Plantaardige oliën en je huid

Door Roseline Kustner, 2 april 2020
Deel blog:

De grootste schat van een plant is zijn zaad. (Dat is ook waar voor de man trouwens, en ook voor je hond als je het hem zou vragen, maar dat even terzijde.)

Planten slaan zonlicht op in hun plantenlichaam – door middel van het proces van fotosynthese zet een plant zonlicht om in voeding. Planten zijn wonderlijk soevereine wezens en bovendien meesters van de alchemie. Met slechts de zon en wat water kunnen zij zichzelf scheppen uit anorganische materie en daarin geheel op zichzelf staan. Hoe wonderlijk! Door het eten van planten kunnen wij, mensen, ons voeden met zonlicht.  Zonlicht staat aan de basis van onze vitaliteit – vandaar dat we het ge-zond-heid zijn gaan noemen.

Zon en zaad

Afijn, terug naar het plant-schat-zaad-verhaal: de gehele levenscyclus van een plant staat, ook weer net als bij een mens, in het teken van zijn voortplanting. In zijn zaad slaat een plant zijn hele wezen, kracht en blauwdruk op. Zaden zijn bundeltjes gecondenseerd zonlicht met een gigantisch potentieel.

Vette plantenoliën

Naast opgeslagen zonlicht ontstaan er in de zaden en vruchten van planten bovendien vette oliën. Vooral de zaden van planten die het beste gedijen in gebieden met een intense zonkracht bevatten hoge gehaltes aan vette oliën. Denk aan pindaolie, avocado-olie, amandelolie, kokosolie, jojobaolie, olijfolie, druivenpitolie en zonnebloemolie: allemaal oliën van planten die in zeer zonnige gebieden leven.

Zon en warmte zijn nodig om de olie in de zaden te laten ontstaan. Deze plantenzaden hebben vetten en oliën namelijk nodig ter bescherming (tegen verdamping van te veel water, bijvoorbeeld), als grondstof om andere stoffen uit te kunnen synthetiseren én als energiebron om een nieuwe generatie plant of boom uit het zaad te kunnen laten ontkiemen.

Wanneer je deze zaden of vruchten uitperst, verkrijg je de vette plantenolie, rijk aan zonkracht, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Vette plantenolie is een rijk, kostbaar en hoogwaardig product dat door de mensheid al millennia lang gebruikt wordt als voeding en verzorgend product.

Plantaardige vette oliën en de huid

Je huid produceert haar eigen beschermende olie: talg. Talg is een essentieel onderdeel van de zuurmantel van je huid: een laagje van dode huidcellen gemengd met natuurlijke huidvetten en gezonde probiotische bacteriën. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet bijster appetijtelijk allemaal, maar een evenwichtige, intacte zuurmantel is een voorwaarde voor een mooie huid. Talg bestaat uit vetzuren en triglyceriden en is je natuurlijke, huideigen moisturiser.

Naarmate je ouder wordt, vermindert de productie van talg en veroudert je huid sneller. Zodra er tekorten in je huid ontstaan, kunnen celmembranen beschadigd raken en gaan “lekken”. Vrije radicalen kunnen dan hun kans grijpen en cellen beschadigen, wat leidt tot huidveroudering (denk aan overmatige rimpelvorming en droogte). Ook kan uitdroging van de huid het ontstaan van eczeem en huidirritatie in de hand kan werken. Talg speelt dus een belangrijke rol in het beschermen van je huid tegen uitdroging en degeneratieve processen. Een huid die van nature vetter is, veroudert en beschadigt minder snel.

Plantaardige oliën en vetten bevatten natuurlijke vetzuren die veel lijken op de vetzuren in ons huideigen talg. Het opsmeren van goede plantaardige oliën kan het huideigen talg dan ook aanvullen en zelfs vervangen. Hoe meer je huidcellen gevoed worden door goede plantaardige oliën, des te meer zal je huid vocht vasthouden en dat voorkomt uitdroging.

Plantaardige oliën versus minerale oliën

De tegenhanger van natuurlijke vette plantenoliën zijn de synthetische minerale oliën zoals vaseline en paraffine. Vaseline, paraffine, paraffine-olie en vaseline-olie zijn allemaal minerale oliën. ‘Minerale oliën’ klinkt je in eerst instantie misschien mooi en gezond in de oren, maar het zijn geraffineerde aardoliederivaten. Het zijn dus niet-biologische, niet-levende stoffen, een soort vloeibare plastics. Minerale oliën zijn biologisch zeer slecht afbreekbaar en geven bij lekkage bodemverontreiniging. Ze reageren niet met andere chemische stoffen (zijn chemisch inert). Minerale oliën worden in de industrie gebruikt als smeermiddel.

Wat is het probleem met minerale oliën?

Minerale oliën worden op grote schaal in cosmetische producten zoals gezichtscrèmes en bodylotions verwerkt, wat gewoonweg totaal bizar is. Minerale oliën zijn weliswaar niet toxisch, maar wel degelijk schadelijk voor je huid. Minerale oliën sluiten je huid namelijk af. Daardoor verdampt er minder water uit je huid, waardoor je huid soepeler lijkt. Maar: minerale oliën sluiten je huid af en maken haar dus ‘monddood’. Daarom kan er ook geen water meer verdampen. Minerale oliën verstoppen je poriën en ontregelen je natuurlijke talgproductie. Je huid kan niet meer ademen en uitwisselen. Kijk even goed op de ingrediëntenopgave van je gezichtscrème: zie je daar de termen ‘paraffinum liquidum’, ‘petroleum jelly’ of ‘petrolatum’ tussen staan? Weg ermee.

