Blog
Filter
-
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
Bonen eten een weldaad voor je gezondheid?
Zijn bonen een weldaad voor onze gezondheid? Inmiddels lijkt de wetenschap tot de conclusie zijn gekomen dat bonen eten wel eens zeer gezond kan zijn. In de 'blue zones' worden ze dagelijks gegeten. Ten onrechte worden ze afgeschoven vanwege bepaalde stofjes die ze bevatten, maar die toch niet zo'n grote rol blijken te spelen. We leggen je uit hoe dit zit. -
Schijf voor Life – vegetarisch tegengeluid op de Schijf van Vijf
Ben je al bekend met de Schijf for Life? Dit is een alternatief voor de Schijf van Vijf, het bekende schema van het Voedingscentrum. De groep vegetarische diëtisten achter de Schijf voor Life wil mensen graag helpen met het maken van verantwoorde keuzes in een dagelijks vegetarisch eetpatroon. Daarbij streven ze naar zo min mogelijk belasting van het milieu. -
Glyfosaat – de gevolgen voor de bodem en ons lichaam (deel 2)
In deel 1 legden we uit wat glyfosaat is. In deel 2 kijken we naar de gevolgen van glyfosaat op de bodem waar we ons eten op verbouwen en de analogie die dit heeft met onze eigen darmen en darmflora. Er zit een koppeling in de werking van dit gif op het bacteriële leven op aarde, zowel in als buiten ons lichaam. -
Plantaardige melk goed voor elk?
Plantaardige melken zijn tegenwoordig heel normaal geworden. Inmiddels zijn veel mensen zich ervan bewust dat zuivel niet goed is voor elk. Het is een hoog allergeen goedje. Daarnaast is zuivel en alles uit de veeteelt een enorme belasting voor het milieu. Plantaardige alternatieven zijn er inmiddels genoeg. We voorzien je ook nog van een DIY-recept. -
Warme chocomelk met Chinese 5 kruiden
Warme chocomelk op koude donkere winterdagen zijn voor iedereen bijna een feestje. Als je er wat Chinese 5 kruiden bijvoegt, heb je zo een heerlijk verwarmend en opbeurend drankje in de koude decembermaanden. We hebben een recept voor je op plantaardige basis met haver of kokosmelk, sojaslagroom en kokosbloesemsuiker. -
Is het uitsterven van planten een bedreiging voor onze gezondheid?
Het uitsterven van planten kan een bedreiging zijn voor onze gezondheid. Ontbossing, giftige stoffen, landbouwgif, stikstofuitstoot, intensieve veeteelt en opwarming van de aarde zijn zo wat factoren die een bijdrage leveren aan het verdwijnen van veel planten en bomen en daarmee veel nieuwe nog te ontdekken geneesmiddelen. -
Probiotica werkt (soms) niet? 5 redenen waarom
Probiotica kunnen in bepaalde situaties heel belangrijk zijn om te gebruiken, maar soms lijkt het alsof ze niet goed werken of dat je er zelfs last van krijgt. We geven je 5 mogelijke oorzaken waarom je het gevoel kunt hebben dat je probiotica niet werken, terwijl dit in feite met andere redenen te maken heeft. Denk aan medicatiegebruik, de kwaliteit van het product en je spijsvertering. -
Resveratrol; een belangrijke antioxidant
In de wereld der polyfenolen, ook wel fytonutriënten geheten, neemt resveratrol een belangrijke plaats in. Het stofje is inmiddels vrij bekend geworden om zijn toepassingen. Resveratrol zit in hoge mate in rode druiven en dus ook in rode wijn, maar er zijn ook andere bronnen zoals pinda's dadels, chocolade, aardbeien, tomaten en soja. Wat doet dit stofje? -
Glyfosaat – het omstreden landbouwgif (deel 1)
Glyfosaat is een bekend en berucht landbouwgif dat al decennia gebruikt wordt. Het is ooit op de markt gebracht door het Amerikaanse megabedrijf Monsanto en tegenwoordig in handen van het Duitse Bayer. Wat is het eigenlijk en waarom gaan planten ervan dood? Deel 2 gaat over wat het met onze natuur en onze gezondheid doet. -
Eet je puur vegetarisch? Let dan op deze vitamines en mineralen
Vegetarisme is de kunst van gezond en bewust leven en laten leven. In veel opzichten is gebalanceerd vegetarisch eten gezond. Van invloed is wel in hoeverre je dierlijke producten afwijst (vlees noch vis) of zoals de veganist ook zuivel en ei laat staan. Uit onderzoek blijkt de vegetarische/veganistische levenswijze allerlei gezondheidsvoordelen kan opleveren. -
Jicht natuurlijk behandelen
Jicht behoort tot de grote groep reumatische aandoeningen. Jichtaanvallen kunnen goed worden behandeld en zelfs volledig voorkomen worden. Bij jicht is vrijwel altijd sprake van een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. De niet uitgescheiden urinezuren gaan zwerven door het lichaam. Deze kunnen neerslaan in gewrichten en andere weefsels. -
Het zuur-base-evenwicht, een belangrijke pijler voor je gezondheid
In de reguliere geneeskunde wordt nauwelijks aandacht besteed aan het zuur-base-evenwicht, terwijl het een belangrijke bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Bij de meeste chronische welvaartsziekten is namelijk sprake van weefselverzuring. Maar wat zijn dan precies de oorzaken en gevolgen van weefselverzuring? -
Cortisol goed geregeld
Het hormoon cortisol is een van die regelstofjes die we hard nodig hebben om stress het hoofd te bieden. Het zorgt ervoor dat je langer alert en gefocust kan zijn. Maar op de lange termijn kun je van een te veel aan cortisol ook ziek worden. Een disbalans met dit hormoon kan leiden tot bijnieruitputting en zelfs een burn-out. Hoe reset je je cortisolspiegel? -
Voedingstips voor vegetariërs en veganisten
Roseline neemt je graag mee in dit blog om op een verantwoorde manier vegetarisch of veganistisch te eten. De basis ligt in een granen, peulvruchten en groenten leefstijl. Het is minder aan te raden om je eten continue aan te vullen met vleesvervangers, aangezien deze vaak sterk bewerkt zijn, dus veel E-nummers bevatten en vaak ook veel zout. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Prikkelbare darm = FODMAP-dieet?
Wat gaat er mis bij mensen met het PDS ook wel Prikkelbare Darm Syndroom? Klachten als diarree en obstipatie kunnen zich afwisselen, naast flink wat buikpijn. 75% van de mensen kunnen baat hebben bij een zogenaamd eliminatiedieet waarbij zogenaamde FODMAP's (bepaalde koolhydraten) worden weggelaten uit de voeding. We duiken er dieper in. -
ADHD
Net zoals dyslexie lijkt ADHD soms een modegril. Heeft het met de tand des tijds te maken? Is het van alle tijden, maar had het vroeger nog geen naam of zijn de genetische en omgevingsfactoren (voeding, milieu) veranderd waardoor dit syndroom opeens meer voorkomt? Behalve de biologische aanleg voor ADHD spelen meer aspecten een rol. De darmen worden ook wel “ the second brain” genoemd.