Blog
Filter
-
Oliën en vetten in je voeding zijn van belang
Oliën en vetten maken dagelijks een onderdeel uit van onze voeding. Je bent er misschien niet altijd mee bezig, maar wat je binnenkrijgt uit verschillende bronnen, kan heel bepalend voor je gezondheid zijn. Vet komt voornamelijk uit dierlijke en plantaardige bron en heeft verschillende doeleinden zoals een energiebron. We leggen je graag uit hoe dit zit. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Gammalinoleenzuur; een belangrijk omega 6 vetzuur
We kennen inmiddels allemaal wel omega 3 uit vis en veel mensen weten hoe belangrijk dit is. Omega 6 is iets minder bekend en soms ook verwarrend. Er is een verschil tussen omega 6 linolzuur en gammalinoleenzuur. Linolzuur kan ontstekingen bevorderen, zoals uit geraffineerde zonnebloemolie, maar gammalinoleenzuur werkt juist ontstekingsremmend. -
Plantaardige oliën en je huid
Plantaardige oliën worden vaak gewonnen uit de zaden en vruchten van planten. In zijn zaad slaat een plant zijn hele wezen, kracht en blauwdruk op. Zaden zijn bundeltjes gecondenseerd zonlicht met een gigantisch potentieel. Denk aan pindaolie, avocado-olie, amandelolie, kokosolie, jojobaolie, olijfolie, druivenpitolie en zonnebloemolie: allemaal oliën van planten. -
Algenolie vs visolie – een verantwoorde omega 3
Algenolie is tegenwoordig een mooi alternatief voor visolie qua voorziening in omega 3. Zoek je een verantwoorde keuze om toch aan je omega-3-behoefte te voldoen? Dan heb je met algenolie een prima product in handen. Wat is het verschil met visolie? En wat bepaalt de kwaliteit van een goede visolie? Daar valt nog best wat over te vertellen. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Gezonde zaden: de 10 voordelen van zaden
Het eten van zaden heeft veel voordelen voor je gezondheid! Ze zijn niet alleen rijk aan levenskracht, maar bevatten ook daadwerkelijk veel gezonde stoffen als vitamines, mineralen, vezels, vetten en eiwitten. Zaden worden vaak samen gebruikt met noten en dat is volkomen terecht: deze twee groepen vullen elkaar namelijk qua voedingswaarde en smaak perfect aan. -
Zonnebloemolie: gezond of ongezond?
De zonnebloem is een prachtige bloem om te zien en levert een mooie goudgele olie die voor veel mensen belangrijk is in de keuken. Ook de voedingsmiddelenindustrie maakt veel gebruik van zonnebloemolie. Er zitten wel kwaliteitsverschillen tussen de verschillende zonnebloemoliën, maar er kleven vooral bij verhitting altijd wat minder gunstige eigenschappen aan deze olie. -
Kloven en droge huid; wat kan ik doen?
Een droge huid met of zonder kloven, kan diverse interne en externe oorzaken hebben. Een droge huid is gevoeliger voor invloeden van buitenaf, dus is het raadzaam om er iets aan te doen. Dit kan uitwendig door het aanbrengen van zachte, natuurlijke huidverzorgingsproducten, maar ook inwendig met behulp van onze voedingstips. -
Zwangerschap en gezonde voeding
Als je invloed kunt hebben op de gezondheid van een kindje in spe, dan begint dat met goed zorgen voor jezelf. Die goede zorgen beginnen bij de wens op een zwangerschap en gelden zowel voor de aanstaande moeder als vader. Een gezonde levensstijl heeft invloed op het genetische materiaal wat jullie aanleveren, namelijk een goede kwaliteit van het eitje en de zaadjes. -
Leptineresistentie; daarom word ik ‘s nachts wakker
Insulineresistentie en leptineresistentie zijn 2 stofwisselingsproblemen die een gevolg zijn van overgewicht. Het zijn 2 verschillende problemen die overeten verder in de hand werken. Daarnaast zorgen beide problemen voor verdere gezondheidsschade. Belangrijk om aan te pakken dus. Wat zijn de signalen dat het mis is? En hoe kan je dit verbeteren? -
Roos, jeuk en schilfers
Last van roos, jeuk of schilfers op je hoofd? Je bent niet de enige! Maar hoe kom je weer van die ellende af? Veel synthetische shampoos werken goed, maar als je ermee stopt komt het probleem net zo hard weer terug. Gelukkig kun je roos en jeuk permanent oplossen met een goede, natuurlijke anti-roosshampoo of met een logische, natuurlijke DIY-methode. -
Vet haar tegengaan met deze 5 tips
Vet haar, is een onschuldige, maar soms behoorlijk lastige klacht. Hoe ontstaat vet haar? Komt dit alleen door oorzaken van buiten welke shampoo of styling je gebruikt? Of maakt het ook een verschil hoeveel warmte je toevoegt op je huid door bijvoorbeeld föhnen? Of komt het ook van binnenuit door wat je eet en drinkt? We zetten graag het voor je op een rij. -
Omega-3-vetzuur DHA onmisbaar tijdens zwangerschap
Omega 3 is een essentiële voedingsstof en tijdens zwangerschap heel belangrijk. Veel vrouwen krijgen er nog te weinig van binnen, terwijl het op diverse vlakken nodig is voor zowel moeder als kind. Het kan problemen voorkomen voor de moeder tijdens zwangerschap en voor het kind op latere leeftijd. Waar haal je omega 3 uit in je voeding? -
Wel of niet calorieën tellen: that is the question
Calorieën tellen om bijvoorbeeld af te vallen, kan best tricky zijn. Als je bijvoorbeeld groente, noten, zaden, gezond vlees en eieren eet en je eet wat meer, dan eet je gezond. Maar als je dezelfde hoeveelheid calorieën haalt uit brood, rijst, kaas, chips en taart, dan maak je veel sneller vet aan dan met de gezonde eerdere opsomming waar veel meer voedingswaarde aan zit. -
Dadels, fruit van de levensboom
Ben jij ook dol op dadels en gebruik je ze in al je baksels? Begrijpelijk! Deze heerlijke gedroogde vruchten worden in veel culturen al eeuwen gebruikt in allerlei hartige en zoete maaltijden. Dadels zijn zowel vers als gedroogd te krijgen, alhoewel de verse wat moeilijker te vinden zijn. Wat is de geschiedenis van de dadel en waarom is het zo'n fijne vrucht? -
Glutenarm(oede)
Het lijkt wel broodoorlog. Gluten zijn op de bon of in de ban. Daar moet toch een gegronde reden voor zijn? Wij eten gemiddeld ongeveer 60% koolhydraten naast onze andere energiebronnen van eiwitten en vetten. Van de koolhydraten gebruiken we met name granen en van de granen eten we het meeste tarwe. Een mismatch: het is teveel. -
Hoe krijg ik een mooie huid?
Een gezonde huid heeft net zoveel te maken met uitwendige als met inwendige factoren. Onze huid- en slijmvliezen, valt te beschouwen als één groot ademend en stofwisselend orgaan. Voor een mooie huid moeten we kijken naar het geheel van huid en slijmvliezen. Welke inwendige factoren hebben daar allemaal invloed op en vooral: hoe krijg je je huid van binnenuit weer mooi?