af hoe de haargroei is, en hoe gevoelig je huid is.

Derby Extra (scherpte 1)

Deze mesjes worden vaak aangeraden als beginnersmesje. Het is een vergevingsgezind mesje, dat niet loeischerp is. Deze mesjes zijn vooral geschikt voor een extreem gevoelige tot normale huid met een lichte tot normale haargroei.

Deze scheermesjes worden gemaakt in Turkije van Zweeds staal met hoog koolstofgehalte. Ze worden voorzien van een platina, chroom, polymeer, wolfraam en een keramisch coating. De mesjes zijn verpakt in een plastic doosje, waar ook een apart compartimentje in zit voor gebruikte mesjes. €1,25 voor een plastic doosje met vijf mesjes.

Shark Super Chrome (scherpte 2)

Deze scheermesjes zijn geschikt voor een normale huid met een lichte tot normale haargroei. Ondanks dat deze mesjes niet loeischerp zijn, behouden ze hun scherpte wel lang.

De mesjes worden gemaakt in Egypte van Europees en Japans roestvaststaal, en staan bekend om de goede prijs/kwaliteit verhouding. €1,75 voor een kartonnen pakje van vijf mesjes.

Super Shave X (scherpte 3)

Deze mesjes zijn comfortabel en vergevingsgezind, en daardoor ook geschikt als beginnersmesje. Ze zijn geschikt voor een zeer gevoelige tot normale huid met lichte tot normale haargroei.

De mesjes worden gemaakt van Zweeds roestvaststaal, en gecoat met platinum en chromium. Daarnaast worden ze voorzien van een weerstandverminderend polymeer voor een prettige scheerervaring en langdurige scherpte. €1,95 voor een pakje van tien mesjes.

Derby premium (scherpte 4)

Deze mesjes zijn comfortabel en vergevingsgezind. Ze zijn geschikt voor een gevoelige tot normale huid en lichte tot zware haargroei. Ondanks de scherpte zijn ze toch geschikt voor de minder ervaren safety razor gebruiker.

De mesjes worden gemaakt van Zweeds koolstofstaal. Ze worden, net als de Derby Extra, voorzien van een platina, chroom, polymeer, wolfraam en een keramisch coating. Door een verbeterde platina coating en hogere scherpte, is de scheerbeleving toch anders dan de Extra. De mesjes behouden hun scherpte lang. €1,50 voor een plastic doosje met vijf mesjes.

Tiger platinum (scherpte 4)

Deze mesjes zijn prettig scherp, ze zijn daardoor geschikt voor een gevoelige tot normale huid en een lichte tot zeer zware haargroei. Deze mesjes behouden lang hun scherpte en de scheerbeleving is comfortabel glad met een minimum aan irritatie.

De mesjes worden gemaakt van Zweeds roestvaststaal met hoog koolstofgehalte. Ze worden gecoat met platinum en teflon. €1,75 voor een kartonnen pakje van vijf mesjes.

Astra Superior Platinum (scherpte 4)

Deze mesjes zijn goed scherp en leveren een licht agressieve scheerervaring. Ze zijn daardoor geschikt voor de normale huid met normale tot zeer zware haargroei. Ze behouden lang hun scherpte.

De mesjes worden gemaakt van roestvaststaal met hoog koolstofgehalte. Ze worden gecoat met platinum, wat de levensduur verlengt en de mesjes meer resistent maakt tegen corrosie. €1,50 voor een pakje van vijf mesjes.

Bij het schrijven van dit blog hebben we veel gehad aan de blogs van Scheersalon, de leverancier van de scheermessen. Als je nóg meer wilt lezen, kun je daar terecht.

Iets voor jou?

Wij zijn super enthousiast over deze duurzame scheeroptie met goede resultaten. Ben jij ook enthousiast geworden, of heb je misschien nog vragen? Kom dan naar de winkel in Haarlem. We kunnen samen met je kijken welk safety razor bij je past.

Kun je niet naar de winkel komen? Bel ons dan op 023 531 2454.

Wil je iets bestellen, gebruik dan ons bestelformulier. Je kunt hierin alle producten opschrijven die je wilt bestellen, en ook kiezen of je eerst een offerte wilt ontvangen. Als je de bestelling hebt doorgestuurd, ontvang je altijd per mail een kopie, zo weet je dat je bestelling goed bij ons is aangekomen. Als je bestelling in behandeling wordt genomen krijg je een mailtje van onze afdeling verzendingen. Is een product langere tijd niet op voorraad, dan nemen we altijd contact met je op. Als je bestelling de deur uitgaat, ontvang je per e-mail een track&trace-code van PostNL. Ook de factuur ontvang je per e-mail.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os