Blog
Filter
-
Resistent zetmeel; voed je bacteriën met prebiotica
Resistent zetmeel (amylose) is een bepaald soort zetmeel dat niet afgebroken kan worden door onze spijsvertering. Deze vorm van zetmeel werkt als een soort prebioticum voor onze darmflora. Onze darmbacteriën vieren feest, omdat ze dit zetmeel kunnen gebruiken voor hun eigen onderhoud en groei. Het levert daarmee positieve bijdrage aan onze gezondheid. -
Koude pastasalade ‘goed voor je darmflora’
Dat een salade met koude pasta gezondheidsvoordelen heeft boven een salade met net gekookte warme pasta, zal je misschien wat verbazen. Koude pastasalade bevat namelijk meer resistent zetmeel wat je suikerspiegel stabieler houdt en goed is voor je darmflora. Daarnaast bevat het ook minder calorieën. Koude pasta als basis is natuurlijk heel goed te gebruiken voor allerlei salades. -
Goed brood, fout brood
We zijn met z'n allen dol op brood; wie kan het ons kwalijk nemen? Een heerlijk knapperig broodje of croissantje is bijna niet af te slaan. Helaas is er nogal wat verschil tussen 'gezond' en ongezond brood. Er zitten buiten gluten ook andere stoffen in brood waar je vraagtekens bij kan zetten. Gluten op zichzelf zijn voor de meeste mensen al niet zo gezond. Afwisseling in je dieet is belangrijk. -
Graan, doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de plant gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Schurft: zo kom je er wél vanaf
Schurft klinkt als iets uit de middeleeuwen. We hebben er al jaren niks meer over gehoord. Het is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door kleine diertjes, schurftmijten, die gangetjes graven in je opperhuid en daar eitjes leggen. Schurftinfecties komen helaas steeds meer voor en zijn moeilijk te behandelen. Een rigide behandelplan is noodzakelijk. Ons stappenplan is een gedegen aanpak. -
Prebiotica; compost voor je darmen
Wat er leeft in je darmen is van levensbelang voor je gezondheid. Alle bacteriën die in je darmen, je slijmvliesorganen en op je huid wonen, worden bij elkaar je microbioom genoemd. Je darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid van je totale microbioom en daarmee op allerlei systemen in je lichaam. Kortom: je darmflora is topprioriteit voor je gezondheid. -
Glyfosaat – het omstreden landbouwgif (deel 1)
Glyfosaat is een bekend en berucht landbouwgif dat al decennia gebruikt wordt. Het is ooit op de markt gebracht door het Amerikaanse megabedrijf Monsanto en tegenwoordig in handen van het Duitse Bayer. Wat is het eigenlijk en waarom gaan planten ervan dood? Deel 2 gaat over wat het met onze natuur en onze gezondheid doet. -
Is alle suiker ongezond?
Is alle suiker ongezond? Er is tegenwoordig veel te doen om suiker. Logisch, want we krijgen het veel meer binnen dan vroeger. Er zijn veel verschillende soorten suikers en er is een verschil tussen snelle suikers en trage suikers én Zijn ze allemaal even ongezond? We leggen je graag meer uit over wat suiker doet en wat er voor suikers bestaan. Daarnaast hebben we een gezonde vuistregel. -
Spijsverteringsklachten door enzymen tekort? Deel 1
Kun je door een enzymtekort spijsverteringsklachten krijgen? Ja, en enzymen zijn niet alleen voor je spijsvertering belangrijk, maar ook voor de rest van je lichaam. Door allerlei omstandigheden kun je er een tekort aan krijgen. Daarom wijden we er 2 blogs aan. In het volgende blog diepen we uit waarom enzymen belangrijk zijn tegen onder andere veroudering, ontstekingen en bloedingen. -
Eerherstel voor oude medicijnen
Een zalfje van ui, knoflook, wijn en ossengal. Britse wetenschappers maakten een duizend jaar oud recept tegen oogontsteking na en waren stomverbaasd: het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. Een toevalstreffer, of wordt de middeleeuwse geneeskunde onderschat? Een conclusie door project Ancient Biotics in Engeland. -
Hoofdluis bestrijden
In augustus september als de kinderen weer naar school gaan, zie je vaak een uitbraak van hoofdluis. De beestjes lopen vrolijk heen en weer tussen de kinderkoppies en jassen. Lastig, jeukerig en irritant probleem. Wat kan je daar nou aan doen? Welke middelen kan je gebruiken? Moet je kammen en hoe lang? We willen je hier graag het een en ander over vertellen. -
Maagklachten ten gevolge van helicobacter pylori
In de jaren 80 ontdekten twee wetenschappers dat maagontsteking en maagpijn ontstaan door een infectie met de helicobacter pylori. Daarvoor dacht men dat stress de grote boosdoener was en moest je het vooral rustig aan doen. Sinds deze tijd weten we dat er wel degelijk sprake is van een vervelende infectie die meestal wordt bestreden met antibiotica. Resistentie ligt op de loer. -
Bruin vet; vet goed!
Bruin vet? Kan me voorstellen dat je dit nog niet zoveel zegt en je er ook niet meteen een positieve associatie bij hebt. Bruin vet wint de laatste tijd steeds meer aan bekendheid. Heb je dan ook nog andere kleuren vet? Jazeker! In het lichaam wordt onderscheid gemaakt tussen bruin en wit vet. Wit vet is een stuk ongezonder en zie je veel bij mensen met overgewicht. -
Zijn nachtschadeplanten en -groenten wel of niet goed voor je?
Nachtschadeplanten zijn een grote plantenfamilie met zowel giftige als gezonde eigenschappen. Wie houdt nou niet van tomaat, aubergine, paprika en aardappels? Nou ja, bij de een zullen deze groenten populairder zijn dan bij de ander. Wat zijn de voor- en nadelen van nachtschadeplanten? Welke inhoudsstoffen vormen dan eventueel een risico? -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Schurft in India
Schurft is een aandoening die wereldwijd aan het groeien is en eeuwenoud is. Schurft was relatief onbekend in Nederland, maar maakt een flinke opmars. Het vervelende mijtje graaft gangetjes en je wordt gek van de jeuk. We vroegen ons af hoe dit in andere landen wordt aangepakt zoals India. Toevallig kwamen we met mensen in contact. -
Schijf voor Life – vegetarisch tegengeluid op de Schijf van Vijf
Ben je al bekend met de Schijf for Life? Dit is een alternatief voor de Schijf van Vijf, het bekende schema van het Voedingscentrum. De groep vegetarische diëtisten achter de Schijf voor Life wil mensen graag helpen met het maken van verantwoorde keuzes in een dagelijks vegetarisch eetpatroon. Daarbij streven ze naar zo min mogelijk belasting van het milieu. -
Wat is het gevaar van glucose-fructose-siroop?
Gelukkig komt er steeds meer bekendheid over glucose-fructose-siroop. Dit is een goed proces, want hoe meer mensen zich realiseren wat voor effect deze suiker op het lichaam heeft, hoe beter. Het is raadzaam om etiketten te gaan lezen en deze zoetmaker proberen te vermijden. We krijgen het met z'n allen helaas teveel binnen zonder dat we dat door hebben. Aan de slag dus.