Blog
Filter
-
Cholesterol, van onmisbare stof tot kwaaie pier
Cholesterol is in de loop van de decennia steeds meer weggezet als kwaaie pier bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar klopt dit eigenlijk wel helemaal? Cholesterol is voor ons een onmisbare reparatiestof. Vaak gaat het gehalte omhoog als er sprake is van laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Hoe krijg je het zelf naar beneden? -
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterolgehalte? Lang is gedacht van wel vanwege het hoge gehalte aan cholesterol dat in eieren zit. Maar - zoals veel dingen - blijkt het toch veel genuanceerder te liggen. Er zijn belangrijkere redenen waarom je cholesterolgehalte kan stijgen. Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwit, B12 en ijzer. -
Hart- en vaatziekten bij vrouwen
Hart- en vaatziekten komen veel voor onder vrouwen in Nederland. Wist je dat het volksziekte nummer 1 is waar vrouwen aan overlijden? Vrouwen hebben andere symptomen als ze een hartaanval krijgen dan mannen. Daarom komt de diagnose soms te laat. Wat zijn factoren die van invloed zijn op hart- en vaatziekten? Wat kan je zelf doen? -
Kokosolie goed voor je vaten!
Er bestaat nog steeds de mythe dat kokosolie een ongunstige werking...
-
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen zogenaamde D2 en D3? Is het belangrijk is de zomer als de zon hoog staat? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent. -
Oliën en vetten in je voeding zijn van belang
Oliën en vetten maken dagelijks een onderdeel uit van onze voeding. Je bent er misschien niet altijd mee bezig, maar wat je binnenkrijgt uit verschillende bronnen, kan heel bepalend voor je gezondheid zijn. Vet komt voornamelijk uit dierlijke en plantaardige bron en heeft verschillende doeleinden zoals een energiebron. We leggen je graag uit hoe dit zit. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Bruin vet; vet goed!
Bruin vet? Kan me voorstellen dat je dit nog niet zoveel zegt en je er ook niet meteen een positieve associatie bij hebt. Bruin vet wint de laatste tijd steeds meer aan bekendheid. Heb je dan ook nog andere kleuren vet? Jazeker! In het lichaam wordt onderscheid gemaakt tussen bruin en wit vet. Wit vet is een stuk ongezonder en zie je veel bij mensen met overgewicht. -
Vasten: een eeuwenoude remedie in moderne tijden
Vasten is weer volop in de belangstelling. In de oude tijden werd vasten al gebruikt als therapie bij allerhande klachten. Tegenwoordig kunnen we door de moderne wetenschap bestuderen wat vasten voor gezondheidswaarde heeft. Er zijn allerlei soorten vormen van vasten die een bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid bijvoorbeeld intermitterend. -
Het metabool syndroom
Het metabool syndroom wordt ook wel insulineresistentie syndroom, dysmetabool syndroom of syndroom x genoemd. Het heet een syndroom omdat, het omdat het om een combinatie van diverse klachten gaat zoals; hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een hoge suikerspiegel. Het is een typische welvaartsaandoening ontstaan vanuit een ongezonde voeding en weinig beweging. -
Cynara scolymus – Artisjok
Cynara scolymus - oftewel artisjok - is een hele oude plant die op diverse manieren te gebruiken is. Hij stamt af van de oudere soort kardoen. De bladeren en een deel van de bloem (het hart) zijn goed te gebruiken voor culinaire gerechten. Daarnaast is hij heel goed toe te passen voor de leverfunctie. Hij verbetert het cholesterolgehalte, maar doet nog veel meer! -
Knoflook, een universeel wondermiddel
We hopen dat je van de geur houdt, want we hebben...
-
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen. -
Osteoporose, de stille epidemie
Bot is levend weefsel, anders dan je misschien zou verwachten. Immers, je skelet lijkt altijd even stevig en aanwezig als steunpilaar voor je lijf en als beschermer van de organen in je bovenlichaam. Maar je botten worden continu opgebouwd en afgebroken. Voeding en beweging hebben een belangrijke functie in het onderhouden van gezonde botten. -
8 fijne eigenschappen van chocola
Wie is er nou niet dol op chocola? Je kan er zo van genieten, van een heerlijke reep chocola of lekker toetje! De gezondheidswaarde zit vooral in pure chocola. Het is rijk aan allerlei polyfenolen die vallen onder de groep antioxidanten in het plantenrijk. Maar chocola bevat ook hele specifieke stofjes zoals anandamide en fenylethylamine die je geluksgevoel en liefdesgevoel kunnen versterken. -
Bosbes; simply the bes
Lekker en gezond kunnen bes samengaan. Bij de blauwe bes is dit zeker het geval. Iets wat al bekend was bij de indianenstammen van Noord-Amerika. De blauwe bes zit namelijk bomvol anthocyaninen (de plantaardige rode, paarse en blauwe kleurstoffen), een van de belangrijkste antioxidanten van dit vruchtje. De bosbes is ook gunstig voor onze spijsvertering. -
Vezels: basis voor een goede gezondheid
Meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk een goede darmwerking is...
-
Pinda’s en pindakaas of liever notenpasta?
Pinda's pindakaas en noten zijn niet hetzelfde, ze vallen binnen verschillende plantenfamilies. Wist je dat pinda's officieel peulvruchten zijn zoals de bonenfamilie? Er is best wat negatiefs vermeld in de pers over schimmels en pinda's, maar is dit nog steeds zo? En zit er nou echt zoveel verschil in voedingswaarde tussen noten en pinda's? Waar kan je op letten?