Blog
Filter
-
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Oliën en vetten in je voeding zijn van belang
Oliën en vetten maken dagelijks een onderdeel uit van onze voeding. Je bent er misschien niet altijd mee bezig, maar wat je binnenkrijgt uit verschillende bronnen, kan heel bepalend voor je gezondheid zijn. Vet komt voornamelijk uit dierlijke en plantaardige bron en heeft verschillende doeleinden zoals een energiebron. We leggen je graag uit hoe dit zit. -
Gammalinoleenzuur; een belangrijk omega 6 vetzuur
We kennen inmiddels allemaal wel omega 3 uit vis en veel mensen weten hoe belangrijk dit is. Omega 6 is iets minder bekend en soms ook verwarrend. Er is een verschil tussen omega 6 linolzuur en gammalinoleenzuur. Linolzuur kan ontstekingen bevorderen, zoals uit geraffineerde zonnebloemolie, maar gammalinoleenzuur werkt juist ontstekingsremmend. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Hart- en vaatziekten bij vrouwen
Hart- en vaatziekten komen veel voor onder vrouwen in Nederland. Wist je dat het volksziekte nummer 1 is waar vrouwen aan overlijden? Vrouwen hebben andere symptomen als ze een hartaanval krijgen dan mannen. Daarom komt de diagnose soms te laat. Wat zijn factoren die van invloed zijn op hart- en vaatziekten? Wat kan je zelf doen? -
Wat is weerstand?
Wat is weerstand? Je lichaam heeft een superintelligent systeem om jou te beschermen tegen indringers van buitenaf. Het is hierbij belangrijk dat je je lichaam voldoende voedt met de juiste voedingsstoffen, de juiste mate van in- en ontspanning hebt en stress vermijdt. Daarnaast is een goede darmflora van essentieel belang, want dit vormt de eerste verdedigingslinie van je lichaam. -
Zonnebloemolie: gezond of ongezond?
De zonnebloem is een prachtige bloem om te zien en levert een mooie goudgele olie die voor veel mensen belangrijk is in de keuken. Ook de voedingsmiddelenindustrie maakt veel gebruik van zonnebloemolie. Er zitten wel kwaliteitsverschillen tussen de verschillende zonnebloemoliën, maar er kleven vooral bij verhitting altijd wat minder gunstige eigenschappen aan deze olie. -
Artrose is gewrichtsslijtage; of toch niet?
Er zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen die last hebben van artrose. Het wordt ook vaak gewrichtsslijtage genoemd. Maar klopt deze benaming wel? Wat gebeurt er eigenlijk bij artrose? Kun je er zelf aan bijdragen om het minder pijnlijk te maken? Verandering in leefstijl en voeding kan helpen, eventueel aangevuld met bepaalde natuurlijke stoffen. -
Endometriose; je kunt er meer aan doen dan je denkt
Endometriose is voor vrouwen een hele vervelende aandoening die verstrekkende gevolgen kan hebben, onder andere voor de vruchtbaarheid. Soms moet een vrouw geopereerd worden om van de klachten af te komen. Kun je met voeding en leefstijl iets aan deze aandoening doen? Pien zet het voor je uiteen vanuit de TCM-benadering (Traditional Chinese Medicine). -
Algenolie vs visolie – een verantwoorde omega 3
Algenolie is tegenwoordig een mooi alternatief voor visolie qua voorziening in omega 3. Zoek je een verantwoorde keuze om toch aan je omega-3-behoefte te voldoen? Dan heb je met algenolie een prima product in handen. Wat is het verschil met visolie? En wat bepaalt de kwaliteit van een goede visolie? Daar valt nog best wat over te vertellen. -
Cholesterol, van onmisbare stof tot kwaaie pier
Cholesterol is in de loop van de decennia steeds meer weggezet als kwaaie pier bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar klopt dit eigenlijk wel helemaal? Cholesterol is voor ons een onmisbare reparatiestof. Vaak gaat het gehalte omhoog als er sprake is van laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Hoe krijg je het zelf naar beneden? -
Plantaardige oliën en je huid
Plantaardige oliën worden vaak gewonnen uit de zaden en vruchten van planten. In zijn zaad slaat een plant zijn hele wezen, kracht en blauwdruk op. Zaden zijn bundeltjes gecondenseerd zonlicht met een gigantisch potentieel. Denk aan pindaolie, avocado-olie, amandelolie, kokosolie, jojobaolie, olijfolie, druivenpitolie en zonnebloemolie: allemaal oliën van planten. -
Goed brood, fout brood
We zijn met z'n allen dol op brood; wie kan het ons kwalijk nemen? Een heerlijk knapperig broodje of croissantje is bijna niet af te slaan. Helaas is er nogal wat verschil tussen 'gezond' en ongezond brood. Er zitten buiten gluten ook andere stoffen in brood waar je vraagtekens bij kan zetten. Gluten op zichzelf zijn voor de meeste mensen al niet zo gezond. Afwisseling in je dieet is belangrijk. -
Acné
Waarom krijg je acné? Oorzakelijk gezien houdt het verband met je darmgezondheid, voedingspatroon, lymfe- en afweersysteem, lever en/of hormoonhuishouding. Natuurgeneeskundig gezien worden de meeste acné-achtige huidproblemen in verband gebracht met een verstoring in je lichaam van de afvoer van afvalstoffen. -
Wel of niet calorieën tellen: that is the question
Calorieën tellen om bijvoorbeeld af te vallen, kan best tricky zijn. Als je bijvoorbeeld groente, noten, zaden, gezond vlees en eieren eet en je eet wat meer, dan eet je gezond. Maar als je dezelfde hoeveelheid calorieën haalt uit brood, rijst, kaas, chips en taart, dan maak je veel sneller vet aan dan met de gezonde eerdere opsomming waar veel meer voedingswaarde aan zit. -
Zwangerschap en gezonde voeding
Als je invloed kunt hebben op de gezondheid van een kindje in spe, dan begint dat met goed zorgen voor jezelf. Die goede zorgen beginnen bij de wens op een zwangerschap en gelden zowel voor de aanstaande moeder als vader. Een gezonde levensstijl heeft invloed op het genetische materiaal wat jullie aanleveren, namelijk een goede kwaliteit van het eitje en de zaadjes. -
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid.