Blog
Filter
-
Cholesterol, van onmisbare stof tot kwaaie pier
Cholesterol is in de loop van de decennia steeds meer weggezet als kwaaie pier bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar klopt dit eigenlijk wel helemaal? Cholesterol is voor ons een onmisbare reparatiestof. Vaak gaat het gehalte omhoog als er sprake is van laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Hoe krijg je het zelf naar beneden? -
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterolgehalte? Lang is gedacht van wel vanwege het hoge gehalte aan cholesterol dat in eieren zit. Maar - zoals veel dingen - blijkt het toch veel genuanceerder te liggen. Er zijn belangrijkere redenen waarom je cholesterolgehalte kan stijgen. Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwit, B12 en ijzer. -
Hart- en vaatziekten bij vrouwen
Hart- en vaatziekten komen veel voor onder vrouwen in Nederland. Wist je dat het volksziekte nummer 1 is waar vrouwen aan overlijden? Vrouwen hebben andere symptomen als ze een hartaanval krijgen dan mannen. Daarom komt de diagnose soms te laat. Wat zijn factoren die van invloed zijn op hart- en vaatziekten? Wat kan je zelf doen? -
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen zogenaamde D2 en D3? Is het belangrijk is de zomer als de zon hoog staat? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent. -
Oliën en vetten in je voeding zijn van belang
Oliën en vetten maken dagelijks een onderdeel uit van onze voeding. Je bent er misschien niet altijd mee bezig, maar wat je binnenkrijgt uit verschillende bronnen, kan heel bepalend voor je gezondheid zijn. Vet komt voornamelijk uit dierlijke en plantaardige bron en heeft verschillende doeleinden zoals een energiebron. We leggen je graag uit hoe dit zit. -
Osteoporose, de stille epidemie
Bot is levend weefsel, anders dan je misschien zou verwachten. Immers, je skelet lijkt altijd even stevig en aanwezig als steunpilaar voor je lijf en als beschermer van de organen in je bovenlichaam. Maar je botten worden continu opgebouwd en afgebroken. Voeding en beweging hebben een belangrijke functie in het onderhouden van gezonde botten. -
8 fijne eigenschappen van chocola
Wie is er nou niet dol op chocola? Je kan er zo van genieten, van een heerlijke reep chocola of lekker toetje! De gezondheidswaarde zit vooral in pure chocola. Het is rijk aan allerlei polyfenolen die vallen onder de groep antioxidanten in het plantenrijk. Maar chocola bevat ook hele specifieke stofjes zoals anandamide en fenylethylamine die je geluksgevoel en liefdesgevoel kunnen versterken. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
De allerlekkerste speculaasrecepten
Geen sinterklaastijd zonder speculaas. Wij kunnen in de maanden november en december in elk geval niet zonder. De naam speculaas komt van het woord ‘specula’, wat spiegelbeeld betekent. Het verwijst naar de welbekende uitgesneden houten vormen die vooral vroeger veel werden gebruikt. We delen graag onze allerlekkerste speculaasrecepten. -
Holteontsteking (sinusitis), wat doe je eraan?
We maken het allemaal wel eens mee, verkouden en vervolgens heb je een week later echt barstende koppijn en kijk je bijna scheel van de druk in je hoofd en holtes. Als je voorover buigt heb je het idee dat je hoofd ontploft. Een holteontsteking. Dit kan soms een langdurige kwestie zijn om weer vanaf te komen. We geven je graag tips hoe je hier mee kan omgaan. -
Bijenwas en zijn veelzijdige eigenschappen
Bijenwas is een vrij dichte substantie en geeft een puur natuurlijke stevigheid aan cosmetica. Vroeger werd deze was al voor diverse doeleinden toegepast: voor kaarsen, voor boten tot zelfs voor het vullen van kiezen. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in cosmetica, bij meubelverzorging, om snoep mee glans te geven en natuurlijk ook nog voor het maken kaarsen. -
Je clitoris: lekker belangrijk
De clitoris, je klit, je weet wel, is het énige orgaan dat genot, opwinding en bevrediging als énige functie heeft. En dat is a: heel fijn voor ons allemaal, en b: veelzeggend. Want in de natuur geldt: vorm volgt functie. De natuur zit vol rariteiten, maar ze hebben altijd een doel. Wil je weten wat het superbelangrijke doel is van je clitoris? Lees snel verder. Het is zeker geen nutteloos zwellichaam. -
Bruin vet; vet goed!
Bruin vet? Kan me voorstellen dat je dit nog niet zoveel zegt en je er ook niet meteen een positieve associatie bij hebt. Bruin vet wint de laatste tijd steeds meer aan bekendheid. Heb je dan ook nog andere kleuren vet? Jazeker! In het lichaam wordt onderscheid gemaakt tussen bruin en wit vet. Wit vet is een stuk ongezonder en zie je veel bij mensen met overgewicht. -
Vasten: een eeuwenoude remedie in moderne tijden
Vasten is weer volop in de belangstelling. In de oude tijden werd vasten al gebruikt als therapie bij allerhande klachten. Tegenwoordig kunnen we door de moderne wetenschap bestuderen wat vasten voor gezondheidswaarde heeft. Er zijn allerlei soorten vormen van vasten die een bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid bijvoorbeeld intermitterend. -
Het metabool syndroom
Het metabool syndroom wordt ook wel insulineresistentie syndroom, dysmetabool syndroom of syndroom x genoemd. Het heet een syndroom omdat, het omdat het om een combinatie van diverse klachten gaat zoals; hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een hoge suikerspiegel. Het is een typische welvaartsaandoening ontstaan vanuit een ongezonde voeding en weinig beweging. -
Cynara scolymus – Artisjok
Cynara scolymus - oftewel artisjok - is een hele oude plant die op diverse manieren te gebruiken is. Hij stamt af van de oudere soort kardoen. De bladeren en een deel van de bloem (het hart) zijn goed te gebruiken voor culinaire gerechten. Daarnaast is hij heel goed toe te passen voor de leverfunctie. Hij verbetert het cholesterolgehalte, maar doet nog veel meer! -
Knoflook, een universeel wondermiddel
Knoflook ook wel Allium sativum genoemd, is een heerlijk keukenkruid. In de Middeleeuwen was knoflook al populair omdat men dacht daarmee de pest te kunnen afwenden. In oorlogen gebruikten men knoflook vanwege zijn antiseptische werking om wonden te ontsmetten. Tegenwoordig nemen we het graag in, omdat het kan beschermen tegen hartproblemen. -
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen.