Blog
Filter
-
Glyfosaat – het omstreden landbouwgif (deel 1)
Glyfosaat is een bekend en berucht landbouwgif dat al decennia gebruikt wordt. Het is ooit op de markt gebracht door het Amerikaanse megabedrijf Monsanto en tegenwoordig in handen van het Duitse Bayer. Wat is het eigenlijk en waarom gaan planten ervan dood? Deel 2 gaat over wat het met onze natuur en onze gezondheid doet. -
Prebiotica; compost voor je darmen
Wat er leeft in je darmen is van levensbelang voor je gezondheid. Alle bacteriën die in je darmen, je slijmvliesorganen en op je huid wonen, worden bij elkaar je microbioom genoemd. Je darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid van je totale microbioom en daarmee op allerlei systemen in je lichaam. Kortom: je darmflora is topprioriteit voor je gezondheid. -
Melk en melkproducten; wat zijn de bezwaren?
De wereld van de melkproducten is een vrij ingewikkelde. Ten eerste zitten er veel verschillende stoffen in melk, ten tweede zijn er veel verschillende melkproducten en ten derde zijn het ook verschillende zoogdieren die de melk leveren voor menselijk gebruik. Ook het houden van dieren geeft een grote druk op het milieu. Waar kun je bij melk op letten? -
Osteoporose, de stille epidemie
Bot is levend weefsel, anders dan je misschien zou verwachten. Immers, je skelet lijkt altijd even stevig en aanwezig als steunpilaar voor je lijf en als beschermer van de organen in je bovenlichaam. Maar je botten worden continu opgebouwd en afgebroken. Voeding en beweging hebben een belangrijke functie in het onderhouden van gezonde botten. -
Magnesiumverbindingen: vele soorten
Magnesium kent vele verbindingen die allemaal een verschillende toepassing hebben. Dit heeft te maken met wat elke verbinding in het lichaam doet en hoe goed het wordt opgenomen door de darmwand. Er zit vooral verschil tussen anorganisch magnesium (zoals magnesiumoxide) en organisch magnesium (zoals magnesiumcitraat). Een inkijkje bij de magnesiumverbindingen. -
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen. -
Dadels, fruit van de levensboom
Ben jij ook dol op dadels en gebruik je ze in al je baksels? Begrijpelijk! Deze heerlijke gedroogde vruchten worden in veel culturen al eeuwen gebruikt in allerlei hartige en zoete maaltijden. Dadels zijn zowel vers als gedroogd te krijgen, alhoewel de verse wat moeilijker te vinden zijn. Wat is de geschiedenis van de dadel en waarom is het zo'n fijne vrucht? -
Oosterse stoofschotel met snijbiet
Deze Oosterse stoofschotel met snijbiet in heerlijk in het voorjaar en superrijk aan allerlei gezonde vezels. Dus super goed voor een gezonde darmfunctie en darmflora. Snijbiet is een typische voorjaarsgroente en behoort tot de bladgroente. Hij wordt klaargemaakt met zilvervliesrijst en linzen en op smaak gebracht met heerlijke kruiden. Klaar in een handomdraai. -
Voeding in relatie tot aandoeningen en medicijngebruik bij ouderen
Dit is de titel van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het RIVM. De centrale vraag hierbij was of het mogelijk is om de kwaliteit van leven en gezondheid van ouderen te verbeteren door dagelijks gezond te eten. Dit in de hoop dat er dan minder medicijnen gebruikt hoeven worden en de gezondheidstoestand verbetert. Een verhelderend onderzoek met een interessante uitkomst. -
De magische kracht van paddenstoelen
Bevatten paddenstoelen echt magische kracht? Wat mij betreft wel. Paddenstoelen zijn met recht een superfood dat je wekelijks kunt eten. Ze zijn rijk aan specifieke voedingsstoffen waar je gezondheid baat bij kan hebben. Deze inhoudsstoffen helpen onder andere je immuunsysteem, vitaliteit, energie, mentale helderheid, hart en vaten. -
Botten sterk en gezond maken: 18 tips
Gezonde botten doen meer voor je gezondheid dan je op het eerste gezicht denkt. Botten zorgen niet alleen voor stevigheid, maar spelen in je lichaam nog andere cruciale rollen. Het is daarom heel belangrijk om een goede botstofwisseling te onderhouden. Maar hoe doe je dat? Dat heeft alles te maken met de juiste voedingsfactoren en leefstijl. -
Kikkererwtenmeel-pannenkoek
Zoek je een glutenvrij alternatief voor de normale pannenkoek met veel vezels en eiwitten? Denk dan eens aan een kikkererwtenpannenkoek! Kikkererwtenmeel is rijk aan vezels en eiwitten. Het draagt bij aan een verzadigd gevoel, een stabiele suikerspiegel en een goede stoelgang. Je kan eindeloos variëren met waarmee je je pannenkoeken belegt, dus ga lekker aan de slag! -
wat zegt je urine over je gezondheid?
De kleur van je urine kan je veel vertellen over je gezondheid. In de winkel vragen we vaak naar ontlastingspatronen, maar je urine is net zo belangrijk om een beeld te krijgen van wat er speelt. Zo spelen de kleur, geur, consistentie en frequentie een belangrijke rol. Voeding die je hebt gegeten ruik en zie je ook terug in je urine. Maar ook door een aandoening kan je urine veranderen. -
Olijfbomen en olijfolie
De fraaie olijfboom produceert natuurlijk olijven en olijfolie, maar wist je dat ook de bladeren van deze boom natuurgeneeskracht bevatten? Olijfolie kan je voor veel dingen gebruiken. Het is een fijne olie om mee te koken en voor je huidverzorging. Zowel de olijf als de olijfolie zijn supergezond. Alleen is het wel belangrijk om te letten op een goede kwaliteit, want er wordt heel wat aangerommeld in de olijfwereld. -
Medicijngebruik en de 4 voedingstekorten die je kunt oplopen
Wist je dat je door medicijngebruik juist ook voedingstekorten kan oplopen? Zo zijn er een aantal medicatiesoorten die sneller leiden tot een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B6, B12 en magnesium. Dit zijn medicijnen die ook door veel mensen gebruikt worden. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden. De dokter geeft dit niet altijd aan. -
Selenium en paranoten
Van alle voedingsmiddelen zijn paranoten de rijkste bron van het spoorelement selenium. De meesten van ons krijgen niet genoeg selenium binnen, omdat op veel plekken op de aarde nog maar weinig selenium in de grond zit. Verschraling van de voedingsbodem zorgt ervoor dat zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen nog maar geringe hoeveelheden selenium bevatten. Daarom een kleine lofzang op de paranoot. -
Spirulina: een van de oudste levensvormen
Spirulina maxima is de botanische benaming voor een kleine blauwgroene alg (familie Cyanophyceae) die amper een halve millimeter lang. Het Latijnse ‘spirulina’ betekent kleine spiraal en verwijst naar de spiraalstructuur van het algje. Al een hele tijd, meer dan 3,5 miljard jaar, is spirulina bewoner van onze aarde. Een klein algje met maar liefst meer dan 60 werkzame stoffen. -
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen zogenaamde D2 en D3? Is het belangrijk is de zomer als de zon hoog staat? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent.