Blog
Filter
-
Keukentips voor de weerstand: oma weet raad
Ken je dat ook? Je voelt je helemaal niet lekker en weet eigenlijk niet wat je eraan kunt doen met wat je op dit moment in huis hebt. Onze oma's hadden hier vaak allerlei handige tips voor, want soms heb je de middeltjes om je beter te voelen al gewoon bij de hand! Wel zo prettig dat het ook geen dure tips zijn zijn. Zo kun bijvoorbeeld met een ui, zout water of stomen al heel wat bereiken. -
Schoonmaaktips voor na een diner thuis
Zo gezellig om mensen thuis uit te nodigen met een fantastisch diner. Maar je huis als restaurant kan ook overlast geven en allerlei problemen geven met opruimen. Hoe krijg je bijvoorbeeld kaarsvet van je meubels en vloer? Of hoe krijg je die rode wijnvlek uit je tafellaken? En je oven weer schoonmaken kan ook zo'n leuke klus zijn. We geven je graag tips. -
Kruidnagel – Syzygium aromaticum
Kruidnagels hebben een typerende vorm, geur en smaak en vallen met recht onder de specerijen. De plant komt van oorsprong uit tropisch Azie, maar komt ook voor in Zuidoost Afrika. In de 17e eeuw werd een lustig gehandeld door de VOC in deze specerij. Kruidnagels groeien aan een boom. Kruidnagels hebben ook een geneeskrachtige werking. Zo kan je bijvoorbeeld een nagel tussen je kiezen klemmen bij kiespijn. -
Zwangerschap en kruidengebruik
Je bent zwanger en kunt allerlei kwalen hebben zoals aambeien, trage stoelgang, vocht vasthouden en misselijkheid. Het klinkt goed om dan kruiden te gebruiken. Kruiden zijn immers natuurlijk. Beter dan reguliere medicatie tenminste.... helaas is dat niet geheel waar. Kruidengebruik tijdens je zwangerschap heeft zeker beperkingen. -
Natriumbicarbonaat? Van der Pigge weet raad
Natriumbicarbonaat is een wonderlijk natuurlijke stof die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Als rijsmiddel, geurvreter, voor de afwas en nog veel meer. Het is zelfs toe te passen in je shampoo, tandpasta en mondwater! Maar buiten dat kun je natriumbicarbonaat ook gebruiken om bestrijdingsmiddelen te verwijderen van groenten en fruit. -
Hummus à la Sophie
Hummus, wie kent het niet? Lekker als dip bij groentes, op een broodje, of als smaakmakende toevoeging bij een maaltijd. Je kunt er alle kanten mee op en het is ook nog eens erg gezond. Ingewikkeld om te maken? Als je een keukenmachientje hebt, maak je het in een handomdraai. De kruiden die je ervoor nodig hebt, vind je allemaal in onze winkel. Hierbij het recept voor hummus à la Sophie! -
5 weetjes over spruitjes
Spruitjes zijn onderdeel van de uitgebreide koolsoortenfamilie. Ze zijn er in vele soorten en maten en je kunt er van alles mee doen in de keuken. Koken, roerbakken, blancheren, rauw, het kan allemaal. Maar kook ze nooit te lang! Spruitjes zijn supergezond als groente omdat ze rijk zijn aan waardevolle voedingsstoffen én omdat het is goed om van koolsoorten 2 keer per week een soort te eten. -
Suiker- en glutenvrije wortelcake
Gaat je ook stralen als weinig moeite wordt beloond met oergeluk voor de smaakpapillen? Voor een lekkere en behoorlijk gezonde wortelcake hoef je echt niet lang in de keuken te staan. Je moet weliswaar alle spullen in huis hebben of zo vrij zijn een variatie op dit thema te maken. Maar goed, als het klaar is heb je een bommetje energie, gezoet met banaan en gedroogde vruchten. -
De klassieke Italiaanse bruschetta
Onze planken staan vol met de geurigste specerijen en specerijenmengsels. Een van onze favorieten is bruschetta: een mengsel van gedroogde kruiden met tomaat, oregano, basilicum en knoflookgranulaat. Verrassend snel en eenvoudig kun je een hapje of een maaltijd verrijken met dit klassieke mengsel uit Italië. Vanaf heden niet meer weg te denken uit je keuken! -
Melissa officinalis – Citroenmelisse
Citroenmelisse is een heerlijk geurende plant, die in de nazomer bloeit met witte of gele bloemetjes. Melisse heeft een rijke geschiedenis en werd door vele geneeskundigen gebruikt voor de spijsvertering, voor ontspanning en voor een goed gemoed. Naast de toepassing als thee, kun je citroenmelisse ook prima gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld in salades! -
Rode peper, groene peper en wat is het verschil tussen witte en zwarte peper?
