Blog
Filter
-
Speculaasparfait recept
Speculaaskruiden zijn in de herfst en winter onverminderd populair. Niet zo gek, want je kan er in de keuken de leukste dingen mee doen! Speculaas bakken, speculaasappeltaart maken, ze in je havermout of golden milk doen, en ga zo maar door. Maar we hebben met speculaaskruiden ook nog een leuk recept voor je: speculaasparfait uit de vriezer. Een origineel en heerlijk toetje, en niet moeilijk om te maken. -
Vegetarisch recept met onze hacheekruiden
Pigge heeft de geurigste specerijen op de planken staan. Heel populair zijn onze hacheekruiden. Lekker voor een stevige herfstmaaltijd én heel goed te verwerken in vegetarische recepten zoals deze. Vega met linzen, rode kool en champignons bijvoorbeeld -
Onze befaamde glühwein: het recept
Sinds jaren kent heel Haarlem onze glühwein kruiden al. Met de Haarlemse kerstmarkt ruik je de geur van verse kruiden in de glühwein die bij ons voor de deur staat te stomen over de hele botermarkt. We gebruiken uitsluitend goede wijn en echte kruiden en sinaasappels om onze glühwein te maken. -
Wild – Reebiefstuk recept voor de vleeseters onder ons
Er bestaat natuurlijk best veel discussie momenteel over veeteelt en vleesgebruik in het huidige opwarmende klimaat. Daarnaast is vlees uit de bio-industrie vaak niet gezond. Wild vlees is niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan bio-industrievlees. We geven je graag wat recepten om wild vlees lekker te bereiden, zoals biefstuk van ree of hazenrug. -
Koude tomatensoep in de zomer? Gezond gazpacho recept
Koude tomatensoep in de zomer? We geven je graag een gezond gazpacho recept voor warme dagen. Gazpacho is een koude soep, die ook niet gekookt hoeft te worden. Wat een heerlijkheid! De smaak wordt er beter op wanneer je hem een paar uur voordat je gaat eten maakt. Dan kunnen de smaken fijn op elkaar inwerken. -
Ingemaakte citroen recept
Ingemaakte citroenen zijn super gezond voor je darmflora omdat door de fermentatie allerlei goede bacterien ontstaan tijdens het fermenteren. Wil je een keer leren fermenteren? Dan is dit een heel makkelijk DIY manier om het een keer te leren! Na 4 weken kun je de citroenen gebruiken voor allerlei recepten waar je normaal citroen voor gebruikt. -
Ambachtelijke zalven
Al onze ambachtelijke zalven zijn altijd bewaard gebleven zoals ze van oudsher gemaakt zijn. Recepten van kruidenmengsels, poeders, chemicaliën, oliën, wrijfwassen, tincturen, pillen, balsems en ambachtelijke zalven. In de begintijd moest de drogist alles zelf maken. Het geheim van een goed recept zit 'm in een goede draagstof en exact de juiste dosering van werkzame ingrediënten. -
Shoarma van oesterzwammen recept
Zoek jij ook vegetarische varianten voor lekkere shoarma? Probeer dan eens deze vegetarische variant met oesterzwammen! Niet van de vleesvariant te onderscheiden. Osterzwammen kun je in Haarlem en omgeving ook rechtstreeks kopen bij De Oesterzwammerij. Je kunt daar ook een set aanschaffen om zelf oesterzwammen te kweken. Erg leuk om een keer uit te proberen! -
De allerleukste doe-het-zelf-handverzorgingsrecepten
Vind jij het ook zo leuk om zelf lekker cosmetica te maken? We hebben wat leuke doe-het-zelf-handverzorgingsrecepten voor je uitgezocht. Wat dacht je van je eigen reinigende handgel maken? Of een fijne verzorgende handscrub wanneer je handen extra aandacht nodig hebben? Het is makkelijker dan je denkt om zelf het een en ander te maken. -
De allerlekkerste speculaasrecepten
