Blog
Filter
-
Verpakkingsmateriaal; hoe ga je er het best mee om?
De wereld van verpakkingsmateriaal is een ingewikkeld wereld door de vele factoren die er een rol bij spelen. Tegenwoordig proberen veel mensen uiteraard bewust om te gaan met hoe producten verpakt zijn. Gelukkig maar! Maar wist je bijvoorbeeld dat van een product de impact van een verpakking 'maar' 10% is? De grootste impact op het milieu komt door productie en transport. -
Schijf voor Life – vegetarisch tegengeluid op de Schijf van Vijf
Ben je al bekend met de Schijf for Life? Dit is een alternatief voor de Schijf van Vijf, het bekende schema van het Voedingscentrum. De groep vegetarische diëtisten achter de Schijf voor Life wil mensen graag helpen met het maken van verantwoorde keuzes in een dagelijks vegetarisch eetpatroon. Daarbij streven ze naar zo min mogelijk belasting van het milieu. -
Microplastics in theezakjes; wist je dit al?
In 2019 werd al bekend dat er microplastics in theezakjes zitten. De situatie is nog niet veel verbeterd, dus het blijft nog steeds oppassen welk theezakje je in je theebeker of theepot hangt. Microplastics komen enorm veel voor in ons milieu en de gezondheidsimpact is nog niet geheel bekend, maar dat het niet goed is, is wel duidelijk. -
Welke zonnebrand is sea safe/koraalveilig?
Het is uiteraard belangrijk om je goed in te smeren als je de zon ingaat om verbranding te voorkomen. Helaas heeft zonnebrand ook een negatief effect: gewone zonnebrand is dodelijk voor het leven onder water. In zonnebrand zitten namelijk producten die schadelijk zijn voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer crèmes op de markt die natuurlijke producten bevatten die geen kwaad kunnen. -
Zeewier en algen; voeding voor onze toekomst
In veel landen wordt zeewier al eeuwen gegeten of gebruikt voor allerlei doeleinden. In Nederland was dit nog relatief onbekend, maar door de opkomst van sushirestaurants zijn ook hier de zeewierproducten enorm toegenomen en hebben we de smaak ervan leren waarderen. Zeewier en algen zijn milieuvriendelijke producten uit de zee (soms uit zoet water) die rijk zijn aan voedingsstoffen. -
Algenolie vs visolie – een verantwoorde omega 3
Algenolie is tegenwoordig een mooi alternatief voor visolie qua voorziening in omega 3. Zoek je een verantwoorde keuze om toch aan je omega-3-behoefte te voldoen? Dan heb je met algenolie een prima product in handen. Wat is het verschil met visolie? En wat bepaalt de kwaliteit van een goede visolie? Daar valt nog best wat over te vertellen. -
ADHD
Net zoals dyslexie lijkt ADHD soms een modegril. Heeft het met de tand des tijds te maken? Is het van alle tijden, maar had het vroeger nog geen naam of zijn de genetische en omgevingsfactoren (voeding, milieu) veranderd waardoor dit syndroom opeens meer voorkomt? Behalve de biologische aanleg voor ADHD spelen meer aspecten een rol. De darmen worden ook wel “ the second brain” genoemd. -
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
Verklein je eigen stikstof-footprint
Stikstof is een natuurlijk bestanddeel van de lucht die we dagelijks inademen. Alleen bepaalde vormen van stikstof geproduceerd door de mens, zijn schadelijk voor ons milieu, maar ook voor onszelf. Stikstof uit de landbouw en uit auto's, vliegtuigen en de industrie, hopen zich op in ons lichaam en belasten onze luchtwegen en immuunsysteem. Hoe kun je je eigen stikstof-footprint verkleinen? -
Melk en melkproducten; wat zijn de bezwaren?
De wereld van de melkproducten is een vrij ingewikkelde. Ten eerste zitten er veel verschillende stoffen in melk, ten tweede zijn er veel verschillende melkproducten en ten derde zijn het ook verschillende zoogdieren die de melk leveren voor menselijk gebruik. Ook het houden van dieren geeft een grote druk op het milieu. Waar kun je bij melk op letten? -
Vagina gedoe
Vaginale klachten zijn schering en inslag aan de toonbank. Jeuk, veel afscheiding, een vreemd geurtje of een vreemd kleurtje, branderigheid en droogte: we horen het elke dag. De meest voorkomende vaginale klachten zijn schimmelinfecties (candida-infecties), bacteriële infecties en vaginale droogte. Hoe weet je wat je hebt? En hoe houd je je poes gezond? Je leest het hier. -
Is het uitsterven van planten een bedreiging voor onze gezondheid?
Het uitsterven van planten kan een bedreiging zijn voor onze gezondheid. Ontbossing, giftige stoffen, landbouwgif, stikstofuitstoot, intensieve veeteelt en opwarming van de aarde zijn zo wat factoren die een bijdrage leveren aan het verdwijnen van veel planten en bomen en daarmee veel nieuwe nog te ontdekken geneesmiddelen. -
Motten? Wat mot je ermee?
Heb je wel eens motten gehad? In begin merk je misschien dat er 'iets' door je huis vliegt of uit je kast komt. Als je motten hebt, is de kans groot dat ze al ergens eitjes hebben gelegd. Ze houden vooral van wol, leer, bont en veren. Check vooral donkere plekken waar ze rustig hun gang kunnen gaan. Was altijd je kleding goed, voordat je het opbergt op zolder. -
Regelmatig ontgiften is van belang
Tegenwoordig worden we werkelijk van alle kanten gebombardeerd met gifstoffen uit ons leefmilieu: verkeerde voeding (suiker, wit meel, verontreinigend vlees, te veel vlees, frisdrank) roken, drugs, alcohol, medicatie, besmetting met parasieten, en nog veel meer. Hoe belangrijk is het om regelmatig te ontgiften? Lees verder hoe je dit dagelijks en of regelmatig kan aanpakken. -
Microplastics in cosmetica
Plastic heeft ons veel gebracht, maar we weten allemaal dat plastic ook een groot probleem is. Wist je dat microplastics ook toegepast worden in allerlei cosmeticaproducten? Er worden hier verschillende stofjes voor gebruikt die je niet zo 1, 2, 3 uit de ingrediëntenlijst kunt halen. Waarom zijn microplastics schadelijk en hoe herken je ze in je cosmetica? En hoe ban je microplastics uit je leven? -
Aluin in de tuin
Aluin wordt niet alleen na het scheren gebruikt. Aluin of aluminiumsulfaat is ook een middel voor het behouden of verkrijgen van blauwe hortensia's. De blauwe kleur van de bloemen ontstaat namelijk alleen bij een zuur milieu in de aarde. Aluin verhoogt de zuurgraad, waardoor de hortensia’s weer blauw zullen bloeien! Dus vind jij je roze hortensia's niet zo mooi meer? Aluin to the rescue! -
Herfstraapjessoep
Herfstraapjessoep is een typisch najaarsgerecht. Sophie gebruikt voor de bereiding van deze heerlijke soep een zogenaamde hooikist of ecostoof. Super milieuvriendelijk en energiebesparend. Deze soep is rijk aan groenten en kruiden en mag dus gerust super gezond worden genoemd. Wist je dat we in onze winkel ook kant-en-klare bone broth als basis voor soep verkopen? -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken?