• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

Uitgelicht: vitamine E-olie

Door Roseline Kustner, 3 mei 2017
Deel blog:

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Eigenlijk is ‘vitamine E’ een verzamelnaam voor een complex van verschillende soorten tocoferolen – dat zijn vitamine E-soorten – die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Zo bestaan er alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocoferol. (En daar zijn dan weer D- en DL-vormen van, wat te maken heeft met de ruimtelijke structuur van het vitamine E-molecuul. Maar dat hoef je allemaal niet te onthouden.)
Alfa-tocoferol is de belangrijkste vorm van vitamine E, omdat deze het beste in je cellen wordt opgenomen. Vitamine E-olie van Van der Pigge bestaat uit d-alfa-tocoferol.

Zoals gezegd is vitamine E een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat hij het beste wordt opgenomen in een vettige basis. Als je je paprikareepjes (rijk aan vitamine E) bijvoorbeeld met een beetje zelfgemaakte yoghurtdip eet, wordt de vitamine E uit de paprika veel beter in je lichaam opgenomen.

Waar zit vitamine E in?

Je lichaam heeft vitamine E nodig, maar kan deze stof niet zelf aanmaken. Je moet het dus binnen krijgen met je voeding.
Vitamine E zit vooral in plantaardige producten zoals noten, groene bladgroenten en volkoren granen. Ook plantaardige oliën zoals zonnebloemolie bevatten vitamine E. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.

Vitamine E is erg gevoelig voor verhitting: het wordt afgebroken wanneer je voedsel verhit (koken, bakken, stoven, enzovoort).

Waar is het goed voor?

Vitamine E is een anti-oxidant en helpt het afweersysteem van je lichaamscellen. Vitamine E helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Het helpt je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling (zonlicht) en luchtvervuiling. Je kunt het innemen ter aanvulling van je anti-oxidanten voor het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Vitamine E-olie kun je dus innemen, maar het wordt vooral uitwendig op de huid gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten als gezichtsserum voor een vitamine E boost. Perfect voor na het zonnen of wanneer je huid veel te verduren heeft. Het houdt je huid jong en beschermt tegen de gevolgen van veroudering.

Vitamine E-olie is goed voor het bindweefsel in de huid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Dat is een hint! Want vanwege de Claimsverordening mag ik hier niet specifiek benoemen wat ik nou eigenlijk precies bedoel. Er zijn specifieke situaties waarin de gezondheid van je bindweefsel en het herstellend vermogen van je huid wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Daar is deze vitamine E-olie bij uitstek voor bedoeld. Meer weten? Bel of mail ons.

Wat is veilig?

De hoeveelheid vitamine E in een product kan worden uitgedrukt in milligrammen (mg) of Internationale Eenheden (I.U. of I.E.). Hierbij geldt: 1 I.U. komt overeen met 0,67 mg alfa-tocoferol.

De maximale veilige inname van vitamine E is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 mg per dag voor volwassenen. Ter vergelijking: dit komt overeen met het eten van zo’n 4,5 kilo noten. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is de veilige bovengrens 100 mg per dag. De referentie-inname voor gezonde volwassenen is zo’n 12 mg per dag.

Deel blog:

replies are closed