SLA & Van der Pigge gaan samenwerken

Door Ariane Droop, 23 juni 2019
Deel blog:

Je kent het misschien wel: het pand op de hoek van de Kruisstraat, vlak bij station Haarlem. Een plek waar je een grote bak vol vers, gezonds en knisperends kunt halen. Waar je vriendelijk geholpen wordt en eventueel zelf mag samenstellen. Ze hebben een fijn theeassortiment (houden wij van) en veel ander groens en gekleurds.

Wij zagen een match, jullie ook? Vandaar dit leuke nieuws: SLA & Van der Pigge gaan samenwerken!

Een samenwerking met SLA, dat had je misschien niet zo snel achter ons gezocht.

Maar hoe meer je over SLA weet, hoe logischer het wordt: SLA is een familiebedrijf, en hoewel het veel jonger is dan wij (in 2013 openden ze de eerste vestiging), passen hun visie en waarden bij die van ons: eten heeft een heel positief effect op je lichaam en mind, als het maar góéd eten is! Daarom zijn de ingrediënten bij SLA zoveel mogelijk onbewerkt, biologisch of van dichtbij, en het liefst van het seizoen. Ze geloven dat je bent wat je eet en dat eten een medicijn kan zijn. Een visie die wij bij Pigge ook uitdragen. Wij zijn dan ook fan van SLA: als we ‘s avonds een training hebben, halen we er regelmatig een lekkere salade. Door dit contact ontstond een plan: een Van der Pigge-maandsalade. Wij stellen iets samen uit het menu van SLA volgens onze visie en ideeën over voeding. En zo geschiedde.

De Van der Pigge-dames hebben de koppen bij elkaar gestoken. We zijn gaan brainstormen, ruiken en proeven (en vooral nog meer proeven) om tot iets lekkers, gezonds en moois te komen.

Pigge goes protein, dus wij besloten een Van der Pigge-Bowl samen te stellen. Dat betekent dat er geen blaadjes sla inzitten, maar wel een goede hoeveelheid eiwitten.

Dit is hem geworden

 • zwarte bonen
 • rode rijst
 • venkel met citroen
 • gemarineerde wortel
 • gestoomde broccoli
 • geroosterde bloemkool met kerrie
 • kimchi
 • zaden en pitten
 • kiemen
 • en dit alles met een dressing van cashewnoten, kappertjes en citroen
 • peterselie

Want een gezonde salade is er een die niet alleen voldoende (variatie aan) voedingstoffen bevat, maar ook een waarvan de geur je doet watertanden, het uiterlijk je ogen de kost geeft en waar je (dus óók letterlijk!) je vingers bij aflikt. Eten is bedoeld als totaalbeleving en mag (moet) dat ook weer helemaal zijn, anno 2019. En precies dat zien we terug bij SLA. We love SLA too.

We gaan er eens dieper op in

Stap 1 was het besluit voor een veganistische bowl te gaan om ons publiek te laten zien hoe lekker en divers diervrij kan zijn. Wist je dat de biologische beschikbaarheid (opneembaarheid door je lichaam) van eiwitten groter is als je rijst en bonen combineert? Stap 2 was sojavrij. Veel veganisten of vegetariërs gebruiken vaak soja of krijgen dit binnen via vleesvervangers. Maar wist je dat soja fyto-oestrogeen bevat? Voor dames in de overgang vaak een welkome ondersteuning, voor mannen en vruchtbare vrouwen wat minder gewenst omdat deze stof de hormonale werking kan verstoren.
Tip: blijf dus lekker variëren in je voeding.

Om deze veganistisch bowl te voorzien van genoeg en diverse voedingstoffen, kozen we voor extra proteïnen en een stevige basis: zwarte bonen en rode rijst. De goede nutriënten binnenkrijgen is belangrijk binnen een veganistisch dieet. Ook visueel vonden we dit erg aantrekkelijk op het witte bord (het oog wil ook wat!).

Waar hebben we nog meer voor gekozen

Venkel – zeker in combinatie met citroen – maakt een volle salade zoals deze wat lichter verteerbaar. Venkel is vochtafdrijvend, vooral als je er meer van eet. (Kopje venkel thee na afloop!?)

In broccoli, maar ook bloemkool, zitten sulferofanen, een zwavelverbinding die voornamelijk voorkomt in kruisbloemige groenten. Sulforafaan is een sterk werkende antioxidatieve stof en lijkt effectief te zijn tegen de Helicobacter pylori (een bacterie die een ontsteking in de maag kan veroorzaken) en heeft anti-carcinogene (tegen kanker beschermende) eigenschappen. Wist je trouwens dat gestoomde groenten veel meer voedingstoffen blijven behouden dan gekookte of gebakken groente?

Behalve dat deze groenten veel vitaminen en mineralen bevatten helpen ze de lever te ontgiften.

Wortels bevatten betacaroteen, goed voor de konijnen met en zonder bril. De vezels uit wortelen zijn weer een goede voedingsbodem voor onze gunstige darmbacteriën. Je moet ook iedereen te vriend houden.

Het hele kleurenpalet zorgt er ook voor dat er diversiteit aan antioxidanten aanwezig is.

Kimchi is een traditionele gefermenteerde Koreaanse delicatesse die gemaakt is van groenten zoals kool en een scala van kruiden en specerijen. Kimchi zit vol vitamines, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine C. Daarnaast is het rijk aan vezels, calcium en aan melkzuurbacteriën. Bovendien een echte smaakmaker.

Kiemen zijn rijk aan enzymen en ondersteunen de spijsvertering. Een lekker bite ontstaat ook door de noten en zaden met de goede vetten, vezels en eiwitten. Het toefje peterselie geeft nog net het laatste beetje kleur.

Behalve de prachtige ingrediënten is onze bowl ook heel lekker, en dat vinden wij niet alleen maar ook het SLA-team.

We hopen dat jij ‘m ook gaat proeven!

De Van der Pigge Bowl is exclusief verkrijgbaar bij SLA Haarlem van 1 juli tot en met 31 augustus 2019.

Ook heel leuk: als je bij ons in de winkel €35 of meer uitgeeft, krijg je een voucher voor 10% korting op de Van der Pigge Bowl!

Meer weten over SLA, of de rest van hun menu bekijken? www.ilovesla.com

Deel blog:

Reactie plaatsen