Blog
Filter
-
Kruiden en specerijen, ónze smaak voor jou
Wat bepaalt de kwaliteit van kruiden en specerijen eigenlijk? Bij Van der Pigge letten wij op diverse kwaliteitscriteria zoals geen kleur-, geur-, en smaakstoffen, geen MSG, geen onnodige toevoegingen zoals zout en tarwemeel. Onze specerijen worden trouwens vers gemalen voor ons, zodat ze heerlijk geuren. -
Specerijenmengsels van Pigge; heb je ze al geproefd?
Onze specerijenmengsels zijn erg bekend in Haarlem. Onze specerijen worden altijd vers voor ons gemalen door onze producent en dat ruik je. De geuren zijn erg sterk door de verse etherische oliën die uit de specerijenmengsels komen. We hebben veel keus in zowel enkelvoudige als gemengde specerijen van een hoge kwaliteit. -
De kruidenzolder
Sommige mensen zijn wel bekend met onze kruidenzolder. Vroeger maakten wij voor klanten en artsen in de omgeving een kruidenrecept op vraag op deze kruidenzolder, waar al onze kruiden en specerijen opgeslagen liggen. Je kan dit wel een ambacht noemen van vervlogen tijden. Tegenwoordig mengen we in de winkel, waar de klant bij staat. -
De klassieke Italiaanse bruschetta
Onze planken staan vol met de geurigste specerijen en specerijenmengsels. Een van onze favorieten is bruschetta: een mengsel van gedroogde kruiden met tomaat, oregano, basilicum en knoflookgranulaat. Verrassend snel en eenvoudig kun je een hapje of een maaltijd verrijken met dit klassieke mengsel uit Italië. Vanaf heden niet meer weg te denken uit je keuken! -
Maak je eigen curry
Zelf curry maken klinkt misschien ingewikkeld, maar valt best wel mee. Het is superleuk om met kruiden te experimenteren en je hele huis ruikt heerlijk naar gebakken specerijen. Daarnaast kan je ook een keer een potje zelfgemaakte curry cadeau doen! Wel zo leuk! Uiteraard heb je diverse specerijen nodig, geduld, een pan en een lekker muziekje om bij te koken. -
Kaneel Ceylon of Cassia?
Wist je dat er 2 soorten kaneel bestaan? Ceylon en Cassia. Ze komen uit andere gebieden in de wereld en verschillen van elkaar in smaak, geur en structuur. Dat komt omdat de inhoudsstoffen verschillen. De een is bijvoorbeeld rijker aan coumarine dan de ander. Dit stofje zou mogelijk schadelijk zijn. Een nuance is hierbij op zijn plaats. -
Rode peper, groene peper en wat is het verschil tussen witte en zwarte peper?
Peper is er maar liefst in 4 kleuren. Hoe zit dit precies? En is rode peper eigenlijk wel echte peper? Peper heeft een hele rijke geschiedenis waar Nederland sterk mee verbonden is door onze handel vanuit de VOC in de 17e eeuw. Peper wordt in veel recepten en gerechten gebruikt, waaronder speculaaskruiden en pepernoten. -
Appelazijn
Appelazijn wordt gemaakt door appelsap te laten fermenteren. Door dit natuurlijke fermentatieproces worden de natuurlijke suikers in het appelsap omgezet in azijnzuur en voilà: je hebt appelazijn. Er worden vele toepassingen toegedicht aan appelazijn, zowel in- als uitwendig. We gaan in dit blog vooral in op gebruik voor een gezonde huid. Het is goed voor een natuurlijk milieu. -
14 voedingsstoffen om je immuunsysteem te voeden
Goede voeding is het allerbelangrijkste voor een goed werkend immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft allerlei voedingsstoffen nodig om zijn werk te doen en indringers buiten de deur te houden. Het is een van de meest ingewikkelde systemen in je lichaam, waarbij veel verschillende stofjes worden aangemaakt. Hoe eet je nou zo gezond mogelijk? -
Gezond barbecueën zonder pakjes: 10 tips
Houd je ook van gezellig barbecueën, maar hecht je wel waarde aan een zo gezond mogelijke barbecue? We hebben hier tips voor je op een rij gezet wat je kan doen om dit smaakvol en gezond te bereiden. Wat dacht je van een lekkere marinade met kruiden, eigengemaakte kruidenboter, een groene salade, een mochtail met hibiscus en dip met bruschetta? -
Pigge en het verhaal van Klein Duimpje en de Reus anno 2016
In 2016 hadden Astrid en Pamela (de toenmalige bedrijfsleider) een interview met RTL nieuws over onze bijzondere winkel. Het gaat over de strijd die we hebben gehad in de jaren 20 met Vroom en Dreesman en de veranderingen die we meegemaakt hebben in ons eeuwenoude bestaan. We hebben alle perikelen nog steeds overwonnen sinds 1849. -
Vegetarisch recept met onze hacheekruiden
Pigge heeft de geurigste specerijen op de planken staan. Heel populair zijn onze hacheekruiden. Lekker voor een stevige herfstmaaltijd én heel goed te verwerken in vegetarische recepten zoals deze. Vega met linzen, rode kool en champignons bijvoorbeeld -
Welke etherische oliën helpen om beter te slapen?
Etherische oliën zijn prachtige aromatische verbindingen van moeder natuur. Ze ruiken heerlijk en hun verschillende geuren kunnen op geheel eigen wijze iets voor je betekenen. Geur doet iets met onze hersenen en emoties en kan dus ook helpen met slaapproblemen. Er zijn veel natuurlijke oliën om beter in slaap te komen, door te slapen, of om je simpelweg wat rustiger te voelen. -
Signalen van te veel zoutgebruik
Onlangs was weer eens in het nieuws dat we nog steeds te veel zout en suiker eten. We houden van zout, we zijn dol op zout, maar we krijgen er op allerlei manieren veel meer van binnen dan we denken. Wist je dat je 3/4 dagelijkse zoutinname kant-en-klaar koopt met je boodschappen? Dat is waarschijnlijk meer dan je dacht! Welke 10 tekens wijzen op te veel zoutgebruik? -
Lavendel – Lavandula officinalis
Lavendel is niet alleen een geliefde, heerlijk geurende tuinplant, maar ook geliefd om zijn etherische olie. Het wordt veel gebruikt om beter te kunnen slapen. Dat geeft zijn rustgevende kracht wel weer. Maar lavendel is ook heerlijk om als geur barrière te gebruiken in je kledingkast en dan houdt het ook nog motjes weg. Mooi meegenomen dus. -
1849; wat was dat voor een jaar?
In 1849 heerste er in Europa de aardappelziekte, die mislukte oogsten en een hongersnood veroorzaakte. Haarlem werd door vervuild water ook nog geteisterd door een cholera-epidemie. Kortom, een inktzwarte tijd. En toch begint Antonie van der Pigge een ‘affaire’ (een winkel). Vlakbij een stinkende gracht. Eigenwijs baasje. Of een onverbeterlijke optimist? -
Wat kan je doen tegen overgangsklachten?
De overgang is voor een vrouw een intensieve fase die bij iedere vrouw weer anders verloopt. De een heeft weinig klachten, de ander veel. Wist je dat er wel 34 verschillende overgangsklachten bestaan? Voor sommige vrouwen is het een waar drama. Opvliegers, humeurigheid, vergeetachtigheid, verstoorde cycli, depressie, er komt heel wat bij kijken. We helpen je graag. -
Gezonde voeding: tips van Pigge
Over gezonde voeding valt veel te zeggen en de opvattingen hierover kunnen ook veranderen wanneer er weer nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan. In ieder geval is het belangrijk om veel variatie in je voeding aan te brengen. Zo krijg je veel verschillende stofjes binnen. De meest belangrijke voedingstips voor je op een rijtje.