Blog
Filter
-
Resistent zetmeel; voed je bacteriën met prebiotica
Resistent zetmeel (amylose) is een bepaald soort zetmeel dat niet afgebroken kan worden door onze spijsvertering. Deze vorm van zetmeel werkt als een soort prebioticum voor onze darmflora. Onze darmbacteriën vieren feest, omdat ze dit zetmeel kunnen gebruiken voor hun eigen onderhoud en groei. Het levert daarmee positieve bijdrage aan onze gezondheid. -
Heilige Honing
Wist je dat wij prachtige honing verkopen van het Griekse schiereiland Athos? Op dit ongerepte stukje natuur wonen alleen monniken die in harmonie leven met de natuur en de dieren. De honingsoorten van dit eiland zijn allemaal bijzonder: de metcalfahoning, de kastanjehoning, en de dennenhoning met koninginnengelei óf met propolis en onze eigen biologische kurkuma. -
Goed brood, fout brood
We zijn met z'n allen dol op brood; wie kan het ons kwalijk nemen? Een heerlijk knapperig broodje of croissantje is bijna niet af te slaan. Helaas is er nogal wat verschil tussen 'gezond' en ongezond brood. Er zitten buiten gluten ook andere stoffen in brood waar je vraagtekens bij kan zetten. Gluten op zichzelf zijn voor de meeste mensen al niet zo gezond. Afwisseling in je dieet is belangrijk. -
Kikkererwtenmeel-pannenkoek
Zoek je een glutenvrij alternatief voor de normale pannenkoek met veel vezels en eiwitten? Denk dan eens aan een kikkererwtenpannenkoek! Kikkererwtenmeel is rijk aan vezels en eiwitten. Het draagt bij aan een verzadigd gevoel, een stabiele suikerspiegel en een goede stoelgang. Je kan eindeloos variëren met waarmee je je pannenkoeken belegt, dus ga lekker aan de slag! -
Winterse glutenvrije lekkernijen
Brrr, het is koud buiten. Heerlijk weer om lekker te gaan bakken. We hebben voor jou een aantal leuke recepten op een rij gezet met onder andere speculaaskruiden. We hebben een recept voor speculaasjes, een wortel- speculaasbroodcake en tarwevrije speculaasmuffins. Deze bevatten in principe wel speltmeel wat niet glutenvrij is. -
Glutenvrije speculaas
Behalve dat dit recept glutenvrij is, bevat het geen geraffineerde suikers en is het makkelijk te bereiden zonder zuivel. Met de ingrediënten kun je spelen, ik heb dit keer boekweitmeel gebruikt. Mocht het deeg iets te droog uitpakken, voeg iets meer vocht toe. Je wilt nooit meer anders. Speculaas kan op zoveel manieren bereid worden. -
Smake(le)lijk bananenbrood in een handomdraai
Dit smakelijke bananenbrood kun je heel makkelijk maken van oude bananen die je thuis nog hebt liggen en die anders in de compostbak zouden verdwijnen. Je kunt er diverse soorten meel en ingrediënten voor gebruiken. Dit brood kan eigenlijk niet mislukken. En verpakt in aluminiumfolie kun je hem prima een paar dagen buiten de koelkast bewaren. -
Koude pastasalade ‘goed voor je darmflora’
Dat een salade met koude pasta gezondheidsvoordelen heeft boven een salade met net gekookte warme pasta, zal je misschien wat verbazen. Koude pastasalade bevat namelijk meer resistent zetmeel wat je suikerspiegel stabieler houdt en goed is voor je darmflora. Daarnaast bevat het ook minder calorieën. Koude pasta als basis is natuurlijk heel goed te gebruiken voor allerlei salades. -
De allerlekkerste speculaasrecepten
Geen sinterklaastijd zonder speculaas. Wij kunnen in de maanden november en december in elk geval niet zonder. De naam speculaas komt van het woord ‘specula’, wat spiegelbeeld betekent. Het verwijst naar de welbekende uitgesneden houten vormen die vooral vroeger veel werden gebruikt. We delen graag onze allerlekkerste speculaasrecepten. -
De magische kracht van paddenstoelen
Bevatten paddenstoelen echt magische kracht? Wat mij betreft wel. Paddenstoelen zijn met recht een superfood dat je wekelijks kunt eten. Ze zijn rijk aan specifieke voedingsstoffen waar je gezondheid baat bij kan hebben. Deze inhoudsstoffen helpen onder andere je immuunsysteem, vitaliteit, energie, mentale helderheid, hart en vaten. -
Nieuwe kersttraditie: vegetarische balkenbrij
Balkenbrij is een kersttraditie vooral in het oosten en zuiden van Nederland. Elke streek heeft weer zijn eigen soort. Van oorsprong gemaakt van slachtafval, tegenwoordig van varkensvlees, spek en lever, maar altijd met (rood) rommelkruid en boekweitmeel. Voor vegetariërs is dit gerecht geen optie. We geven je graag een vegetarisch alternatief. -
Plantago – Weegbree
In de familie van de weegbree zijn de smalle en brede weegbree de meest bekende soorten die je veel tegenkomt in het Nederlandse landschap. De plant bloeit in de zomer. De bladeren kunnen helpen bij jeukklachten. De brede weegbree heeft brede bladeren en de smalle weegbree heeft langwerpige, smalle bladeren. De weegbree wordt ingezet voor de luchtwegen. -
Gelukstruffels
Gelukstruffels kan je op diverse manieren maken en zijn relatief gezond als versnapering. We geven je 4 recepten voor dadel-notentruffel, choco-chiptruffel, chocotruffel, lavendel-lemontruffel. Alledrie niet te versmaden lekker en vrij makkelijk te maken. De basis is altijd dadels. Er zit geen toegevoegde suiker in. -
Graan, doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de plant gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Optimale hormoonbalans met groentebrood
Dit recept van Rineke Dijkinga is een heerlijke gezonde bijdrage voor een gezonde hormoonbalans. Rineke Dijkinga is een natuurgeneeskundige die diverse boeken heeft geschreven waaronder een boek over een gezonde hormoonbalans. ‘Alles draait om je hormonen’ is een aanrader voor iedereen die graag met voeding wil werken aan een betere hormoonhuishouding . -
Zware benen bij warm weer
Zware en vermoeide benen kunnen ons parten spelen vooral als het wat warmer weer wordt. Maar ook bij diverse beroepen waarbij je veel moet staan of zitten wordt er een behoorlijk beroep gedaan op een goede doorbloeding. We hebben diverse tips voor je op een rij gezet die kunnen helpen om de doorbloeding goed te houden en de vaten in een goede conditie te houden. -
Wild – Reebiefstuk recept voor de vleeseters onder ons
Er bestaat natuurlijk best veel discussie momenteel over veeteelt en vleesgebruik in het huidige opwarmende klimaat. Daarnaast is vlees uit de bio-industrie vaak niet gezond. Wild vlees is niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan bio-industrievlees. We geven je graag wat recepten om wild vlees lekker te bereiden, zoals biefstuk van ree of hazenrug. -
Prostaatvergroting bij zeikstraal
Een prostaatvergroting is een aandoening die over het algemeen veel voorkomt bij mannen boven de 50 jaar. In het begin merk je hier niet zoveel van, maar naarmate je prostaat groeit, geeft hij steeds meer problemen met plassen. Wat kan je er op een natuurlijke manier aan doen en waarom ontstaat dit? Het is letterlijk een groeiend probleem.