Vroeger was het hip om bleek te zijn. Want dat betekende dat je niet, zoals het inferieure plebs, buiten op het land hoefde te werken, maar je dagen binnen doorbracht in je koele kasteel, liggend op je bladgouden chaise longue, jezelf koelte toewapperend met een zijden waaier terwijl je druiven gevoerd kreeg van je lakei. Ofzo.
Tegenwoordig is het andersom: we willen allemaal lekker bruin zijn, want dat staat voor veel vrije tijd hebben en buiten zijn, wat bij ons gekoppeld is aan rijk en gezond zijn. Want waar haal je anders de tijd vandaan om uuurenlang lekker buiten in het zonnetje te hangen en hier en daar een lome frisbee naar elkaar te smijten? Nou, nergens vandaan, want die tijd heb je helemaal niet. Want je hebt een baan, kinderen, verantwoordelijkheden en een witte toet. Dusch: hoe kom je extra snel – maar verantwoord – aan dat lekkere kleurtje?
Laat je huid op tijd wennen aan de zon
Mooi en gezond bruin worden begint in het vroege voorjaar. Nu dus! Er schijnt al een voorzichtig lentezonnetje, perfect voor een terrasje, een wandeling zonder jas en een beetje spitten in de tuin. De zonkracht is nog maar lauw. Dit is de tijd om je huid aan de zon te laten wennen omdat de meeste mensen nu nog niet verbranden. Je huid maakt melanine aan onder invloed van zonlicht. Melanine is een bruine kleurstof die je huid minder doordringbaar maakt voor zonlicht en je dus beschermt tegen verbranding. Als je je huid vanaf het vroege voorjaar geleidelijk aan de zon laat wennen, heb je alle tijd om op een natuurlijke manier duurzaam melanine aan te maken en op te bouwen in je huid. Zo is je huid straks veel weerbaarder tegen de beukende Midzomerzon (en jij hebt als eerste die mooie gezonde gloed).
Een bruine huid is qua bescherming overigens vergelijkbaar met een factor 5. Een factor 15 beschermt bijvoorbeeld voor 94% tegen uv-A en uv-B en een factor 30 beschermt voor 97% tegen uv-stralen. Dan is het wel nog steeds belangrijk om iedere 2 uur voldoende zonnebescherming aan te brengen.
Het ultieme geheime wapen: Pigge Bruin
Haarlemmers kennen het geheim voor een mooi bruin kleurtje al decennia lang: Pigge Bruin, een goddelijk lekkere 100% natuurlijke zonneolie met een secret ingredient. Het is feitelijk een soort bakolie: je smeert je ermee in, gaat in de zon liggen en in een mum van tijd ben je zo bruin als een vegaburgertje in de pan. En dat zonder ook maar een spatje chemicaliën! Het houdt je huid soepel en gehydrateerd en het ruikt ook nog eens hemels. Op het strand zie je weleens van die mensen die daar ieder jaar wortel schieten: prachtig bruin zijn ze, op het gelooide af. Wanneer ze even opstaan om in hun tas te rommelen, zie je opeens van die witte stipjes onder hun kadetjes, ken je dat? Nou, die kennen ons geheimpje dus ook. Je begrijpt: Pigge Bruin gaat bij ons als zoete broodjes over de toonbank.
Pigge Bruin is perféct voor onder het prille lentezonnetje, om die vroege melanine-aanmaak te versterken. Vooral op je benen, want, zo spraken mijn wijze collega’s mij bij de koffie bezwerend toe: “benen duren altijd langer”.
Ook in het hoogseizoen is het de beste olie onder de zon. Maar wel even opletten, want het bevat geen beschermingsfactor. Zodra de zon dus al aardig richting het zenit begint te klimmen, moet je Pigge Bruin wel echt combineren met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor.
Smeren, smeren, smeren
Gij Zult Smeren: het eerste gebod der zongebruinde schoonheden. Huidveroudering (rimpels in je gezicht, weet je wel) ontstaat door oxidatieve schade. Belangrijkste boosdoener: straling (en ook: roken/drugs/alcohol, stress, ongezond eten en een beetje pech hebben met je genen). Wil je nooit rimpels krijgen, smeer je dan dagelijks in met een zonnebeschermingsfactor, zomer en winter, weer of geen weer. Hopelijk heb je daar – net als ik – helemaal geen zin in, omdat zonlicht ook gewoon hartstikke gezond is en je huid vitamine D moet aanmaken en dat die aanmaak niet lukt als er geen zonlicht in je huid kan doordringen. Persoonlijk ben ik bovendien van mening dat rimpels het fiere statussymbool zijn van het pokken en mazelen des levenswegs en daarmee vooral onze authentieke schoonheid benadrukken; de bezieling die in ons gezicht te zien is wanneer ons blad niet langer onbeschreven is gebleven door de kronkelingen van het persoonlijke lot. Maar dat terzijde.
Enfin. Ik snap ook wel dat je helemaal niet zit te wachten op die “bezieling” in je gezicht, hoeveel empowering speeches je er ook over leest. Immers: wanneer je huid verbrandt beschadigt ze; de haarvaatjes springen en worden couperose, je huid droogt uit en er ontstaan vlekjes en groefjes. Plus je loopt een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker. Allemaal minder fijne dingen: smeren dus.
Chemische versus mechanische zonnebescherming
Er zijn twee typen zonnebeschermingsfactor: chemische en mechanische. Kort uitgelegd zijn de verschillen als volgt:
Chemische zonnebeschermingsfactoren brengen deeltjes in je huid. Deze deeltjes vervallen onder invloed van UV-straling. Wanneer alle deeltjes zijn vervallen, begin je te verbanden. Je moet je dus op tijd opnieuw insmeren om niet te verbanden. Deze beschermende stoffen zijn vrijwel altijd van synthetische herkomst en een 100% natuurlijke zonnebescherming met natuurlijk chemisch beschermingsmechanisme bestaat (bij mijn weten) nog niet. Wij verkopen zonnebeschermingsproducten van het merk Annemarie Börlind. Deze producten bestaan uit een 100% natuurlijke crèmebasis met daarin een aantal synthetische zonnebeschermingsfactoren. Deze producten zijn dus niet 100% natuurlijk, maar beschermen wel zeer goed. Het beste van twee werelden in één product dus.
Mechanische zonnebeschermingsfactoren bevatten een bepaalde dichtheid aan licht reflecterende mineralen zoals titaniumdioxide en zinkoxide. Deze leggen een reflecterend laagje op je huid, die UV-straling weerkaatst. Dit laagje is, als je nog bleek bent, soms als een licht wittig waasje op je huid te zien. Dit lossen sommige fabrikanten op door de deeltjes zeer klein te maken: nanomineralen. Deze mineralen beschermen op dezelfde manier en even goed, maar laten geen zichtbaar wit waasje op de huid meer achter. Er zijn minerale zonneproducten met en zonder nanotechnologie op de markt. 100% natuurlijke zonnebeschermingsproducten bevatten altijd uitsluitend minerale zonnefilters. Wij verkopen 100% natuurlijke minerale zonnebeschermingsproducten van Ecocosmetics en The Ohm Collection.
Beide typen zonnefilters zijn bij juist gebruik veilig en effectief.
Pigge Bruin combineren met een beschermingsfilter
Pigge Bruin kun je helaas niet combineren met een minerale zonnebescherming. Want, zoals hierboven toegelicht, legt dit type zonnefilter een laagje mineralen op je huid dat het zonlicht weerkaatst. Wanneer je daar Pigge Bruin (of iets anders) overheen zou smeren, verdun je het zonnefilter waardoor de concentratie minerale deeltjes afneemt en je product niet meer betrouwbaar tegen verbranding beschermt.
Pigge Bruin is daarentegen wel zeer goed te combineren met de zonnebescherming van Annemarie Börlind, omdat de chemische filters in deze producten helemaal in de huid trekken en van daaruit hun beschermende werk doen.
