Blog
Filter
-
Voedingstips voor vegetariërs en veganisten
Roseline neemt je graag mee in dit blog om op een verantwoorde manier vegetarisch of veganistisch te eten. De basis ligt in een granen, peulvruchten en groenten leefstijl. Het is minder aan te raden om je eten continue aan te vullen met vleesvervangers, aangezien deze vaak sterk bewerkt zijn, dus veel E-nummers bevatten en vaak ook veel zout. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Nieuwe kersttraditie: vegetarische balkenbrij
Balkenbrij is een kersttraditie vooral in het oosten en zuiden van Nederland. Elke streek heeft weer zijn eigen soort. Van oorsprong gemaakt van slachtafval, tegenwoordig van varkensvlees, spek en lever, maar altijd met (rood) rommelkruid en boekweitmeel. Voor vegetariërs is dit gerecht geen optie. We geven je graag een vegetarisch alternatief. -
Voedingssupplementen voor veganist? Dit heb je nodig!
Als je vegetariër of veganist wordt, doe je dat vaak uit nobele motieven en het kan erg gezond zijn. Alleen het is wel belangrijk om buiten een evenwichtig voedingspatroon waarbij je alles binnenkrijgt, ook te letten op aanvulling van bepaalde stoffen via supplementen, want een tekort aan B12, omega 3, D3 en carnitine kan op de loer liggen. -
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid. -
Bonen eten een weldaad voor je gezondheid?
Zijn bonen een weldaad voor onze gezondheid? Inmiddels lijkt de wetenschap tot de conclusie zijn gekomen dat bonen eten wel eens zeer gezond kan zijn. In de 'blue zones' worden ze dagelijks gegeten. Ten onrechte worden ze afgeschoven vanwege bepaalde stofjes die ze bevatten, maar die toch niet zo'n grote rol blijken te spelen. We leggen je uit hoe dit zit. -
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen zogenaamde D2 en D3? Is het belangrijk is de zomer als de zon hoog staat? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent. -
Eet je puur vegetarisch? Let dan op deze vitamines en mineralen
Vegetarisme is de kunst van gezond en bewust leven en laten leven. In veel opzichten is gebalanceerd vegetarisch eten gezond. Van invloed is wel in hoeverre je dierlijke producten afwijst (vlees noch vis) of zoals de veganist ook zuivel en ei laat staan. Uit onderzoek blijkt de vegetarische/veganistische levenswijze allerlei gezondheidsvoordelen kan opleveren. -
Dementie voorkomen; is dat mogelijk?
Dementie is een syndroom dat door hersenschade wordt veroorzaakt. Dementie gaat gepaard met het verlies van verbindingen in de hersenen, waardoor deze niet meer goed kunnen communiceren. De informatieverwerking verloopt daardoor niet meer soepel, waardoor de bekende symptomen optreden; zoals het verlies van geheugen en de waarde van dingen in onze omgeving. -
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterolgehalte? Lang is gedacht van wel vanwege het hoge gehalte aan cholesterol dat in eieren zit. Maar - zoals veel dingen - blijkt het toch veel genuanceerder te liggen. Er zijn belangrijkere redenen waarom je cholesterolgehalte kan stijgen. Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwit, B12 en ijzer. -
Heel Holland bakt natuurlijk… verder!
Van der Pigge heeft ook een heel assortiment met bak ingrediënten! We hebben onder andere agar agar als plantaardige geleermiddel, gelatine, arabische gom, xanthaangom als verdikkingsmiddel en emulgator, guarpitmeel, natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout, wijnsteenzuur en wijnsteen. En plantaardige glycerine om glazuur hard te laten worden. -
Spirulina: een van de oudste levensvormen
Spirulina maxima is de botanische benaming voor een kleine blauwgroene alg (familie Cyanophyceae) die amper een halve millimeter lang. Het Latijnse ‘spirulina’ betekent kleine spiraal en verwijst naar de spiraalstructuur van het algje. Al een hele tijd, meer dan 3,5 miljard jaar, is spirulina bewoner van onze aarde. Een klein algje met maar liefst meer dan 60 werkzame stoffen. -
Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen
Wat is lysine? En wat doet het voor ons lichaam? L-Lysine is een eiwitbestanddeel, ook wel een aminozuur. Er zijn veel verschillende amniozuren, die ook weer een andere werking hebben. Lysine en arginine zijn elkaars concurrenten. Als je teveel argininerijke producten eet, kan je een tekort aan lysine krijgen. Ze houden elkaar in balans. Maar er is nog meer. -
Haaruitval: 7 tips om haarverlies tegen te gaan
Haaruitval is een vaak gehoorde klacht bij ons. En ook een hele vervelende, want je haar is toch een beetje je trots. Haaruitval kan een lastig probleem zijn omdat er verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Het is soms even zoeken voordat je erachter bent wat er aan de hand is. Gelukkig zijn er voor veel vormen van haaruitval effectieve natuurlijke oplossingen. -
Hoe zorg je voor gezonde darmen?
Onze darm is opgebouwd uit een darmwand, met daarop een mooie binnenbekleding van slijmvlies waarop miljarden bacteriën leven. Het totaal van deze microbeestjes die op en in ons lichaam leven, noemen wij ons 'microbioom'. De microbeestjes in onze darmen vormen een onderdeel van ons microbioom en noemen we onze darmflora. Wa gebeurt er als dit verstoord raakt? -
Zink; onmisbaar dagelijks mineraal
Om te leven en in leven te blijven hebben we dagelijks voeding nodig. Dat is fijn want ik kan zo enorm genieten van eten en tafelen. Uiteraard probeer ik door dagelijks gezond en gevarieerd te koken voldoende van elke voedingsstof binnen te krijgen. Zink is hierin onmisbaar om dagelijks te eten, want het is voor enorm veel processen belangrijk; zoals de weerstand! -
Regelmatig ontgiften is van belang
Tegenwoordig worden we werkelijk van alle kanten gebombardeerd met gifstoffen uit ons leefmilieu: verkeerde voeding (suiker, wit meel, verontreinigend vlees, te veel vlees, frisdrank) roken, drugs, alcohol, medicatie, besmetting met parasieten, en nog veel meer. Hoe belangrijk is het om regelmatig te ontgiften? Lees verder hoe je dit dagelijks en of regelmatig kan aanpakken. -
Ons drop, één ons
Onze klanten weten het maar al te goed, we hebben al meer dan anderhalve eeuw de lekkerste dropjes in ons assortiment. Wij zijn dan ook de beste plek, om met een beetje geduld, dropjes te kopen. Maar waar wordt drop eigenlijk van gemaakt? Een van de bijzonderste en oudste dropjes is laurierdrop. Wat is dat voor drop? Met een traditioneel dropdrankrecept voor het verzachten van je keel.