• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

De olie van wintergroen

Door Sophie van Rijn, 4 juli 2018
Deel blog:

Deze week staat bij ons in de winkel en op de site de Spier- en gewrichtsbalsem in de aandacht. Je kunt ‘m zelfs met korting kopen. Nu is het helaas zo dat we vanwege de wetgeving op claims niet veel kunnen schrijven over deze fijne balsem. Veel meer dan dat hij erg prettig is om te gebruiken wanneer je last hebt van pijnlijke, stijve of gespannen spieren mogen we er niet over zeggen. Wel in de winkel of aan de telefoon hoor, maar niet op onze site. We hebben inmiddels veel enthousiaste klanten voor deze balsem. Dus ben je nieuwsgierig en wil je weten waarom? Kom langs en probeer het uit.

Wintergroen

Wat wel kan is een van de ingrediënten nader toelichten. Dat zal ik dan ook doen in deze blog. Wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt staan daar allemaal tot de verbeelding sprekende namen tussen. Voor mij sprong de Gaultheria procumbens leaf oil er uit. Doet mij denken aan mooie avondjurken, een groot gala en kerstachtig groen. Vreemde associatie voor een olie in een balsem voor spieren en gewrichten. Gala? Veel dansen met als gevolg pijnlijke spieren? Dat zal het vast niet zijn en dat is dan ook niet zo. Alleen het gevoel groen klopt. Het is namelijk wintergroenolie.

Zo veel meer dan een kerstplantje

Wintergroen oftewel Gaultheria Procumbens is een plantje dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, China en Nepal. Het groeit op een vochtige bodem en heeft veel licht nodig. De naam wintergroen of wintergreen heeft het plantje te danken aan het feit dat het groen blijft in de winter. Dit plantje draagt ook rode besjes. Daar komt de Engelse benaming teaberry vandaan. In Nederland vind je het plantje voornamelijk in het tuincentrum rondom de kerstdagen. Het wordt dan grif afgenomen om dienst te doen als kerstdecoratie. Maar dat doet wintergroen veel te weinig eer aan. Het is in feite een zeer veelzijdig plantje dat onder andere wordt gebruikt voor  – je raadt het al – thee. Zowel de besjes als de blaadjes zijn hier geschikt voor. De besjes smaken een beetje muntachtig en worden behalve voor thee ook gebruikt om bijvoorbeeld snoep en ijs van te maken. Grappig toch? Maar dat verklaart niet wat die wintergroenolie dan in onze spier- en gewrichtsbalsem doet.

Hulp bij bewegen en pijn

Daar komt de veelzijdigheid van dit plantje bij van pas. Het blijkt namelijk dat de Gaultheria Procumbens ook als medicinaal plantje uitstekend dienst doet. De oude indianen uit Noord-Amerika ontdekten de vele kanten van dit plantje. Zij maakten er al thee van. Thee die wij kennen als bergthee. Ze gebruikten die thee bij pijn en koorts. Voornamelijk pijnen aan het bewegingsapparaat zoals bij reuma, rugpijn, spierpijn, maar ook hoofdpijn. Dat het blijkt te werken bij koorts en (hoofd)pijn heeft te maken met het feit dat er een stofje in zit dat in sterke mate lijkt op acetylsalicylzuur. Dat is de werkzame stof in aspirine, een pijnstillende stof. En precies dat maakt de wintergroenolie aantrekkelijk voor een balsem voor spieren en gewrichten. De olie wordt gewonnen uit de bladeren van wintergroen. Het stofje dat daarbij vrij komt is methylsalicaat wat een sterk ontstekingsremmende (en daarmee pijnstillende) werking heeft. Het verwijdt ook de bloedvaten, verhoogt de doorbloeding en gaat krampen tegen. Alles wat je verwacht van een balsem die je gebruikt bij pijnlijke, stijve of gespannen spieren, toch?

Rest mij nog aan te geven dat het best een pittig stofje is en dus met enige voorzichtigheid gebruikt dient te worden. Nooit de olie onverdund op de huid smeren. Zeker niet innemen. Het is verkrijgbaar als etherische olie, maar wordt niet voor niets verwerkt in balsems en massageoliën. Onverdund is het schadelijk en kan het nare gevolgen hebben. Wil je er zelf mee aan de slag? Laat je dan eerst goed informeren over het gebruik ervan.

Meer kan ik er niet over zeggen. Maar je bent bij deze uitgenodigd zelf te ontdekken of ik iets te veel heb gezegd.

Deel blog:

Reactie plaatsen