Zon verstandig
Dat wil zeggen: mijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Je wordt echt niet bruiner (wel roder) als je jezelf blootstelt aan een te intense dosis UV-straling, zeker niet als je huid nog onvoldoende aan de zon gewend is. De ochtend en namiddag zijn de beste uren om te zonnebaden. Wanneer je je huid rustig de tijd geeft om melanine aan te maken op basis van een matige blootstelling aan de zon, bouw je geleidelijk een mooi bruin kleurtje op.
Scrubben, scrubben, scrubben
Melanine wordt in de diepste huidlagen aangemaakt. Je huid is constant bezig zichzelf te vernieuwen: huidcellen “reizen” van de diepste huidlaag geleidelijk naar de oppervlakte. Daar verhoornen ze, waarna ze eraf vallen. (Eigenlijk zijn we een soort wandelende vlokkenpoppen, gelukkig zie je dat met het blote oog niet zo…)
Door te scrubben verwijder je een deel van de hoornlaag, waardoor je huid zachter wordt, er glanzender uitziet en egaler bruin wordt. Crèmes worden bovendien beter door een gescrubde huid opgenomen en de zon dringt er beter in door. Scrub daarom regelmatig je huid voor een mooie egale bruining. Niet te vaak, en niet vlak voordat je de zon in gaat. De hoornlaag werkt namelijk ook als beschermlaag en houdt vocht en vet vast waardoor je huid niet teveel uitdroogt. Niet overdrijven dus.
Toch verband? Scrub je huid dan pas weer als die echt volledig hersteld is.
Eet, drink en slik jezelf mooi bruin
Bètacaroteen is een antioxidant die je lichaam beschermt tegen celschade. Het geeft de karakteristieke gele kleur aan oranje en gele groenten en fruit zoals wortelen, mango’s, mandarijnen en paprika’s en komt ook veel voor in spinazie en kool. Als je veel bètacaroteen gebruikt, verkleurt je huid een héél klein beetje richting geel/oranje. Dit is niet schadelijk. Bètacaroteen kan een gunstige invloed hebben op het bruiningsproces van je huid. Je kunt bètacaroteen ook als supplement gebruiken. Dit is voor iedereen veilig behalve voor zware rokers; zij moeten oppassen met het gebruik van extra supplementen bètacaroteen. Als zij hoge doseringen bètacaroteensupplementen gebruiken, hebben ze, volgens de The alpha-tocoferol, beta carotene cancer prevention study group, mogelijk een grotere kans op het krijgen van longkanker. Voor alle anderen zijn supplementen met bètacaroteen in normale doseringen gewoon veilig en effectief.
Astaxanthine is één van de carotenoïden. Het is een stofje dat voorkomt in een algje genaamd Haematococcus pluvialis. Dit algje beschermt zichzelf met behulp van astaxanthine tegen de zon. Deze algjes worden gegeten door zalm en ook door bijvoorbeeld flamingo’s, die er hun prachtige koraalroze kleur aan overhouden. Ook astaxanthine kan jou helpen om dat felbegeerde bruine kleurtje sneller te krijgen in de zon. Je kunt het veilig en effectief innemen in de vorm van een supplement.
Bovenstaande antioxidanten kunnen ook fantastisch helpen voor mensen die slecht reageren op zonlicht en daar ’s zomers veel last van hebben. Veel antioxidanten innemen is sowieso een aanrader. Al je zonnebaadt sta je bloot aan een hoge dosis straling en dat veroorzaakt dus ook een grotere oxidatieve schade dan normaal. Antioxidanten helpen om oxidatieve schade tegen te gaan. Enorm veel groenten en fruit eten, dus.
Last but not least: drink genoeg schoon water en vermijd koffie en alcohol zodat je niet uitdroogt.
En daarna dan?
Smeren met Aloë Vera Huidgel. Dit heerlijke goedje bestaat uit een mengsel van aloë vera-gel en hoogwaardige vette plantenoliën. Het verkoelt en hydrateert je huid en herstelt de lipidenlaag. Ideaal voor na het zonnebaden, ook als je toch net per ongeluk oepsie oepsie een heel klein beetje ietsjes te lang bent blijven liggen.
Zo, uitgelezen? Hop, hop, dat lentezonnetje in!
Super informatief en leuk om te lezen! Dank!