Blog
Filter
-
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Waar is matcha goed voor?
Matcha is een groen poeder, gemaakt van hele theeblaadjes. Het is bekend van Japanse theeceremonieën, maar wordt ook hier steeds populairder. Matcha is, zoals gezegd, thee. Het wordt gemaakt van de echte theeplant Camellia Sinensis. Om matcha te maken worden de theeplanten een aantal weken voor de oogst afgedekt voor het matcha-effect. -
Natriumbicarbonaat? Van der Pigge weet raad
Natriumbicarbonaat is een wonderlijk natuurlijke stof die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Als rijsmiddel, geurvreter, voor de afwas en nog veel meer. Het is zelfs toe te passen in je shampoo, tandpasta en mondwater! Maar buiten dat kun je natriumbicarbonaat ook gebruiken om bestrijdingsmiddelen te verwijderen van groenten en fruit. -
Heel Holland bakt natuurlijk… verder!
Van der Pigge heeft ook een heel assortiment met bak ingrediënten! We hebben onder andere agar agar als plantaardige geleermiddel, gelatine, arabische gom, xanthaangom als verdikkingsmiddel en emulgator, guarpitmeel, natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout, wijnsteenzuur en wijnsteen. En plantaardige glycerine om glazuur hard te laten worden. -
Bonen eten een weldaad voor je gezondheid?
Zijn bonen een weldaad voor onze gezondheid? Inmiddels lijkt de wetenschap tot de conclusie zijn gekomen dat bonen eten wel eens zeer gezond kan zijn. In de 'blue zones' worden ze dagelijks gegeten. Ten onrechte worden ze afgeschoven vanwege bepaalde stofjes die ze bevatten, maar die toch niet zo'n grote rol blijken te spelen. We leggen je uit hoe dit zit. -
Pigge’s bak- en smaakingrediënten
Van der Pigge heeft een selectie bak- en smaakingrediënten op voorraad om een optimale kookprestatie te kunnen leveren. Laat je creativiteit vloeien door gebruik van deze hoogwaardige bakproducten en natuurlijke smaakstoffen van Nielsen-Massey. Nieuw in ons assortiment is pectine om jam mee te maken. Leuk voor alle hobbytuinders. -
Probiotica werkt (soms) niet? 5 redenen waarom
Probiotica kunnen in bepaalde situaties heel belangrijk zijn om te gebruiken, maar soms lijkt het alsof ze niet goed werken of dat je er zelfs last van krijgt. We geven je 5 mogelijke oorzaken waarom je het gevoel kunt hebben dat je probiotica niet werken, terwijl dit in feite met andere redenen te maken heeft. Denk aan medicatiegebruik, de kwaliteit van het product en je spijsvertering. -
Schurft in India
Schurft is een aandoening die wereldwijd aan het groeien is en eeuwenoud is. Schurft was relatief onbekend in Nederland, maar maakt een flinke opmars. Het vervelende mijtje graaft gangetjes en je wordt gek van de jeuk. We vroegen ons af hoe dit in andere landen wordt aangepakt zoals India. Toevallig kwamen we met mensen in contact. -
Warme chocomelk met Chinese 5 kruiden
Warme chocomelk op koude donkere winterdagen zijn voor iedereen bijna een feestje. Als je er wat Chinese 5 kruiden bijvoegt, heb je zo een heerlijk verwarmend en opbeurend drankje in de koude decembermaanden. We hebben een recept voor je op plantaardige basis met haver of kokosmelk, sojaslagroom en kokosbloesemsuiker. -
Gezonde chocomousse van Chicks love food
Dit heerlijke gezonde chocomousse-recept van Chicks love food willen we je niet onthouden. Het recept is niet vegan. Chocola heeft hele gezonde kanten. Er zit geen suiker in dit recept, alleen bananen als zoetmiddel. Voor extra vetten en eiwitten zit er pindakaas bij en voor extra antioxidanten zij de blauwe bessen toegevoegd. Het is simpel te maken met 30 minuten wachttijd. -
Kikkererwtenmeel-pannenkoek
Zoek je een glutenvrij alternatief voor de normale pannenkoek met veel vezels en eiwitten? Denk dan eens aan een kikkererwtenpannenkoek! Kikkererwtenmeel is rijk aan vezels en eiwitten. Het draagt bij aan een verzadigd gevoel, een stabiele suikerspiegel en een goede stoelgang. Je kan eindeloos variëren met waarmee je je pannenkoeken belegt, dus ga lekker aan de slag! -
Wel of niet calorieën tellen: that is the question
Calorieën tellen om bijvoorbeeld af te vallen, kan best tricky zijn. Als je bijvoorbeeld groente, noten, zaden, gezond vlees en eieren eet en je eet wat meer, dan eet je gezond. Maar als je dezelfde hoeveelheid calorieën haalt uit brood, rijst, kaas, chips en taart, dan maak je veel sneller vet aan dan met de gezonde eerdere opsomming waar veel meer voedingswaarde aan zit. -
Gelukstruffels
Gelukstruffels kan je op diverse manieren maken en zijn relatief gezond als versnapering. We geven je 4 recepten voor dadel-notentruffel, choco-chiptruffel, chocotruffel, lavendel-lemontruffel. Alledrie niet te versmaden lekker en vrij makkelijk te maken. De basis is altijd dadels. Er zit geen toegevoegde suiker in. -
Winterse glutenvrije lekkernijen
Brrr, het is koud buiten. Heerlijk weer om lekker te gaan bakken. We hebben voor jou een aantal leuke recepten op een rij gezet met onder andere speculaaskruiden. We hebben een recept voor speculaasjes, een wortel- speculaasbroodcake en tarwevrije speculaasmuffins. Deze bevatten in principe wel speltmeel wat niet glutenvrij is. -
Vegan Fusion Wok à la Mirjam
Onze zomerse kooktip is dit gezonde wokgerecht met Chinese vijfkruidenpoeder. In deze kruidenmix zijn alle vijf smaakgroepen aanwezig: zoet, zout, bitter, zuur en umami (de vijfde smaak die staat voor ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’). Het voegt een heerlijke verfijning toe aan Aziatische gerechten. -
Indiase kruisbes Amla
Amla (ook bekend als amalaki) betekent zuur. Het is ook een aardig zure bes. In het Sanskriet wordt Amla ook geduid als 'moeder' en kan het 'onsterfelijk' betekenen. De geelgroene vrucht wordt gezien als een adaptogeen/tonicum met vitaliserende werking. Traditioneel wordt het ingezet voor de spijsvertering, voor de reinigende werking en voor de lever. -
De Beste Guilt Free Brownies Ooit!
Worstel jij ook met iets lekkers maken zonder gluten, zuivel en suiker? Dan raden we je aan om eens dit recept te proberen van de lekkerste Guilt Free Brownies Ooit. Er zit zelfs groente in, namelijk courgette! Hij is gezoet met dadels die van zichzelf ook weer rijk zijn aan vezels en andere prettige stoffen. Hij is eenvoudig te maken en geknipt voor de ware healthfreak (en dat zijn wij!).