Peper is er maar liefst in 4 kleuren. Hoe zit dit precies? En is rode peper eigenlijk wel echte peper? Peper heeft een hele rijke geschiedenis waar Nederland sterk mee verbonden is door onze handel vanuit de VOC in de 17e eeuw. Peper wordt in veel recepten en gerechten gebruikt, waaronder speculaaskruiden en pepernoten. -
Rosmarinus officinalis – Rozemarijn
Met rozemarijn, ook wel Rosmarinus officinalis genoemd, kan je veel kanten op. Het is een heel mooi kruid voor in je tuin. Daarnaast kan je met rozemarijn de heerlijkste (winter)gerechten bereiden, vanwege zijn verwarmende en geurende aroma. Rozemarijn heeft mooie blauwe bloemetjes en is een vrij sterke plant. Dit kruid helpt voor een betere doorbloeding en levenskracht. -
Hoesten – oma weet raad
Hoesten kan heel irritant zijn, of het nou een vastzittende of kriebelhoest is. Er zijn verschillende natuurlijke en chemische middelen in de handel die kunnen helpen. Maar er zijn ook tips uit oma's tijd om hoesten tegen te gaan. Vroeger werd hiervoor ook vaak de gids van A. Vogel geraadpleegd. Wist je dat je met een ui en een zak tijm al een hoop kunt doen? -
Himalayazout
Himalayazout is ongeraffineerd zeezout dat van nature onvervuild is. Dat komt doordat dit steenzout oorspronkelijk afkomstig is uit een enorme oerzee: ver voor de tijd van de mens en zijn vervuilende activiteiten. Het bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. Super bijzonder zout en beter dan gewoon zout. -
Gelukstruffels
Gelukstruffels kan je op diverse manieren maken en zijn relatief gezond als versnapering. We geven je 4 recepten voor dadel-notentruffel, choco-chiptruffel, chocotruffel, lavendel-lemontruffel. Alledrie niet te versmaden lekker en vrij makkelijk te maken. De basis is altijd dadels. Er zit geen toegevoegde suiker in. -
De allerlekkerste speculaasrecepten
Geen sinterklaastijd zonder speculaas. Wij kunnen in de maanden november en december in elk geval niet zonder. De naam speculaas komt van het woord ‘specula’, wat spiegelbeeld betekent. Het verwijst naar de welbekende uitgesneden houten vormen die vooral vroeger veel werden gebruikt. We delen graag onze allerlekkerste speculaasrecepten. -
Zout: Himalaya-zout, Keltisch zeezout en steenzout
Himalayazout is ongeraffineerd zeezout dat van nature onvervuild is. Dat komt doordat dit steenzout oorspronkelijk afkomstig is uit een enorme oerzee: ver voor de tijd van de mens en zijn vervuilende activiteiten. Het bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. Super bijzonder zout en beter dan gewoon zout. -
Kurkuma: geel, geliefd en geneeskrachtig
Kurkuma.. wie kent het niet? Het gele goedje wordt veel gebruikt in de keuken. Maar het heeft veel bewezen effectieve toepassingen in de kruidenkunde, waaronder dat het heilzaam is voor de gewrichten/ lever, cholesterol en darmen. Het bevat zogenaamde curcuminoïden. Het bekendste stofje heet curcumine. Het groeit niet in Nederland, maar in Azië.