• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
 • Vakkundig advies
 • Veilig betalen
 • Vragen? Bel: 023-3030720

Wat te doen bij een zeer droge huid en kloven?

Door Pamela van Booren, 7 november 2019
Deel blog:

Kloven ontstaan vaak door uitdroging van de huid en kun je herkennen aan scheurtjes in de huid of in het slijmvlies. Ze kunnen heel pijnlijk aanvoelen. Je ziet ze vaak op de handen/vingers en voeten (en dan vaak de hielen). Maar soms zie je ze ook bij de mondhoeken. En het gekke is dat kloven meer bij vrouwen voorkomen dan bij mannen.

Periorale dermatitis oftewel clownseczeem

Roodheid rond de mond kan te maken hebben met een gistovergroei door te veel vochtigheid in de mondhoeken. Je ziet dit vaak bij kunstgebitgebruik, beugels en kleine kinderen met speentjes. Deze rode ring rond de mond wordt ook wel clownseczeem genoemd. Deze vorm van eczeem vraagt soms om een andere behandeling om de gistgroei te bestrijden, maar vet houden blijft ook in deze situatie belangrijk. Welke combinatie van factoren dit eczeem veroorzaakt is nog niet helemaal duidelijk.

Centrale verwarming

Met het aanzetten van de verwarming krijgen veel mensen last van een droge huid. Warme lucht onttrekt vocht aan de huid. Het kan daarom raadzaam zijn om luchtbevochtigers in huis neer te zetten. Als je veelvuldig met je handen of voeten in het water zit wordt er ook veel vocht onttrokken want water droogt de huid uit. Daarom kan het zinvol zijn om je handen en voeten meermalen per dag in te smeren met een vette balsem of zalf. In crèmes zit water, dus een vette balsem of zalf is vaak beter als je hele droge huid hebt.

Kloven in voeten

Maar niet alleen in de winter hebben mensen kloven, ze komen ook vaak voor in de zomer als we veel op blote voeten lopen en veel zwemmen en douchen. Vaak gebruiken we in de zomer zonnebrandcrème of zalf waardoor de huid nog wel gevoed wordt. Maar veel op slippers lopen geeft vaak ook droge voeten, want vaak er wordt dan meer eelt gevormd en droogte kan dan dit eelt gaat scheuren.

Kloven in lippen

Ook de lippen kunnen makkelijk scheuren in de winter. Dit heeft te maken met dat de lippen geen talgklieren bevatten en dus moeilijk zichzelf vet kunnen houden. Door de droge winterlucht kunnen ze dan barsten door de kou. Zorg er dus voor dat als je naar buiten gaat bij voorbaat je lippen al goed ingevet zijn met een hoogkwalitatieve vette balsem.

Tips om een droge huid uitwendig te verhelpen

 • Smeer je huid goed in met een vette balsem of zalf.
 • Gebruik zoveel mogelijk handschoenen bij contact met water.
 • Heb je gezwommen, smeer jezelf daarna goed in.
 • Heb je snel last van zweetvoeten? Zorg dat je ze goed verzorgt door een passend voetpoeder en/of een verzorgende zalf. Laat je voeten zoveel mogelijk ademen.
 • Zet luchtbevochtigers neer in huis als de cv aan staat. Maar let ook op in de auto. Zet de verwarming niet richting je huid maar op de ramen bijvoorbeeld.
 • vermijd zoveel mogelijk het gebruik van zeephoudende producten; zeep ontvet te veel.

Tips om een droge huid van binnenuit te verhelpen

 • Vitamine A: dit versterkt de beschermende laag van je huid en is essentieel voor het onderhoud van de bovenste huidlaag. Bronnen van vitamine A zijn vette vis, eieren, boter en lever.
 • Vitamine B3: bevordert de aanmaak van huideigen vetten in de bovenste laag van de huid. Zo wordt de natuurlijke huid barrière versterkt en van binnenuit verzorgd. Zit vooral in vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten.
 • Vitamine C: ondersteunt de huidconditie en helpt je huid soepel en veerkrachtig te houden. Eet voldoende groenten, fruit en aardappelen.
 • Vitamine E: zorgt voor het behoud van het vochtevenwicht in je huid. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.
 • Zink: zorgt voor een goede afweer en helpt je huid soepel te houden. Zink haal je vooral uit vlees en vis en daarnaast uit volkoren brood, peulvruchten en rijst.
 • Daarnaast is het heel belangrijk om voldoende goede vetten te eten. Goede vetten zitten vooral in noten, zaden en vette vis van MSC-kwaliteit, maar ook in plantaardige oliën zoals notenolie en olijfolie. Het is verstandig om veel te variëren in goede vetzuurbronnen en ze dagelijks te consumeren.

Heb je vragen over passende producten bij jouw huid? Neem dan contact met ons op! Je kunt uiteraard gezellig bij ons langskomen voor advies, maar je kunt ons ook per mail contact met ons opnemen of het telefonisch spreekuur bellen. Check verder onze website voor meer informatie over onze producten en andere informatieve blogs.

Deel blog:

Reactie plaatsen