Blog
Filter
-
Glutenarm(oede)
Het lijkt wel broodoorlog. Gluten zijn op de bon of in de ban. Daar moet toch een gegronde reden voor zijn? Wij eten gemiddeld ongeveer 60% koolhydraten naast onze andere energiebronnen van eiwitten en vetten. Van de koolhydraten gebruiken we met name granen en van de granen eten we het meeste tarwe. Een mismatch: het is teveel. -
Eet je puur vegetarisch? Let dan op deze vitamines en mineralen
Vegetarisme is de kunst van gezond en bewust leven en laten leven. In veel opzichten is gebalanceerd vegetarisch eten gezond. Van invloed is wel in hoeverre je dierlijke producten afwijst (vlees noch vis) of zoals de veganist ook zuivel en ei laat staan. Uit onderzoek blijkt de vegetarische/veganistische levenswijze allerlei gezondheidsvoordelen kan opleveren. -
Voedingstips voor vegetariërs en veganisten
Roseline neemt je graag mee in dit blog om op een verantwoorde manier vegetarisch of veganistisch te eten. De basis ligt in een granen, peulvruchten en groenten leefstijl. Het is minder aan te raden om je eten continue aan te vullen met vleesvervangers, aangezien deze vaak sterk bewerkt zijn, dus veel E-nummers bevatten en vaak ook veel zout. -
Graan, doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de plant gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Schijf voor Life – vegetarisch tegengeluid op de Schijf van Vijf
Ben je al bekend met de Schijf for Life? Dit is een alternatief voor de Schijf van Vijf, het bekende schema van het Voedingscentrum. De groep vegetarische diëtisten achter de Schijf voor Life wil mensen graag helpen met het maken van verantwoorde keuzes in een dagelijks vegetarisch eetpatroon. Daarbij streven ze naar zo min mogelijk belasting van het milieu. -
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid. -
Supplementen bij zwangerschap
Als je zwanger wilt worden of al bent wil je natuurlijk goed voor jezelf zorgen. Immers er wordt nogal een wissel op je lijf getrokken en je wilt uiteraard zorgen dat je baby zo gezond mogelijk ter wereld komt. Welke supplementen zijn goed om te slikken bij zwangerschap? Er zijn best wel wat stoffen om over na te denken. We helpen je graag op weg. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Goed brood, fout brood
We zijn met z'n allen dol op brood; wie kan het ons kwalijk nemen? Een heerlijk knapperig broodje of croissantje is bijna niet af te slaan. Helaas is er nogal wat verschil tussen 'gezond' en ongezond brood. Er zitten buiten gluten ook andere stoffen in brood waar je vraagtekens bij kan zetten. Gluten op zichzelf zijn voor de meeste mensen al niet zo gezond. Afwisseling in je dieet is belangrijk. -
Resistent zetmeel; voed je bacteriën met prebiotica
Resistent zetmeel (amylose) is een bepaald soort zetmeel dat niet afgebroken kan worden door onze spijsvertering. Deze vorm van zetmeel werkt als een soort prebioticum voor onze darmflora. Onze darmbacteriën vieren feest, omdat ze dit zetmeel kunnen gebruiken voor hun eigen onderhoud en groei. Het levert daarmee positieve bijdrage aan onze gezondheid. -
Koolhydraatarm eten? Hierbij een dagmenu!
Koolhydraatarm eten kan soms een goede benadering zijn om toch vol te zitten en geen honger te hebben. Vooral als je als doel hebt om af te vallen. Koolhydraten uit brood, pasta en rijst, kunnen bij overmatige consumptie behoorlijk aanzetten. Aangezien we van oudsher in een brood en aardappelenland leven, krijgen we er behoorlijk wat van binnen. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Is alle suiker ongezond?
Is alle suiker ongezond? Er is tegenwoordig veel te doen om suiker. Logisch, want we krijgen het veel meer binnen dan vroeger. Er zijn veel verschillende soorten suikers en er is een verschil tussen snelle suikers en trage suikers én Zijn ze allemaal even ongezond? We leggen je graag meer uit over wat suiker doet en wat er voor suikers bestaan. Daarnaast hebben we een gezonde vuistregel. -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Hoe krijg ik een mooie huid?
Een gezonde huid heeft net zoveel te maken met uitwendige als met inwendige factoren. Onze huid- en slijmvliezen, valt te beschouwen als één groot ademend en stofwisselend orgaan. Voor een mooie huid moeten we kijken naar het geheel van huid en slijmvliezen. Welke inwendige factoren hebben daar allemaal invloed op en vooral: hoe krijg je je huid van binnenuit weer mooi? -
Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen
Wat is lysine? En wat doet het voor ons lichaam? L-Lysine is een eiwitbestanddeel, ook wel een aminozuur. Er zijn veel verschillende amniozuren, die ook weer een andere werking hebben. Lysine en arginine zijn elkaars concurrenten. Als je teveel argininerijke producten eet, kan je een tekort aan lysine krijgen. Ze houden elkaar in balans. Maar er is nog meer. -
Voedzame en gezonde kippenbouillon van grootmoeder
Voedzame en gezonde kippenbouillon stamt al uit het Stenen Tijdperk (300.000-2.000 v.Chr.). In deze tijd waarin nog geen potten en pannen te bekennen waren, gebruikte men hete stenen uit het vuur die in de maag van geslachte dieren werden gelegd met vet, botten, kruiden, wilde granen en water. Grootmoeders voedzame kippenbouillon, is een ouderwetse remedie in de moderne wereld. -
Het zuur-base-evenwicht, een belangrijke pijler voor je gezondheid
In de reguliere geneeskunde wordt nauwelijks aandacht besteed aan het zuur-base-evenwicht, terwijl het een belangrijke bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Bij de meeste chronische welvaartsziekten is namelijk sprake van weefselverzuring. Maar wat zijn dan precies de oorzaken en gevolgen van weefselverzuring?