Blog
Filter
-
Cholesterol, van onmisbare stof tot kwaaie pier
Cholesterol is in de loop van de decennia steeds meer weggezet als kwaaie pier bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar klopt dit eigenlijk wel helemaal? Cholesterol is voor ons een onmisbare reparatiestof. Vaak gaat het gehalte omhoog als er sprake is van laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Hoe krijg je het zelf naar beneden? -
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterolgehalte? Lang is gedacht van wel vanwege het hoge gehalte aan cholesterol dat in eieren zit. Maar - zoals veel dingen - blijkt het toch veel genuanceerder te liggen. Er zijn belangrijkere redenen waarom je cholesterolgehalte kan stijgen. Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwit, B12 en ijzer. -
Hart- en vaatziekten bij vrouwen
Hart- en vaatziekten komen veel voor onder vrouwen in Nederland. Wist je dat het volksziekte nummer 1 is waar vrouwen aan overlijden? Vrouwen hebben andere symptomen als ze een hartaanval krijgen dan mannen. Daarom komt de diagnose soms te laat. Wat zijn factoren die van invloed zijn op hart- en vaatziekten? Wat kan je zelf doen? -
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen zogenaamde D2 en D3? Is het belangrijk is de zomer als de zon hoog staat? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent. -
Oliën en vetten in je voeding zijn van belang
Oliën en vetten maken dagelijks een onderdeel uit van onze voeding. Je bent er misschien niet altijd mee bezig, maar wat je binnenkrijgt uit verschillende bronnen, kan heel bepalend voor je gezondheid zijn. Vet komt voornamelijk uit dierlijke en plantaardige bron en heeft verschillende doeleinden zoals een energiebron. We leggen je graag uit hoe dit zit. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Bruin vet; vet goed!
Bruin vet? Kan me voorstellen dat je dit nog niet zoveel zegt en je er ook niet meteen een positieve associatie bij hebt. Bruin vet wint de laatste tijd steeds meer aan bekendheid. Heb je dan ook nog andere kleuren vet? Jazeker! In het lichaam wordt onderscheid gemaakt tussen bruin en wit vet. Wit vet is een stuk ongezonder en zie je veel bij mensen met overgewicht. -
Vasten: een eeuwenoude remedie in moderne tijden
Vasten is weer volop in de belangstelling. In de oude tijden werd vasten al gebruikt als therapie bij allerhande klachten. Tegenwoordig kunnen we door de moderne wetenschap bestuderen wat vasten voor gezondheidswaarde heeft. Er zijn allerlei soorten vormen van vasten die een bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid bijvoorbeeld intermitterend. -
Het metabool syndroom
Het metabool syndroom wordt ook wel insulineresistentie syndroom, dysmetabool syndroom of syndroom x genoemd. Het heet een syndroom omdat, het omdat het om een combinatie van diverse klachten gaat zoals; hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een hoge suikerspiegel. Het is een typische welvaartsaandoening ontstaan vanuit een ongezonde voeding en weinig beweging. -
Cynara scolymus – Artisjok
Cynara scolymus - oftewel artisjok - is een hele oude plant die op diverse manieren te gebruiken is. Hij stamt af van de oudere soort kardoen. De bladeren en een deel van de bloem (het hart) zijn goed te gebruiken voor culinaire gerechten. Daarnaast is hij heel goed toe te passen voor de leverfunctie. Hij verbetert het cholesterolgehalte, maar doet nog veel meer! -
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen. -
Laurus nobilis – Laurier
De laurierboom is een boom die vaak verward wordt met andere gelijkende bomen. Hij kan bijvoorbeeld lijken op een laurierkers of laurierwilg. Laurier heeft natuurlijk heerlijk geurende blaadjes die bijna niet te missen zijn in de meeste soepen. Er bestaat ook een soort uit Midden-Amerika waar laurierolie van gemaakt wordt. De boom kan in Nederland groeien, maar is niet goed bestand tegen vorst. -
Knoflook, een universeel wondermiddel
Knoflook ook wel Allium sativum genoemd, is een heerlijk keukenkruid. In de Middeleeuwen was knoflook al populair omdat men dacht daarmee de pest te kunnen afwenden. In oorlogen gebruikten men knoflook vanwege zijn antiseptische werking om wonden te ontsmetten. Tegenwoordig nemen we het graag in, omdat het kan beschermen tegen hartproblemen. -
Gezonde zaden: de 10 voordelen van zaden
Het eten van zaden heeft veel voordelen voor je gezondheid! Ze zijn niet alleen rijk aan levenskracht, maar bevatten ook daadwerkelijk veel gezonde stoffen als vitamines, mineralen, vezels, vetten en eiwitten. Zaden worden vaak samen gebruikt met noten en dat is volkomen terecht: deze twee groepen vullen elkaar namelijk qua voedingswaarde en smaak perfect aan. -
Kurkuma: geel, geliefd en geneeskrachtig
Kurkuma.. wie kent het niet? Het gele goedje wordt veel gebruikt in de keuken. Maar het heeft veel bewezen effectieve toepassingen in de kruidenkunde, waaronder dat het heilzaam is voor de gewrichten/ lever, cholesterol en darmen. Het bevat zogenaamde curcuminoïden. Het bekendste stofje heet curcumine. Het groeit niet in Nederland, maar in Azië. -
Rusteloze benen en het verschil met etalagebenen
Wat is het verschil tussen rusteloze benen en etalagebenen (claudicatio intermittens)? Ondanks dat er een duidelijk verschil in oorzaak is, kun je bij beide aandoeningen met een leefstijlinterventie proberen om er iets tegen te doen. Medicatie kan altijd nog, maar kijk eerst of er verbetering mogelijk is met onze tips over voeding en beweging. -
Zonnebloemolie: gezond of ongezond?
De zonnebloem is een prachtige bloem om te zien en levert een mooie goudgele olie die voor veel mensen belangrijk is in de keuken. Ook de voedingsmiddelenindustrie maakt veel gebruik van zonnebloemolie. Er zitten wel kwaliteitsverschillen tussen de verschillende zonnebloemoliën, maar er kleven vooral bij verhitting altijd wat minder gunstige eigenschappen aan deze olie. -
Kokos en kokosolie
Kokos is een bijzonder product waar je veel kanten mee op kan. De kokospalm groeit in Aziatische en tropische gebieden en levert de enorme kokosvrucht. Kokos heeft veel gezondheidseigenschappen zoals vezels voor je darmflora, olie voor je hersenen en energie, olie voor je huid, kokosmelk om mee te koken en toetjes mee te maken.