Blog
Filter
-
Knoflook, een universeel wondermiddel
Knoflook ook wel Allium sativum genoemd, is een heerlijk keukenkruid. In de Middeleeuwen was knoflook al populair omdat men dacht daarmee de pest te kunnen afwenden. In oorlogen gebruikten men knoflook vanwege zijn antiseptische werking om wonden te ontsmetten. Tegenwoordig nemen we het graag in, omdat het kan beschermen tegen hartproblemen. -
Shoarma van oesterzwammen recept
Zoek jij ook vegetarische varianten voor lekkere shoarma? Probeer dan eens deze vegetarische variant met oesterzwammen! Niet van de vleesvariant te onderscheiden. Osterzwammen kun je in Haarlem en omgeving ook rechtstreeks kopen bij De Oesterzwammerij. Je kunt daar ook een set aanschaffen om zelf oesterzwammen te kweken. Erg leuk om een keer uit te proberen! -
Eerherstel voor oude medicijnen
Een zalfje van ui, knoflook, wijn en ossengal. Britse wetenschappers maakten een duizend jaar oud recept tegen oogontsteking na en waren stomverbaasd: het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. Een toevalstreffer, of wordt de middeleeuwse geneeskunde onderschat? Een conclusie door project Ancient Biotics in Engeland. -
Specerijenmengsels van Pigge; heb je ze al geproefd?
Onze specerijenmengsels zijn erg bekend in Haarlem. Onze specerijen worden altijd vers voor ons gemalen door onze producent en dat ruik je. De geuren zijn erg sterk door de verse etherische oliën die uit de specerijenmengsels komen. We hebben veel keus in zowel enkelvoudige als gemengde specerijen van een hoge kwaliteit. -
Wild – Reebiefstuk recept voor de vleeseters onder ons
Er bestaat natuurlijk best veel discussie momenteel over veeteelt en vleesgebruik in het huidige opwarmende klimaat. Daarnaast is vlees uit de bio-industrie vaak niet gezond. Wild vlees is niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan bio-industrievlees. We geven je graag wat recepten om wild vlees lekker te bereiden, zoals biefstuk van ree of hazenrug. -
Keukentips voor de weerstand: oma weet raad
Ken je dat ook? Je voelt je helemaal niet lekker en weet eigenlijk niet wat je eraan kunt doen met wat je op dit moment in huis hebt. Onze oma's hadden hier vaak allerlei handige tips voor, want soms heb je de middeltjes om je beter te voelen al gewoon bij de hand! Wel zo prettig dat het ook geen dure tips zijn zijn. Zo kun bijvoorbeeld met een ui, zout water of stomen al heel wat bereiken. -
Gezond barbecueën zonder pakjes: 10 tips
Houd je ook van gezellig barbecueën, maar hecht je wel waarde aan een zo gezond mogelijke barbecue? We hebben hier tips voor je op een rij gezet wat je kan doen om dit smaakvol en gezond te bereiden. Wat dacht je van een lekkere marinade met kruiden, eigengemaakte kruidenboter, een groene salade, een mochtail met hibiscus en dip met bruschetta? -
Koolhydraatarm eten? Hierbij een dagmenu!
