Blog
Filter
-
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Wild – Reebiefstuk recept voor de vleeseters onder ons
Er bestaat natuurlijk best veel discussie momenteel over veeteelt en vleesgebruik in het huidige opwarmende klimaat. Daarnaast is vlees uit de bio-industrie vaak niet gezond. Wild vlees is niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan bio-industrievlees. We geven je graag wat recepten om wild vlees lekker te bereiden, zoals biefstuk van ree of hazenrug. -
Het zuur-base-evenwicht, een belangrijke pijler voor je gezondheid
In de reguliere geneeskunde wordt nauwelijks aandacht besteed aan het zuur-base-evenwicht, terwijl het een belangrijke bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Bij de meeste chronische welvaartsziekten is namelijk sprake van weefselverzuring. Maar wat zijn dan precies de oorzaken en gevolgen van weefselverzuring? -
Op je tandvlees lopen; vitamine B12 tekort
Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine en een essentiële stof die we niet zelf kunnen aanmaken. Daarom moeten we het opeten. En als je dan kijkt in welke voeding deze vitamine zit, dan beland je bij dierlijke producten. Vitamine B12 vind je in vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivel en eieren. Je kunt er redelijk makkelijk een tekort aan krijgen. -
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
Goed brood, fout brood
We zijn met z'n allen dol op brood; wie kan het ons kwalijk nemen? Een heerlijk knapperig broodje of croissantje is bijna niet af te slaan. Helaas is er nogal wat verschil tussen 'gezond' en ongezond brood. Er zitten buiten gluten ook andere stoffen in brood waar je vraagtekens bij kan zetten. Gluten op zichzelf zijn voor de meeste mensen al niet zo gezond. Afwisseling in je dieet is belangrijk. -
Wel of niet calorieën tellen: that is the question
Calorieën tellen om bijvoorbeeld af te vallen, kan best tricky zijn. Als je bijvoorbeeld groente, noten, zaden, gezond vlees en eieren eet en je eet wat meer, dan eet je gezond. Maar als je dezelfde hoeveelheid calorieën haalt uit brood, rijst, kaas, chips en taart, dan maak je veel sneller vet aan dan met de gezonde eerdere opsomming waar veel meer voedingswaarde aan zit. -
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid. -
Kokos en kokosolie
Kokos is een bijzonder product waar je veel kanten mee op kan. De kokospalm groeit in Aziatische en tropische gebieden en levert de enorme kokosvrucht. Kokos heeft veel gezondheidseigenschappen zoals vezels voor je darmflora, olie voor je hersenen en energie, olie voor je huid, kokosmelk om mee te koken en toetjes mee te maken. -
Gezond barbecueën zonder pakjes: 10 tips
Houd je ook van gezellig barbecueën, maar hecht je wel waarde aan een zo gezond mogelijke barbecue? We hebben hier tips voor je op een rij gezet wat je kan doen om dit smaakvol en gezond te bereiden. Wat dacht je van een lekkere marinade met kruiden, eigengemaakte kruidenboter, een groene salade, een mochtail met hibiscus en dip met bruschetta? -
Leptineresistentie; daarom word ik ‘s nachts wakker
Insulineresistentie en leptineresistentie zijn 2 stofwisselingsproblemen die een gevolg zijn van overgewicht. Het zijn 2 verschillende problemen die overeten verder in de hand werken. Daarnaast zorgen beide problemen voor verdere gezondheidsschade. Belangrijk om aan te pakken dus. Wat zijn de signalen dat het mis is? En hoe kan je dit verbeteren? -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Glyfosaat – de gevolgen voor de bodem en ons lichaam (deel 2)
In deel 1 legden we uit wat glyfosaat is. In deel 2 kijken we naar de gevolgen van glyfosaat op de bodem waar we ons eten op verbouwen en de analogie die dit heeft met onze eigen darmen en darmflora. Er zit een koppeling in de werking van dit gif op het bacteriële leven op aarde, zowel in als buiten ons lichaam. -
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen zogenaamde D2 en D3? Is het belangrijk is de zomer als de zon hoog staat? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent. -
Gezonde voeding: tips van Pigge
Over gezonde voeding valt veel te zeggen en de opvattingen hierover kunnen ook veranderen wanneer er weer nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan. In ieder geval is het belangrijk om veel variatie in je voeding aan te brengen. Zo krijg je veel verschillende stofjes binnen. De meest belangrijke voedingstips voor je op een rijtje. -
14 voedingsstoffen om je immuunsysteem te voeden
Goede voeding is het allerbelangrijkste voor een goed werkend immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft allerlei voedingsstoffen nodig om zijn werk te doen en indringers buiten de deur te houden. Het is een van de meest ingewikkelde systemen in je lichaam, waarbij veel verschillende stofjes worden aangemaakt. Hoe eet je nou zo gezond mogelijk? -
Eet je puur vegetarisch? Let dan op deze vitamines en mineralen
Vegetarisme is de kunst van gezond en bewust leven en laten leven. In veel opzichten is gebalanceerd vegetarisch eten gezond. Van invloed is wel in hoeverre je dierlijke producten afwijst (vlees noch vis) of zoals de veganist ook zuivel en ei laat staan. Uit onderzoek blijkt de vegetarische/veganistische levenswijze allerlei gezondheidsvoordelen kan opleveren. -
Trage schildklier
Een trage schildkier, ook wel hypothyroïdie genoemd, komt heel veel voor, met name onder vrouwen. Het lijkt bijna een hype, die ik niet propageer. Een trage schildklier klinkt voor mij als de tekst van Joke van Leeuwen: “De slome slak slaapt in de slappe sla”. Hormoonaangestuurde lodderigheid. En ik schrijf dit niet om te beledigen.