• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Balsem, crème, zalf of gel?

Door Sophie van Rijn, 22 februari 2018
Deel blog:

Stel je voor, je hebt een klacht. Een huidklacht, een spierklacht, maakt niet uit. Het gaat in ieder geval om een klacht waar je graag iets voor zou willen smeren. Je gaat vol goede moed naar de drogist en vraagt om iets wat je op de plek van de  klacht kunt smeren. Dan komt het, “wil je een balsem, crème, zalf of gel?” vraagt de drogist.

Balsem, crème, zalf of gel? Gewoon iets om te smeren dat helpt graag. Maar hoe maak je dan een keuze? Voor iedere klacht is er wel een smeerseltje, maar niet ieder smeerseltje is voor iedere klacht het geschikte middel. Om je een beetje op weg te helpen, leggen we hierbij het verschil uit tussen een balsem, crème, zalf of gel. En natuurlijk doen we ook uit de doeken welke wanneer het meest geschikt is.

Balsem

Wikipedia vertelt ons het volgende: balsem is een verzamelnaam voor een flink aantal dun- en dikvloeibare plantaardige producten die doorgaans een sterke karakteristieke geur hebben. Alle bevatten zij harsen en etherische oliën, veelal uit de familie van de balsembomen (Burseraceae), die het geheel vloeibaar maken. De naam komt van balsam, wat welriekend in het Arabisch betekent, en van balsamum, Latijn voor ‘balsemboom’.

Uit de balsemboom wordt bijvoorbeeld ook wierrook gemaakt. Balsems worden van origine gemaakt met natuurlijke ingrediënten en extracten. Denk aan bijenwas, wolvet, kruiden, harsen en etherische oliën.  Door middel van verwarming versmelten alle harde, zachte en vloeibare onderdelen tot één geheel. Daarna hardt het geheel weer uit en is er een balsem ontstaan. Balsems zijn watervrij en daarmee zeer geschikt voor een droge huid of om bijvoorbeeld de huid te beschermen tegen (extreme) kou of uitdroging.
Een zeer bekende balsem is natuurlijk tijgerbalsem. Bij ons in de winkel hebben we ook een aantal zelfontwikkelde balsems.

Waar wordt een balsem voor gebruikt?Een balsem wordt vaak gebruikt bij spier- en gewrichtsklachten, maar ook bij verkoudheidsklachten. Waarom kies je juist dan voor een balsem? Het feit dat een balsem etherische oliën bevat maakt de balsem uitstekend geschikt bij bovengenoemde klachten. Veel van de oliën die in de balsem zijn verwerkt hebben een heilzame werking op spier- en gewrichtsklachten en kunnen snel verlichting brengen bij een griep of verkoudheid.

Crème

Een crème is een mengsel van water en vetstoffen. Vaak is het een romige substantie. Vandaar het woord crème. Toch bestaat een crème over het algemeen voor het grootste deel uit water en is dus eigenlijk juist niet romig.
Aan de crème worden vaak ook huidverzorgende en huidherstellende bestanddelen toegevoegd.

Crème wordt gebruikt om de huid te verzorgen, helen, reinigen en beschermen. Vaak gaat het dan om een gezichtscrème, maar denk ook aan een zonnebeschermer of een crème die de huid helpt te herstellen na een operatie of bij een blessure. En ook in de (reguliere) geneeskunde wordt gebruik gemaakt van crème om het geneesmiddel aan te brengen op de gewenste plek.
Een crème gebruik je dus als dagelijkse verzorging of in een situatie waarbij de huid wat extra ondersteuning kan gebruiken. Meestal is een crème het meest geschikt voor een vettere huid, omdat er naar verhouding minder vet dan water in zit.

Zalf

Zalf bestaat juist voor het grootste deel uit vet met maar een klein beetje water. Een zalf is daarmee een vettere substantie die minder snel intrekt en meestal een vettig, glimmend laagje op de huid achterlaat.

Zalf wordt gebruikt bij een droge(re) huid en is vaker medicinaal dan een crème. Ook aan een zalf worden stoffen toegevoegd die een heilzame of zelfs medicinale werking kunnen hebben. Je kiest dus eerder voor een zalf wanneer er sprake is van een klacht dan wanneer het puur om verzorging gaat. Denk daarbij aan een huidklacht zoals eczeem of psoriasis. Maar ook een zalf wordt gebruikt voor het aanbrengen van medicatie die wordt opgenomen via de huid en dan van binnenuit zijn werk doet.

Gel

Een gel bestaat uit water en alcohol waar werkzame stoffen aan toe worden gevoegd voor een heilzame werking. Het is een stroperige substantie die snel verdampt op de huid. De alcohol en het water verdampen en de werkzame stoffen blijven achter en doen hun werk.
Een gel kan een verkoelende en kalmerende werking hebben op een beschadigde huid, denk aan een zongebrande huid. Of hij kan in worden gezet vanwege een medicinale werking zoals bij spierklachten. De stoffen trekken dan extra snel in de huid waardoor snel het gewenste resultaat bereikt wordt.
Als het goed is weet je nu zo’n beetje welke soort je voor welke klacht zou kunnen kiezen. Kom je langs? Dan testen we jouw kennis uit en vragen we: wil je een balsem, crème, zalf of gel? En kom je er toch niet uit? Dan leggen we je het graag nog eens uit en helpen we je om de keuze te maken die past bij jouw klacht.

Deel blog:

replies are closed