Blog
Filter
-
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
Kimchi: Korea’s geheim voor een goede darmflora
Kimchi is het nationale gerecht van Korea en niet zonder reden. Kimchi wordt op allerlei manieren gemaakt, vaak in familieverband, en wordt bij iedere maaltijd eigenlijk wel als bijgerecht geserveerd. Het wordt gemaakt van allerlei groentesoorten zoals koolsoorten, wortel, radijs, bosui en nog veel meer. Het is een gefermenteerd gerecht en daarmee ook goed voor je darmflora. -
Melk en melkproducten; wat zijn de bezwaren?
De wereld van de melkproducten is een vrij ingewikkelde. Ten eerste zitten er veel verschillende stoffen in melk, ten tweede zijn er veel verschillende melkproducten en ten derde zijn het ook verschillende zoogdieren die de melk leveren voor menselijk gebruik. Ook het houden van dieren geeft een grote druk op het milieu. Waar kun je bij melk op letten? -
Bonen eten een weldaad voor je gezondheid?
Zijn bonen een weldaad voor onze gezondheid? Inmiddels lijkt de wetenschap tot de conclusie zijn gekomen dat bonen eten wel eens zeer gezond kan zijn. In de 'blue zones' worden ze dagelijks gegeten. Ten onrechte worden ze afgeschoven vanwege bepaalde stofjes die ze bevatten, maar die toch niet zo'n grote rol blijken te spelen. We leggen je uit hoe dit zit. -
Rode peper, groene peper en wat is het verschil tussen witte en zwarte peper?
Peper is er maar liefst in 4 kleuren. Hoe zit dit precies? En is rode peper eigenlijk wel echte peper? Peper heeft een hele rijke geschiedenis waar Nederland sterk mee verbonden is door onze handel vanuit de VOC in de 17e eeuw. Peper wordt in veel recepten en gerechten gebruikt, waaronder speculaaskruiden en pepernoten. -
Vezels: basis voor een goede gezondheid
Wist je dat er zowel verteerbare als onverteerbare vezels zijn en dat beide soorten een andere rol spelen in de darmen? Ik neem je mee op een reisje door onze darmen om het belang van vezels uit te leggen. In Nederland heeft 51% van de mensen darmklachten, dat is de helft van de bevolking. 90% van de bevolking krijgt te weinig vezels binnen, terwijl men denkt van wel. -
Kombucha; hoe maak ik dat met scoby?
Kombucha is een drank op basis van (groene of zwarte) thee en een zwam. We willen je daar graag een DIY-recept voor geven. Je hebt een ‘scoby’-zwam (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) nodig om gefermenteerde kombucha-thee te maken. Kombucha is heel gezond voor je darmflora. En wist je dat 80% van je gezondheid wordt bepaald in je darmen? -
Probiotica werkt (soms) niet? 5 redenen waarom
Probiotica kunnen in bepaalde situaties heel belangrijk zijn om te gebruiken, maar soms lijkt het alsof ze niet goed werken of dat je er zelfs last van krijgt. We geven je 5 mogelijke oorzaken waarom je het gevoel kunt hebben dat je probiotica niet werken, terwijl dit in feite met andere redenen te maken heeft. Denk aan medicatiegebruik, de kwaliteit van het product en je spijsvertering. -
Vitamine K2 lange tijd onderbelicht
Vitamine K is een vitamine die onder te verdelen is in K1 en K2. Beide vitamines komen uit andere voedselbronnen en hebben andere functie in het lichaam. Vitamine K1 kennen de meesten van ons van het gebruik bij baby's. K2 is een belangrijke vitamine voor je botten en bloedvaten. Onder de juiste omstandigheden kan je lichaam zelf vitamine K2 produceren in de darmen. -
Postbiotica en de rol van fermentatie
Postbiotica worden steeds meer besproken in de media. Wat maakt postbiotica anders dan pre- en probiotica? Postbiotica bestaan uit de stofwisselingsproducten van darmbacteriën. Ze zijn nodig voor onze gezonde darmflora en vertering. Maar ze doen nog veel meer dan dat. Gefermenteerde voeding speelt hier een belangrijke rol in. -
Leef en eet mediterraan
Geniet jij ook altijd zo van Italiaans eten? Italië is een van de landen rondom de Middellandse Zee met een mediterraan eetpatroon, een van de gezondste voedingspatronen ter wereld. Italië en specifiek Sardinië behoren tot de Blue Zones. Dit zijn gebieden waar de mensen het gezondst oud worden en de meeste 100-jarigen zijn door gezond te eten en te leven. -
Groene thee: 6 voordelen voor je gezondheid
Wist je dat groene thee ook kan helpen om je gewrichten te beschermen? Dit heeft te maken met de vele antioxidanten die in deze thee zitten. In Azië drinkt men al meer dan 5000 jaar groene thee vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ontdek de 6 gezondheidsvoordelen van het drinken van groene thee. En we hebben nog een tip hoe je de thee kunt zetten. -
5 weetjes over spruitjes
Spruitjes zijn onderdeel van de uitgebreide koolsoortenfamilie. Ze zijn er in vele soorten en maten en je kunt er van alles mee doen in de keuken. Koken, roerbakken, blancheren, rauw, het kan allemaal. Maar kook ze nooit te lang! Spruitjes zijn supergezond als groente omdat ze rijk zijn aan waardevolle voedingsstoffen én omdat het is goed om van koolsoorten 2 keer per week een soort te eten. -
Voedingstips voor vegetariërs en veganisten
Roseline neemt je graag mee in dit blog om op een verantwoorde manier vegetarisch of veganistisch te eten. De basis ligt in een granen, peulvruchten en groenten leefstijl. Het is minder aan te raden om je eten continue aan te vullen met vleesvervangers, aangezien deze vaak sterk bewerkt zijn, dus veel E-nummers bevatten en vaak ook veel zout. -
Wat kan je doen tegen overgangsklachten?
De overgang is voor een vrouw een intensieve fase die bij iedere vrouw weer anders verloopt. De een heeft weinig klachten, de ander veel. Wist je dat er wel 34 verschillende overgangsklachten bestaan? Voor sommige vrouwen is het een waar drama. Opvliegers, humeurigheid, vergeetachtigheid, verstoorde cycli, depressie, er komt heel wat bij kijken. We helpen je graag. -
Hooikoorts en voeding
Onze voeding kan zowel histamine als histaminevrijmakers bevatten. Histaminevrijmakers zijn voedingsmiddelen die zelf geen histamine bevatten, maar die wel de afgifte van histamine uit de mestcellen stimuleren. Histaminerijke voeding bevat, zoals het woord al aangeeft, van zichzelf veel histamine dat via de spijsvertering aan het lichaam wordt afgegeven. -
Prikkelbare darm = FODMAP-dieet?
Wat gaat er mis bij mensen met het PDS ook wel Prikkelbare Darm Syndroom? Klachten als diarree en obstipatie kunnen zich afwisselen, naast flink wat buikpijn. 75% van de mensen kunnen baat hebben bij een zogenaamd eliminatiedieet waarbij zogenaamde FODMAP's (bepaalde koolhydraten) worden weggelaten uit de voeding. We duiken er dieper in. -
Knoflook, een universeel wondermiddel
Knoflook ook wel Allium sativum genoemd, is een heerlijk keukenkruid. In de Middeleeuwen was knoflook al populair omdat men dacht daarmee de pest te kunnen afwenden. In oorlogen gebruikten men knoflook vanwege zijn antiseptische werking om wonden te ontsmetten. Tegenwoordig nemen we het graag in, omdat het kan beschermen tegen hartproblemen.