Blog
Filter
-
3 onmisbare groentegroepen
Het mooist is om elke dag de 3 onmisbare groentegroepen binnen te krijgen. Deze bestaan uit groene bladgroente, zwavelhoudende groente en allerlei gekleurde groente. Dit lijkt minder makkelijk gezegd dan gedaan, maar met wat aandacht en planning is het te doen! Deze verschillende groentegroepen voeden ons lichaam met allerlei onmisbare stofjes. -
Zijn nachtschadeplanten en -groenten wel of niet goed voor je?
Nachtschadeplanten zijn een grote plantenfamilie met zowel giftige als gezonde eigenschappen. Wie houdt nou niet van tomaat, aubergine, paprika en aardappels? Nou ja, bij de een zullen deze groenten populairder zijn dan bij de ander. Wat zijn de voor- en nadelen van nachtschadeplanten? Welke inhoudsstoffen vormen dan eventueel een risico? -
Optimale hormoonbalans met groentebrood
Dit recept van Rineke Dijkinga is een heerlijke gezonde bijdrage voor een gezonde hormoonbalans. Rineke Dijkinga is een natuurgeneeskundige die diverse boeken heeft geschreven waaronder een boek over een gezonde hormoonbalans. ‘Alles draait om je hormonen’ is een aanrader voor iedereen die graag met voeding wil werken aan een betere hormoonhuishouding . -
Eet schoon groenvoer: vermijd de ‘dirty dozen’!
De dirty dozen zijn de meest bespoten groente- en fruitsoorten op de Nederlandse markt. Dit kan ieder jaar weer verschillen. In Nederland zijn de eisen strenger dan in het buitenland. Je kan daarom beter lokaal kopen. Als je geen biologisch kan of wilt kopen, kan je dus wel kijken wat je dan het beste kan kopen om bestrijdingsmiddelen te vermijden. -
Prebiotica; compost voor je darmen
Wat er leeft in je darmen is van levensbelang voor je gezondheid. Alle bacteriën die in je darmen, je slijmvliesorganen en op je huid wonen, worden bij elkaar je microbioom genoemd. Je darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid van je totale microbioom en daarmee op allerlei systemen in je lichaam. Kortom: je darmflora is topprioriteit voor je gezondheid. -
Kimchi: Korea’s geheim voor een goede darmflora
Kimchi is het nationale gerecht van Korea en niet zonder reden. Kimchi wordt op allerlei manieren gemaakt, vaak in familieverband, en wordt bij iedere maaltijd eigenlijk wel als bijgerecht geserveerd. Het wordt gemaakt van allerlei groentesoorten zoals koolsoorten, wortel, radijs, bosui en nog veel meer. Het is een gefermenteerd gerecht en daarmee ook goed voor je darmflora. -
Signalen van te veel zoutgebruik
Onlangs was weer eens in het nieuws dat we nog steeds te veel zout en suiker eten. We houden van zout, we zijn dol op zout, maar we krijgen er op allerlei manieren veel meer van binnen dan we denken. Wist je dat je 3/4 dagelijkse zoutinname kant-en-klaar koopt met je boodschappen? Dat is waarschijnlijk meer dan je dacht! Welke 10 tekens wijzen op te veel zoutgebruik? -
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen. -
Pompoen; ontdek de gezondheidsvoordelen
De prachtige pompoen is superleuk om te zien en je kunt er ook nog allemaal leuke dingen mee doen, zoals uithollen voor Halloween. Buiten zijn decoratieve gave, is ook nog eens een erg gezonde groente om te eten. Hij is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, vetzuren en eiwitten. Zowel de zaden als het vruchtvlees zijn eetbaar en hebben ieder hun gezonde eigenschappen. -
Het zuur-base dieet als reinigingskuur
Het zuur-base dieet kan een hele fijne reiniging van je lichaam geven. Over het algemeen krijgen we veel te veel zuurvormende voeding binnen en te weinig basevormende voeding. Als je lichaam te zuur wordt, kan je daar allerlei klachten door krijgen. Je kan dit reinigingsdieet goed inzetten bij bijvoorbeeld gewrichtsklachten en huidklachten, maar er zijn meer indicaties. -
Groene waterkerssoep, bomvol gezonde voedingsstoffen!
Waterkers is een inheemse plant die in Nederland langs de slootkanten groeit, al is hij daar niet altijd makkelijk te vinden. Deze bladgroente zit bomvol vitaminen en mineralen, en bevat maar liefst 17 soorten aminozuren. Een van de eigenschappen van deze groente is dat hij ontgiftend werkt op de lever. Je kunt hem rauw eten, of geblancheerd, of er een heerlijke soep van maken. -
Oosterse stoofschotel met snijbiet
Deze Oosterse stoofschotel met snijbiet in heerlijk in het voorjaar en superrijk aan allerlei gezonde vezels. Dus super goed voor een gezonde darmfunctie en darmflora. Snijbiet is een typische voorjaarsgroente en behoort tot de bladgroente. Hij wordt klaargemaakt met zilvervliesrijst en linzen en op smaak gebracht met heerlijke kruiden. Klaar in een handomdraai. -
Gezond gewicht na de menopauze
Een gezond gewicht als je eenmaal aan de overgangsperiode/menopauze bent begonnen is niet meer zo vanzelfsprekend helaas. Er verandert nogal wat in je lichaam, waar je niet vrolijker van wordt. Waardoor blijf je aankomen en kun je daar ook iets aan doen? Een verandering van je leefstijl is vaak noodzakelijk, maar geeft wel een gezonder leven! -
Glyfosaat – de gevolgen voor de bodem en ons lichaam (deel 2)
In deel 1 legden we uit wat glyfosaat is. In deel 2 kijken we naar de gevolgen van glyfosaat op de bodem waar we ons eten op verbouwen en de analogie die dit heeft met onze eigen darmen en darmflora. Er zit een koppeling in de werking van dit gif op het bacteriële leven op aarde, zowel in als buiten ons lichaam. -
Leef en eet mediterraan
Geniet jij ook altijd zo van Italiaans eten? Italië is een van de landen rondom de Middellandse Zee met een mediterraan eetpatroon, een van de gezondste voedingspatronen ter wereld. Italië en specifiek Sardinië behoren tot de Blue Zones. Dit zijn gebieden waar de mensen het gezondst oud worden en de meeste 100-jarigen zijn door gezond te eten en te leven. -
Hummus à la Sophie
Hummus, wie kent het niet? Lekker als dip bij groentes, op een broodje, of als smaakmakende toevoeging bij een maaltijd. Je kunt er alle kanten mee op en het is ook nog eens erg gezond. Ingewikkeld om te maken? Als je een keukenmachientje hebt, maak je het in een handomdraai. De kruiden die je ervoor nodig hebt, vind je allemaal in onze winkel. Hierbij het recept voor hummus à la Sophie! -
Koolhydraatarm eten? Hierbij een dagmenu!
Koolhydraatarm eten kan soms een goede benadering zijn om toch vol te zitten en geen honger te hebben. Vooral als je als doel hebt om af te vallen. Koolhydraten uit brood, pasta en rijst, kunnen bij overmatige consumptie behoorlijk aanzetten. Aangezien we van oudsher in een brood en aardappelenland leven, krijgen we er behoorlijk wat van binnen. -
Het zuur-base-evenwicht, een belangrijke pijler voor je gezondheid
In de reguliere geneeskunde wordt nauwelijks aandacht besteed aan het zuur-base-evenwicht, terwijl het een belangrijke bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Bij de meeste chronische welvaartsziekten is namelijk sprake van weefselverzuring. Maar wat zijn dan precies de oorzaken en gevolgen van weefselverzuring?