Webwinkel

Voetschimmel en schimmelnagels; wat kan ik doen?

Voetschimmel en schimmelnagels zijn vervelend. Zeker als je er nu al naar uitziet om met het mooie zomerweer je sandalen weer aan te kunnen doen. Het is vaak behoorlijk lastig om van voetschimmel en schimmelnagels af te komen, begin er daarom op tijd aan! Wat zijn dit nou eigenlijk voor schimmelinfecties, hoe loop je ze op en vooral: hoe kom je er weer vanaf?

 

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dat is een verwarrende term omdat het geen eczeem is. Voetschimmel is een infectie en wordt veroorzaakt door, je raadt het al, een schimmel (meestal Trichophyton of Epidermophyton).

Deze schimmel groeit meestal op de warme, vochtige huid tussen je tenen, maar kan ook elders op je voeten zitten. Voetschimmel kan er schilferig uitzien. De huid is vaak rood en er kunnen open kloofjes (fissuren) ontstaan, waardoor zich er een bacteriële infectie kan ontwikkelen. Er kunnen ook met vocht gevulde blaasjes en puistjes verschijnen. Voetschimmel kan behoorlijk jeuken. Herkenbaar? Laat je huisarts eerst de diagnose stellen.

Voetschimmel houdt van een warme, doorweekte huid. Het verschijnt vaak bij warm weer en kan zich gemakkelijk van mens tot mens verspreiden in vochtige ruimten waar mensen op blote voeten lopen (bijvoorbeeld in gemeenschappelijke douches, zwembaden en sauna’s). Vooral als je voeten nat en warm zijn loop je gemakkelijker voetschimmel op en blijft de infectie gemakkelijker in stand. Ook op zweterige voeten in warm, dicht schoeisel voelt deze schimmel zich fijn.

In principe is ons immuunsysteem toegerust om schimmels te lijf te gaan. Naast een ‘wakker’ immuunsysteem is ook een goede doorbloeding nodig om voetschimmel te kunnen bestrijden. Een verminderde doorbloeding verhindert de aan- en afvoer van voedingsstoffen, afvalstoffen en immuuncellen naar de plek des onheils, waardoor een schimmel welig kan tieren. Voorkom dus knellende of te kleine schoenen en wees bedacht op een verminderde doorbloeding bij bijvoorbeeld ouderen of mensen met het syndroom van Raynaud (een aandoening waarbij de doorbloeding verstoord is).

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Wat wederom een verwarrende term is omdat schimmelnagels niets met kalk te maken hebben. Net als voetschimmel worden ook schimmelnagels door een schimmel veroorzaakt (meestal Trichophyton). Deze schimmel kan in alle nagels groeien, maar komt het meeste voor aan de grote teennagel. De schimmel dringt de structuur van de nagel binnen, waardoor de nagel dik en dof kan worden, kan gaan vervormen, gaat brokkelen en van het nagelbed kan gaan loslaten. Herken je dit? Laat je huisarts eerst de juiste diagnose stellen.

Net zoals voetschimmel kun je schimmelnagels gemakkelijk oplopen in vochtige publieke ruimtes waar op blote voeten wordt gelopen, zoals in gemeenschappelijke douches, op de sportschool, in het zwembad of in de sauna. Schimmelnagels kun je ook van je eigen voetschimmel oplopen: de schimmel kan van je huid naar de nagel overgroeien. Heb je voetschimmel dan is het dus opletten geblazen: van een nagelschimmel is veel hardnekkiger en moeilijker af te komen dan van een huidschimmel!

Ook voor schimmelnagels geldt weer dat een verminderde doorbloeding de weerbaarheid tegen de schimmel vermindert, waardoor de aandoening relatief vaak bij ouderen en mensen met een verminderde doorbloeding voorkomt. Pas ook hier weer op met knellende of te kleine schoenen.

Hoe kom je van voetschimmel en schimmelnagels af?