Koolhydraatarm eten kan soms een goede benadering zijn om toch vol te zitten en geen honger te hebben. Vooral als je als doel hebt om af te vallen. Koolhydraten uit brood, pasta en rijst, kunnen bij overmatige consumptie behoorlijk aanzetten. Aangezien we van oudsher in een brood en aardappelenland leven, krijgen we er behoorlijk wat van binnen. -
3 onmisbare groentegroepen
Het mooist is om elke dag de 3 onmisbare groentegroepen binnen te krijgen. Deze bestaan uit groene bladgroente, zwavelhoudende groente en allerlei gekleurde groente. Dit lijkt minder makkelijk gezegd dan gedaan, maar met wat aandacht en planning is het te doen! Deze verschillende groentegroepen voeden ons lichaam met allerlei onmisbare stofjes. -
Vegan paddenstoelen-linzenburgers
Het kookboek 'The green kitchen at home' van het Zweedse echtpaar David Frenkiel & Luise Vindahl is een topkookboek voor iedere vegetariër en bevat de meest heerlijke en gezonde recepten. Dit recept staat bol van de vezels, gezonde vetten en eiwitten en is geschikt voor het hele gezin. We delen graag dit gezonde paddenstoelen-linzenburger recept met je om eens uit te proberen. -
Vegetarisch recept met onze hacheekruiden
Pigge heeft de geurigste specerijen op de planken staan. Heel populair zijn onze hacheekruiden. Lekker voor een stevige herfstmaaltijd én heel goed te verwerken in vegetarische recepten zoals deze. Vega met linzen, rode kool en champignons bijvoorbeeld -
De klassieke Italiaanse bruschetta
Onze planken staan vol met de geurigste specerijen en specerijenmengsels. Een van onze favorieten is bruschetta: een mengsel van gedroogde kruiden met tomaat, oregano, basilicum en knoflookgranulaat. Verrassend snel en eenvoudig kun je een hapje of een maaltijd verrijken met dit klassieke mengsel uit Italië. Vanaf heden niet meer weg te denken uit je keuken! -
Hoe maak je lekkere vegetarische falafelballetjes?
Hoe maak je lekkere falafelballetjes? Ben je ook op zoek naar het maken van eigen vleesvervangers op basis van peulvruchten zoals kikkererwten? Maak dan deze lekkere falafelballetjes! Kinderen vinden het vaak superleuk om falafel te eten, omdat je vaak allerlei bijgerechtjes hebt en je eigen broodje kan samenstellen. Voedzaam en gezellig. -
Tortilla’s of taco’s met (vega)gehakt en guacamole
Ben jij ook zo dol op Mexicaans eten? Deze tortilla's ot taco's kan je zowel maken met echt gehakt of vega gehakt en zijn bijna altijd een succes aan tafel. Kinderen vinden het leuk om zelf hun taco of tortilla te beleggen met de schaaltjes op tafel. -
Hummus à la Sophie
Hummus, wie kent het niet? Lekker als dip bij groentes, op een broodje, of als smaakmakende toevoeging bij een maaltijd. Je kunt er alle kanten mee op en het is ook nog eens erg gezond. Ingewikkeld om te maken? Als je een keukenmachientje hebt, maak je het in een handomdraai. De kruiden die je ervoor nodig hebt, vind je allemaal in onze winkel. Hierbij het recept voor hummus à la Sophie! -
Limabonenstoofpot
Deze heerlijke vegetarische limabonenstoofpot is makkelijk en snel te bereiden. Limabonen komen oorspronkelijk uit de Andes (Zuid-Amerika) en zijn een van de grootste soorten bonen die er zijn. Deze supergezonde stoofpot zit bomvol vezels, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Het is een mooie kleurige maaltijd om te zien en kinderen vinden het ook vaak heerlijk. -
Koude pastasalade ‘goed voor je darmflora’
Dat een salade met koude pasta gezondheidsvoordelen heeft boven een salade met net gekookte warme pasta, zal je misschien wat verbazen. Koude pastasalade bevat namelijk meer resistent zetmeel wat je suikerspiegel stabieler houdt en goed is voor je darmflora. Daarnaast bevat het ook minder calorieën. Koude pasta als basis is natuurlijk heel goed te gebruiken voor allerlei salades. -
Selenium en paranoten
Van alle voedingsmiddelen zijn paranoten de rijkste bron van het spoorelement selenium. De meesten van ons krijgen niet genoeg selenium binnen, omdat op veel plekken op de aarde nog maar weinig selenium in de grond zit. Verschraling van de voedingsbodem zorgt ervoor dat zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen nog maar geringe hoeveelheden selenium bevatten. Daarom een kleine lofzang op de paranoot.