Urticaria, netelroos of galbulten; rode jeukende plekken

Door Pien Rothuizen
Deel blog:

Van het woord alleen al krijg je al jeuk. Urtica is de Latijnse naam voor brandnetel (‘uro’ betekent branden), we weten allemaal wel waarom. Urticaria is een verzamelnaam voor die verheven en scherp begrensde, rode, jeukende, pijnlijke vlekken. In de regel komen ze heel plotseling op en verdwijnen ze binnen een aantal uren.

Als er sprake is van een grote (samengevloeide) bult dan heet dat een kwaddel of galbult, en als het gaat om een verzameling vlekken (kleine speldenknopjes tot enkele centimeters), hebben we het over netelroos. Het karakter van de vlekken is dat ze veranderlijk zijn, ergens ontstaan, verdwijnen, en op een andere plek kunnen opduiken. Binnen het medische circuit noemen ze het chronisch wanneer dit langer dan 6 weken aanhoudt.

Kleine kinderen tot 4 jaar hebben het vaakst urticaria en na de pubertijd hebben vrouwen 2 keer vaker dergelijke klachten dan mannen. ´Vanwege een tere huid´, had bij Anton Koolhaas een andere betekenis.

Wat gebeurt er

Bij het ontstaan van urticaria spelen histamine en/of andere stoffen uit mestcellen een rol. Zij lokken een reactie uit in de kleine vaatjes van het weefsel. Meestal betreft het een snelle respons, een acute allergische reactie, die wordt gevolgd door een late allergische reactie. Dit filmpje laat zien hoe histamine vrijkomt uit de mestcel (speciale cellen in weefsels die in contact staan met de buitenwereld) en een reactie in de huid uitlokt. De mestcel kan ook direct geactiveerd worden door bijvoorbeeld aanraking met brandnetels, warmte of kou.

Er zijn verschillende uitlokkende factoren bij urticaria

Allergische factoren

  • geneesmiddelen zoals pijnstillers, antibiotica en vaccins
  • voeding zoals schaaldieren, vis, tomaten, citrusvruchten, aardbeien, noten, pinda’s, chocolade, eieren, melk, specerijen, alcohol en drop
  • voedseladditieven zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers
  • inhalatieallergenen (zeldzaam) zoals schimmelsporen, dierlijke huidschilfers, vluchtige oplosmiddelen, formaldehyde, latex en meel
  • bestanddelen uit cosmetica

Contactfactoren

  • brandnetels, kwallen- en insectenbeten
  • chemische/industriële stoffen/metalen zoals latex en nikkel (werkt vaak als contactallergeen)
  • contact met water (zeer zeldzaam)

Fysische factoren

  • dermografie (een overgevoeligheid van de huid waarbij een kras of aanraking met een stomp voorwerp al een rode plek of zwelling geeft)
  • zonlicht en uv-licht
  • lichamelijke inspanning
  • druk, warmte, koude

Inwendige factoren bij urticaria

  • auto-immuunaandoeningen zoals SLE (chronische ontstekingen in o.a. de huid), vasculitis (ontsteking van de wanden van de bloedvaten), auto-immuun thryreoïditis (het maken van antistoffen tegen de eigen schildklier)
  • virale infecties
  • chronische infectieziekten zoals hepatitis, ziekte van Pfeiffer en (sub)tropische parasieten
  • helicobacter pylori (bepaalde bacterie in de maag)
  • chronische ontstekingen
  • hormonale stoornissen of implantaten (zeer zelden)

Bron: NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)/standaarden

Over stress wordt gezegd dat het een beperkte rol speelt, hoewel mestcellen daardoor wel instabieler worden.

What to do?

Als je vergaat van de jeuk wil je natuurlijk dat de prikkel gedempt wordt. Elk middel dat je kan smeren geeft een tijdelijke verlichting. Volgens de warenwet hebben wij spullen voor de kriebelige huid. Het woord ‘jeuk’ mogen wij voor dit middel niet gebruiken, want jeuk is een aandoening. Bij huidverzorging voor urticaria hebben we een hele lekkere koelende gel die gebruikt kan worden. Kom daarvoor langs in onze winkel of neem contact met ons op: info@vanderpigge.nl.

Als je getroffen bent door deze Gallische aandoening is het van belang de histaminereacties te beperken. Dan moet je ook denken aan het verminderen van histaminerijke voeding en histaminevrijmakers in je voeding. Daarover hebben we al eens geschreven in het kader van hooikoorts, maar dat geldt ook voor urticaria: Hooikoorts en voeding.

Tenslotte hebben we een plantaardige tinctuur met een anti-histaminewerking en zijn er ook nog andere stoffen die een positieve invloed hebben op het minder vrijkomen van histamine. En dan komen we opnieuw bij het punt dat we hier geen medische claims mogen maken en in dit artikel de naam niet mogen prijsgeven.

Nog even voor de letterlijke beeldvorming

Recognize hives (urticaria)

Afbeeldingen urticaria

Afbeeldingen dermografie

Heb je vragen hierover? Loop gerust onze winkel binnen of bel ons. We helpen je graag.

We hebben ook de optie voor een gratis telefonisch consult met een van onze natuurgeneeskundigen. Je kan bellen op 0235312454 op maandag en dinsdag van 15:00-17:00 en vrijdag van 9:30-11:30.

Deel blog:

Wil je tips voor een gezonde huid? Download dan ons e-book!

Huid – E-book

Je wilt graag een mooie huid. Hoe doe je dat? In de natuurgeneeskunde wordt bij huidproblemen niet alleen van buitenaf...

download

2 reacties

  1. José schreef:

    Beste mensen van van der Pigge
    Pijn is erg maar jeuk is erger zegt het spreekwoord en ik kan het weten. Netelroos soms wordt ik er s,nachts wakker van en met de oplossingen van de dermatoloog kom ik niet veel verder. Graag verneem ik van U welke tinctuur met antihistamine werking U adviseert en wat ik nog meer kan doen tegen het vrijkomen van histamine. Alvast bedankt ,Gr. José

Reactie plaatsen