Waarom smeren écht goed is voor je spieren en gewrichten

Door Pamela van Booren
Deel blog:

“Heeft u ook iets voor soepele spieren en gewrichten?” “Heeft u ook iets tegen ochtendstijfheid?” In de winkel horen we deze vragen vaak. Er zijn talloze voedingssupplementen om je te helpen soepel te blijven bewegen. De wrijfmiddelen worden echter nog wel eens vergeten, terwijl die juist enorm heilzaam kunnen zijn en vooral snel verlichting kunnen geven. We leggen je graag uit waarom smeren echt goed is voor je spieren en gewrichten.

Klassiekers

Je kent ze wel: klassieke wrijfmiddelen die goed zijn voor stijve, stramme spieren en voor soepele gewrichten. Het bekendste wrijfmiddel is toch wel tijgerbalsem, maar de béste wrijfmiddelen maken we natuurlijk zelf. Spierliniment en Spier- en gewrichtsbalsem zijn klassieke wrijfmiddelen van onze eigen hand. Wij zweren erbij. Er lopen regelmatig collega’s bij ons in de rondte uit wiens stofjas de herkenbare mentholachtige Spierliniment-geur je bij het voorbijgaan tegemoet komt. Tsja, beetje vastzittende schouders vanochtend. Even insmeren en zo weer over. Hoe kan dat?

Deze wrijfmiddelen bevatten etherische oliën en plantenextracten die de doorbloeding bevorderen. Daarmee kan je stramme spieren weer warm en soepel krijgen. Die etherische oliën en andere heilzame bestanddelen dringen in je huid. Maar ze komen niet zó diep dat ze de diepte van je spieren en gewrichten ook bereiken. Dus hoe wérkt zo’n wrijfmiddel dan eigenlijk precies? Waarom zijn Spierliniment en Spier- en gewrichtsbalsem nou zo goed voor je bewegingsapparaat?

Waarop is de werking van een wrijfmiddel gebaseerd?

Een goed wrijfmiddel bevordert de doorbloeding en stofwisseling in je spieren en gewrichten, op afstand. Dat werkt als volgt:

Je zenuwstelsel bestaat uit je hersenen, de zenuwbanen in je ruggenmerg en door je hele lichaam. Je zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam gevoel heeft en stuurt daarnaast je lichaam aan. Zenuwbanen geven informatie uit organen door aan je hersenen Daarmee sturen ze signalen van je hersenen naar je organen en ledematen terug.

Je zenuwstelsel lijkt een beetje op een boom. In je wervelkolom lopen de zenuwbanen van je centrale zenuwstelsel in een grote verticale centrale bundel: de stam. En ter hoogte van iedere wervel treden er zenuwbanen uit: de takken. Als een soort conifeer, dus.

Iedere tak die ter hoogte van een wervel naar buiten treedt, loopt dwars door allerlei weefsels heen om vervolgens in je huid te eindigen. Op zijn weg van wervel naar huid loopt de zenuwtak door gewrichten, spieren, bloedvaten, beenvliezen, slijmbeurzen, pezen, organen, banden, slijmvliezen, vetweefsel, bindweefsel, noem maar op. Onderweg vertakt zo’n specifieke boomtak zich steeds sterker.

Uiteindelijk komt één uittredende zenuwbundel, in sterk vertakte vorm, dus uit in je huid. Het specifieke huidgebied waarin één zo’n specifieke zenuwbundel uitkomt, heet een dermatoom. Je lichaamsoppervlak kun je verdelen in dermatomen dus, die allemaal met één uittredende zenuwtak in verbinding staan. En, heel belangrijk voor dit verhaal, ieder dermatoom staat dus óók in verbinding met de spieren en gewrichten die door dezelfde zenuwbundel worden aangestuurd.

Wat gebeurt er nou precies bij een verwarmend wrijfmiddel?

Stel je hebt last van stramme schouders. Je smeert Spierliniment of Spier- en gewrichtsbalsem op je nek- en schoudergebied en masseert het goed in. Het wrijfmiddel bevat zoals gezegd bepaalde sterke etherische oliën en plantenextracten die de doorbloeding van je huid ter plekke flink bevorderen. Het zenuwweefsel in je huid wordt daardoor gestimuleerd. Zenuwen geven signalen door. Door het stimuleren van de doorbloeding ter plaatse, krijgt de hele zenuwbundel een prikkel, waardoor de doorbloeding in het hele door die zenuw aangestuurde gebied óók wordt gestimuleerd. Op die manier wordt dus de doorbloeding ín je schouderspieren bevorderd, op het moment dat je een wrijfmiddel aanbrengt óp je huid ter hoogte van je stramme spieren. Hetzelfde geldt voor alle andere onderliggende weefsels, zoals gewrichten.

De mate van doorbloeding heeft grote invloed op de stofwisseling in een gebied. Een goede doorbloeding en stofwisseling zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed worden aangevoerd naar de weefsels en dat afvalstoffen (zoals melkzuur) goed worden afgevoerd. Vandaar dat het bevorderen van de doorbloeding zo’n nauwe relatie heeft met soepele spieren en comfortabele gewrichten.

Spierliniment versus Spier- en gewrichtsbalsem

Spierliniment is een bodymelkachtige lotion. Hij bestaat uit heilzame etherische oliën en plantenextracten die de doorbloeding en stofwisseling bevorderen, zoals eucalyptus, menthol, rozemarijn, bergthee, steranijs, jeneverbes, lavendel en den. Daarnaast bevat dit middel een aantal orthomoleculaire stoffen, zoals glucosamine, zwavel en magnesium.

Breng de milk aan op je gewrichten en stramme spiergebieden, masseer het goed in en dek het ingesmeerde gebied vervolgens af met een oud kledingstuk of handdoek. Daardoor wordt de warmte van je huid goed behouden en dat versterkt de werking. Het ruikt heerlijk (en sterk)! Spierliniment kan altijd worden gebruikt wanneer het nodig is en is speciaal geschikt als wrijfmiddel vóór of na het sporten.

Spier- en gewrichtsbalsem is onze inmiddels iconische groene-balsem-in-een-pot: een vette balsem barstensvol heilzame kruiden, zoals Siberische zilverspar, cajuputiolie, laurierolie, kamfer, bergthee, rozemarijnolie, thuja en kruidnagel. Hij is heel makkelijk in gebruik en lekker vet. Gebruik hem bij ochtendstijfheid – bijvoorbeeld direct na het opstaan – of op een ander moment van de dag waarop je het nodig hebt. Spier- en gewrichtsbalsem kun je gebruiken op alle spieren en gewrichten, maar is in het bijzonder erg fijn voor je knieën en handen.

Deel blog:

replies are closed