Paraffineverslaving

Daarnaast zijn minerale oliën zoals paraffine-olie vetachtige stoffen, waarin je natuurlijke huidvetten dus kunnen oplossen. Je huid maakt onder een laagje paraffine-olie geen nieuwe huidvetten aan, want de paraffine-olie fungeert als kunstmatige barrière. Als je stopt met het smeren van crèmes waar minerale oliën in verwerkt zijn, gaat je huid droog en onprettig aanvoelen. Je grijpt dan meestal gauw terug naar je crème, waardoor je huid een zogenaamde ‘paraffineverslaving’ ontwikkelt. Als je overstapt naar natuurlijke huidverzorging moet je huid daar echt van afkicken. Het duurt soms maanden voordat je huid haar eigen evenwicht en natuurlijke vetmantel weer heeft kunnen herstellen.

Waar zijn minerale oliën wel goed voor?

Vaseline is uitstekend spul om je schaatsen mee in te vetten. Ook maakt het een thermometer in de bips een stuk beter te doen. Paraffinewas wordt nog wel eens gebruikt om op kledingroedes aan te brengen zodat de hangers niet zo stroef piepen als je ze verschuift. Paraffine-olie kun je goed gebruiken om een stenen aanrechtblad of houten snijplank mee in te vetten, omdat het niet erg is als er wat spoortjes van in je eten terechtkomen.

De werking van plantaardige oliën

Terug naar onze natuurlijke schat: de plantaardige oliën. Plantaardige oliën laten de huid ademen en hebben een voedend karakter doordat ze het huideigen talg helpen aanvullen. Ze werken als een natuurlijke moisturiser doordat ze voorkómen dat er te veel vocht vanuit de huid verdampt. Plantaardige oliën vullen tekorten in de huid dus aan, waardoor de natuurlijke barrière van de huid sterker wordt. Zo is je huid beter beschermd tegen beschadiging, veroudering en invloeden van buitenaf, waardoor de conditie van je huid verbetert.

Vette plantenoliën verschillen van elkaar qua vetzuursamenstelling en de schat aan mineralen, vitaminen en natuurlijke antioxidanten die ze bevatten, waardoor elke vette plantenolie verschillende eigenschappen en toepassingen heeft.

Zoete amandelolie

Zoete amandelolie is een van de meest gebruikte basisoliën voor aromatherapie en massage. Amandelolie is namelijk heel neutraal van geur, wat het een perfecte olie maakt om etherische olie mee te mengen. Amandelen hebben een hoge olie-opbrengst, waardoor amandelolie meestal relatief goedkoop is. Amandelolie is bijzonder mild en goed te verdragen en daardoor perfect voor de gevoelige huid. Een goede olie voor bijvoorbeeld babymassage!

Macadamiaolie

Macadamiaolie is een bijzondere olie door haar hoge gehalte aan palmitoleenzuur. Geen enkele andere plantaardige olie bezit deze grote hoeveelheid palmitoleenzuur. Dit huideigen vetzuur vormt het belangrijkste bestanddeel van talg, vooral bij kinderen. Naarmate we ouder worden vermindert de aanmaak van palmitoleenzuur in huidtalg, waardoor de huid merkbaar droger wordt. Door in- en uitwendige toepassing van macadamiaolie kan dit tekort worden ondervangen, waardoor de huid langer beschermd is en minder snel veroudert en beschadigt. Macadamiaolie heeft daarnaast wondhelende eigenschappen doordat het de granulatievorming in wonden versnelt. Deze olie heeft een goed spreidingsvermogen en vet niet na.

Jojobaolie

Jojoba is eigenlijk geen olie maar een vloeibare was, afkomstig uit de woestijnstruik Simmondsia californica. Jojoba heeft ontstekingsremmende eigenschappen, is mooi talgregulerend en licht verkoelend. Jojobaolie biedt van nature een lichte bescherming tegen de zon, vergelijkbaar met SPF 4. De biochemische structuur van jojoba komt sterk overeen met menselijk talg en maakt haar heel veelzijdig. Door gebruik van jojobaolie wordt een overmatige talgproductie gereguleerd, wat het een ideale olie maakt bij een vette en onzuivere huid. Bij een droge huid is jojoba juist weer extra beschermend tegen vochtverlies omdat de wasachtige moleculaire structuur een stevig én ademend beschermlaagje aan de huid geeft.

Kokosolie

Kokosvet is een vette plantenolie die verkregen wordt door koude persing van het verse of gedroogde witte vruchtvlees (kopra) van de kokosnoot. Kokosolie is gestold bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt rond de 23-27 graden Celsius. Deze olie is van nature zeer rijk aan monolaurinezuur, een bijzonder vetzuur met sterke antimicrobiële effecten. Dat maakt kokosolie een ideale olie bij huidproblemen waar microben bij betrokken zijn. Kokosolie is rijk aan vitamine E, een “beautyvitamine” die huidveroudering vertraagt. Van kokosolie wordt gezegd dat het de enige olie is die echt in de haarschacht kan trekken en de haren op die manier van binnenuit kan voeden. Kokosolie is bruinend en heeft een jeukstillend en verkoelend effect.

Ben je op zoek naar fijne oliën of natuurlijke cosmetica om je huid mee te verzorgen? Neem contact met ons op, kom langs in de winkel of kijk eens rond in onze webshop. Wij verzenden!

Deel blog:

Eén reactie

  1. Hans schreef:

    het is verbazingwekkend hoe goed deze oliën voor mij hebben gewerkt. een echte aanrader 🙂

Reactie plaatsen