Blog
Filter
-
Zeewier en algen; voeding voor onze toekomst
In veel landen wordt zeewier al eeuwen gegeten of gebruikt voor allerlei doeleinden. In Nederland was dit nog relatief onbekend, maar door de opkomst van sushirestaurants zijn ook hier de zeewierproducten enorm toegenomen en hebben we de smaak ervan leren waarderen. Zeewier en algen zijn milieuvriendelijke producten uit de zee (soms uit zoet water) die rijk zijn aan voedingsstoffen. -
Optimale hormoonbalans met groentebrood
Dit recept van Rineke Dijkinga is een heerlijke gezonde bijdrage voor een gezonde hormoonbalans. Rineke Dijkinga is een natuurgeneeskundige die diverse boeken heeft geschreven waaronder een boek over een gezonde hormoonbalans. ‘Alles draait om je hormonen’ is een aanrader voor iedereen die graag met voeding wil werken aan een betere hormoonhuishouding . -
Het belang van jodium
Het is niet altijd even makkelijk om voldoende jodium binnen te krijgen via je voeding. Daarom is normaal tafelzout gejodeerd en wordt er jodium toegevoegd aan brood uit de supermarkt. Jodium is van essentieel belang voor je schildklier. Maar je mag ook bij zwangerschap zeker niet een tekort oplopen aan jodium. Het is ook van belang voor het immuunsysteem. -
Trage schildklier
Een trage schildkier, ook wel hypothyroïdie genoemd, komt heel veel voor, met name onder vrouwen. Het lijkt bijna een hype, die ik niet propageer. Een trage schildklier klinkt voor mij als de tekst van Joke van Leeuwen: “De slome slak slaapt in de slappe sla”. Hormoonaangestuurde lodderigheid. En ik schrijf dit niet om te beledigen. -
Prebiotica; compost voor je darmen
Wat er leeft in je darmen is van levensbelang voor je gezondheid. Alle bacteriën die in je darmen, je slijmvliesorganen en op je huid wonen, worden bij elkaar je microbioom genoemd. Je darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid van je totale microbioom en daarmee op allerlei systemen in je lichaam. Kortom: je darmflora is topprioriteit voor je gezondheid.