Geen sinterklaastijd zonder speculaas. Wij kunnen in de maanden november en december in elk geval niet zonder. De naam speculaas komt van het woord ‘specula’, wat spiegelbeeld betekent. Het verwijst naar de welbekende uitgesneden houten vormen die vooral vroeger veel werden gebruikt. We delen graag onze allerlekkerste speculaasrecepten. -
Eerherstel voor oude medicijnen
Een zalfje van ui, knoflook, wijn en ossengal. Britse wetenschappers maakten een duizend jaar oud recept tegen oogontsteking na en waren stomverbaasd: het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. Een toevalstreffer, of wordt de middeleeuwse geneeskunde onderschat? Een conclusie door project Ancient Biotics in Engeland. -
Kurkuma gouden melk, een Ayurvedisch alternatief voor koffie
Deze ayurvedische gouden melk naar een recept van Lisette Kreischer uit het boekThe Plant Pharmacy is een heerlijk alternatief voor als je geen koffie wilt drinken. Het is op basis van plantaardige melk met kokosolie, kurkuma, peper en dadel. Een heerlijke opkikker voor de ochtend en goed voor je weerstand! Er staan nog veel meer leuke en mooie recepten in het boek overigens! -
Gezonde chocomousse van Chicks love food
Dit heerlijke gezonde chocomousse-recept van Chicks love food willen we je niet onthouden. Het recept is niet vegan. Chocola heeft hele gezonde kanten. Er zit geen suiker in dit recept, alleen bananen als zoetmiddel. Voor extra vetten en eiwitten zit er pindakaas bij en voor extra antioxidanten zij de blauwe bessen toegevoegd. Het is simpel te maken met 30 minuten wachttijd. -
Vegan paddenstoelen-linzenburgers
Het kookboek 'The green kitchen at home' van het Zweedse echtpaar David Frenkiel & Luise Vindahl is een topkookboek voor iedere vegetariër en bevat de meest heerlijke en gezonde recepten. Dit recept staat bol van de vezels, gezonde vetten en eiwitten en is geschikt voor het hele gezin. We delen graag dit gezonde paddenstoelen-linzenburger recept met je om eens uit te proberen. -
Homemade granola
Dit ovenrecept van onze collega Maud Moonen-Quadvlieg voor homemade granola is om je vingers bij af te likken. Het lijken wel krokante koekjes! Heerlijk met noten en zaden, banaan en kokosolie. Zo heb je een gezonde start van de dag. Het is in een handomdraai gemaakt in de oven. Je kunt het daar een nacht in laten rusten. Ook hartstikke leuk om te maken met de kinderen. -
De kruidenzolder
Sommige mensen zijn wel bekend met onze kruidenzolder. Vroeger maakten wij voor klanten en artsen in de omgeving een kruidenrecept op vraag op deze kruidenzolder, waar al onze kruiden en specerijen opgeslagen liggen. Je kan dit wel een ambacht noemen van vervlogen tijden. Tegenwoordig mengen we in de winkel, waar de klant bij staat. -
Voedingstips voor vegetariërs en veganisten
Roseline neemt je graag mee in dit blog om op een verantwoorde manier vegetarisch of veganistisch te eten. De basis ligt in een granen, peulvruchten en groenten leefstijl. Het is minder aan te raden om je eten continue aan te vullen met vleesvervangers, aangezien deze vaak sterk bewerkt zijn, dus veel E-nummers bevatten en vaak ook veel zout. -
Pigge en het verhaal van Klein Duimpje en de Reus anno 2016
In 2016 hadden Astrid en Pamela (de toenmalige bedrijfsleider) een interview met RTL nieuws over onze bijzondere winkel. Het gaat over de strijd die we hebben gehad in de jaren 20 met Vroom en Dreesman en de veranderingen die we meegemaakt hebben in ons eeuwenoude bestaan. We hebben alle perikelen nog steeds overwonnen sinds 1849.