Voetschimmel en schimmelnagels zijn hardnekkige infecties. Om er succesvol van af te komen moet je een lange adem hebben: je moet je voeten dagelijks behandelen, geen dag overslaan, en dit gedurende 8 weken (voor voetschimmel) tot 9 maanden (voor schimmelnagels) volhouden.

Gebruik een schimmeldodend middel bij voetschimmel

Er zijn vele synthetische en natuurlijke schimmeldodende smeersels in de handel. Gezien wij ons specialiseren in natuurlijke én effectieve producten, hebben wij uiteraard de voorkeur voor een natuurlijke behandeling. Zeker als je een product langere tijd moet gebruiken om resultaat te boeken, is het voor je gezondheid aan te raden om een natuurlijk, niet-giftig product te kiezen. Wij hebben een olie en een balsem in ons assortiment die goed kunnen worden ingezet tegen voetschimmel en schimmelnagels. De wet is helaas heel streng: als wij iets willen vertellen over een klacht of aandoening en daarbij willen vertellen welke middelen je er zelf voor zou kunnen inzetten, mogen wij óf de klacht niet noemen, óf de middelen niet. Wil je dus weten welke natuurlijke, effectieve olie of balsem je kunt gebruiken tegen voetschimmel of schimmelnagels? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Behandel de aangedane huid of nagels iedere ochtend en avond en na het douchen met de balsem of olie. Vooral nagelschimmel zit vaak diep in het nagelbed. Een aangetaste nagel moet dus tijdens de behandeling langzaam uitgroeien. Veil de nagel iedere dag af (zie verderop) en druppel ‘m iedere dag minimaal twee keer in met de antiseptische olie.

Zet de behandeling, mits je een natuurlijk middel gebruikt, ook nog een paar weken door nadat de schimmel verdwenen is, om terugkeer te voorkomen. Dat je huid en nagels weer gaaf zijn betekent helaas niet in alle gevallen dat de schimmel ook niet meer aanwezig is. Schimmels keren gemakkelijk terug. Goed nabehandelen en in de gaten houden dus.

Vijl je nagels elke dag af en ontsmet je materialen

Schimmelnagels zijn broos. Knip en vijl dagelijks alle aangedane nageldelen zo ver mogelijk af met een wegwerpnagelvijl. Gebruik dezelfde nagelvijl nooit twee keer. Ontsmet je nagelknipper door ‘m in kokend water te leggen en na te vegen met schoonmaakalcohol, om te voorkomen dat je jezelf opnieuw besmet met je eigen materialen. Alleen schoonmaakalcohol gebruiken is onvoldoende. Gooi nagellak die met de besmette nagel in aanraking is geweest weg, evenals tenenspreiders en oude potjes voetbalsem.

Houd je voeten droog bij voetschimmel

Schimmels groeien en verspreiden zich vooral goed in een vochtige of doorweekte huid en nagel. Houd je voeten dus heel goed droog. Droog je uitgebreid af tussen je tenen na het zwemmen, baden en douchen. Gebruik daarvoor een aparte handdoek die je goed heet wast (op minimaal 60 graden). Gebruik desnoods de föhn om je voeten écht goed droog te krijgen.

Behandel je schoenen en sokken

Draag iedere dag en nacht een schoon paar sokken en was je sokken binnenstebuiten in een hete was van minimaal 60 graden. Behandel je schoenen regelmatig met een schimmelwerende spray of poeder: neem contact met ons op voor een productadvies.

Verbeter je doorbloeding

Een goede doorbloeding is essentieel om een schimmelinfectie adequaat te kunnen bestrijden. Last van koude handen of voeten? Wij hebben een fijne verwarmende massagebalsem die de doorbloeding stimuleert. Ook doorbloedingsbevorderende kruiden kunnen een uitkomst zijn. Neem contact met ons op voor een productadvies.

Draag altijd badslippers

Draag altijd badslippers in het zwembad, de sauna en openbare kleedkamers. Zowel voor de ander als voor jezelf! Als je huisgenoten hebt, draag dan ook badslippers in je eigen badkamer. Ontsmet en vervang je badslippers regelmatig.

Genoeg gelezen en toe aan een passend persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os