Blog
Filter
-
Wat is het gevaar van glucose-fructosesiroop?
Gelukkig komt er steeds meer bekendheid over glucose-fructosesiroop. Dat is goed, want hoe meer mensen zich realiseren wat voor effect deze suiker op het lichaam heeft, hoe beter. Het is raadzaam om etiketten te lezen en deze zoetmaker te gaan vermijden. We krijgen het met z'n allen helaas teveel binnen zonder dat we dat door hebben. -
Jicht natuurlijk behandelen
Jicht behoort tot de grote groep reumatische aandoeningen. Jichtaanvallen kunnen goed worden behandeld en zelfs volledig voorkomen worden. Bij jicht is vrijwel altijd sprake van een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. De niet uitgescheiden urinezuren gaan zwerven door het lichaam. Deze kunnen neerslaan in gewrichten en andere weefsels. -
Is alle suiker ongezond?
Is alle suiker ongezond? Er is tegenwoordig veel te doen om suiker. Logisch, want we krijgen het veel meer binnen dan vroeger. Er zijn veel verschillende soorten suikers en er is een verschil tussen snelle suikers en trage suikers én Zijn ze allemaal even ongezond? We leggen je graag meer uit over wat suiker doet en wat er voor suikers bestaan. Daarnaast hebben we een gezonde vuistregel. -
Prikkelbare darm = FODMAP-dieet?
Wat gaat er mis bij mensen met het PDS ook wel Prikkelbare Darm Syndroom? Klachten als diarree en obstipatie kunnen zich afwisselen, naast flink wat buikpijn. 75% van de mensen kunnen baat hebben bij een zogenaamd eliminatiedieet waarbij zogenaamde FODMAP's (bepaalde koolhydraten) worden weggelaten uit de voeding. We duiken er dieper in. -
Leptineresistentie; daarom word ik ‘s nachts wakker
Insulineresistentie en leptineresistentie zijn 2 stofwisselingsproblemen die een gevolg zijn van overgewicht. Het zijn 2 verschillende problemen die overeten verder in de hand werken. Daarnaast zorgen beide problemen voor verdere gezondheidsschade. Belangrijk om aan te pakken dus. Wat zijn de signalen dat het mis is? En hoe kan je dit verbeteren? -
Cholesterol, van onmisbare stof tot kwaaie pier
Cholesterol is in de loop van de decennia steeds meer weggezet als kwaaie pier bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar klopt dit eigenlijk wel helemaal? Cholesterol is voor ons een onmisbare reparatiestof. Vaak gaat het gehalte omhoog als er sprake is van laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Hoe krijg je het zelf naar beneden? -
Pinda’s en pindakaas of liever notenpasta?
Pinda's pindakaas en noten zijn niet hetzelfde, ze vallen binnen verschillende plantenfamilies. Wist je dat pinda's officieel peulvruchten zijn zoals de bonenfamilie? Er is best wat negatiefs vermeld in de pers over schimmels en pinda's, maar is dit nog steeds zo? En zit er nou echt zoveel verschil in voedingswaarde tussen noten en pinda's? Waar kan je op letten? -
Wat doe ik tegen een opgeblazen gevoel?
Een opgeblazen gevoel roept allerlei associaties op; zo dik als een ballon, ik lijk wel zwanger, wanneer moet je bevallen? Associaties die bij mensen omhoogkomen als je het hebt over een ondermaatse spijsverteringsactiviteit. Wat doe ik tegen een opgeblazen gevoel? Een veelgehoorde vraag onder onze klanten. We diepen graag mogelijke oorzaken voor je uit. -
Magnesiumsulfaat of bitterzout: een eeuwenoud middel
Door de eeuwen heen wordt magnesiumsulfaat al gebruikt bij een trage stoelgang. Maar daarnaast is het ook inzetbaar voor andere toepassingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de (moes)tuin, voor het maken van bier en het inblikken van groente. Het is een van de oudste middelen die wij kennen. Ik neem je graag mee door een interessant tripje door de tijd. -
Probiotica werkt (soms) niet? 5 redenen waarom
Probiotica kunnen in bepaalde situaties heel belangrijk zijn om te gebruiken, maar soms lijkt het alsof ze niet goed werken of dat je er zelfs last van krijgt. We geven je 5 mogelijke oorzaken waarom je het gevoel kunt hebben dat je probiotica niet werken, terwijl dit in feite met andere redenen te maken heeft. Denk aan medicatiegebruik, de kwaliteit van het product en je spijsvertering. -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Een tekort aan choline gebeurt sneller dan je denkt
Choline is een B-vitamine achtige stof die het lichaam zelf kan aanmaken en vooral in dierlijke voeding ruim aanwezig is. Choline heeft tal van functies in ons lichaam en is vooral belangrijk voor een goede hersenfunctie. Bij een plantaardig dieet is het heel belangrijk om goed op te letten dat je het in voldoende mate binnenkrijgt. Zeker als je zwanger bent! -
Gezond gewicht na de menopauze
Een gezond gewicht als je eenmaal aan de overgangsperiode/menopauze bent begonnen is niet meer zo vanzelfsprekend helaas. Er verandert nogal wat in je lichaam, waar je niet vrolijker van wordt. Waardoor blijf je aankomen en kun je daar ook iets aan doen? Een verandering van je leefstijl is vaak noodzakelijk, maar geeft wel een gezonder leven! -
Oestrogeendominantie bij mannen
Oestrogeendominantie bij mannen komt steeds meer voor. Dit heeft vooral te maken met overgewicht. Buikvet heeft een negatieve impact op het oestrogeengehalte. Maar er spelen meerdere factoren een rol, zoals xeno-oestrogenen in ons milieu. Wat zijn de gevolgen van oestrogeendominantie en wat kan je zelf hieraan doen? -
Waarom een multi goed voor je is
In de media wordt regelmatig twijfels gezaaid over het nut van supplementen of een multi. Gezond eten is toch immers voldoende? Dat ligt genuanceerder. Zeker is gezond eten de basis van je gezondheid, maar legio mensen hebben door allerlei omstandigheden een verhoogde behoefte aan vitaminen, mineralen en andere stoffen.