Blog
Filter
-
Goed brood, fout brood
We zijn met z'n allen dol op brood; wie kan het ons kwalijk nemen? Een heerlijk knapperig broodje of croissantje is bijna niet af te slaan. Helaas is er nogal wat verschil tussen 'gezond' en ongezond brood. Er zitten buiten gluten ook andere stoffen in brood waar je vraagtekens bij kan zetten. Gluten op zichzelf zijn voor de meeste mensen al niet zo gezond. Afwisseling in je dieet is belangrijk. -
Optimale hormoonbalans met groentebrood
Dit recept van Rineke Dijkinga is een heerlijke gezonde bijdrage voor een gezonde hormoonbalans. Rineke Dijkinga is een natuurgeneeskundige die diverse boeken heeft geschreven waaronder een boek over een gezonde hormoonbalans. ‘Alles draait om je hormonen’ is een aanrader voor iedereen die graag met voeding wil werken aan een betere hormoonhuishouding . -
Smake(le)lijk bananenbrood in een handomdraai
Dit smakelijke bananenbrood kun je heel makkelijk maken van oude bananen die je thuis nog hebt liggen en die anders in de compostbak zouden verdwijnen. Je kunt er diverse soorten meel en ingrediënten voor gebruiken. Dit brood kan eigenlijk niet mislukken. En verpakt in aluminiumfolie kun je hem prima een paar dagen buiten de koelkast bewaren. -
Graan, doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de plant gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Koolhydraatarm eten? Hierbij een dagmenu!
Koolhydraatarm eten kan soms een goede benadering zijn om toch vol te zitten en geen honger te hebben. Vooral als je als doel hebt om af te vallen. Koolhydraten uit brood, pasta en rijst, kunnen bij overmatige consumptie behoorlijk aanzetten. Aangezien we van oudsher in een brood en aardappelenland leven, krijgen we er behoorlijk wat van binnen. -
Glutenarm(oede)
Het lijkt wel broodoorlog. Gluten zijn op de bon of in de ban. Daar moet toch een gegronde reden voor zijn? Wij eten gemiddeld ongeveer 60% koolhydraten naast onze andere energiebronnen van eiwitten en vetten. Van de koolhydraten gebruiken we met name granen en van de granen eten we het meeste tarwe. Een mismatch: het is teveel. -
Hoe maak je lekkere vegetarische falafelballetjes?
Hoe maak je lekkere falafelballetjes? Ben je ook op zoek naar het maken van eigen vleesvervangers op basis van peulvruchten zoals kikkererwten? Maak dan deze lekkere falafelballetjes! Kinderen vinden het vaak superleuk om falafel te eten, omdat je vaak allerlei bijgerechtjes hebt en je eigen broodje kan samenstellen. Voedzaam en gezellig. -
Het belang van jodium
Het is niet altijd even makkelijk om voldoende jodium binnen te krijgen via je voeding. Daarom is normaal tafelzout gejodeerd en wordt er jodium toegevoegd aan brood uit de supermarkt. Jodium is van essentieel belang voor je schildklier. Maar je mag ook bij zwangerschap zeker niet een tekort oplopen aan jodium. Het is ook van belang voor het immuunsysteem. -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Vezels: basis voor een goede gezondheid
Wist je dat er zowel verteerbare als onverteerbare vezels zijn en dat beide soorten een andere rol spelen in de darmen? Ik neem je mee op een reisje door onze darmen om het belang van vezels uit te leggen. In Nederland heeft 51% van de mensen darmklachten, dat is de helft van de bevolking. 90% van de bevolking krijgt te weinig vezels binnen, terwijl men denkt van wel. -
Winterse glutenvrije lekkernijen
Brrr, het is koud buiten. Heerlijk weer om lekker te gaan bakken. We hebben voor jou een aantal leuke recepten op een rij gezet met onder andere speculaaskruiden. We hebben een recept voor speculaasjes, een wortel- speculaasbroodcake en tarwevrije speculaasmuffins. Deze bevatten in principe wel speltmeel wat niet glutenvrij is. -
Is alle suiker ongezond?
Is alle suiker ongezond? Er is tegenwoordig veel te doen om suiker. Logisch, want we krijgen het veel meer binnen dan vroeger. Er zijn veel verschillende soorten suikers en er is een verschil tussen snelle suikers en trage suikers én Zijn ze allemaal even ongezond? We leggen je graag meer uit over wat suiker doet en wat er voor suikers bestaan. Daarnaast hebben we een gezonde vuistregel. -
Buikpijn? 7 tips om het te verhelpen
Je spijsvertering is een warmteproces. Zo zeggen we dat in de natuurgeneeskunde. Je kunt je spijsvertering het beste ondersteunen door het warmteproces, de aanmaak van sappen en enzymen, te stimuleren. Hierdoor verloopt je spijsvertering zo volledig mogelijk, waardoor er zo min mogelijk onverteerde resten achterblijven. Maar hoe doe je dat? -
Zo val je nooit meer af
Wees nou eens, in de absolute privacy van je eigen binnenkantje, héél eerlijk tegen jezelf: hoezo wil je afvallen? Waarom? Het eerlijkste antwoord is meestal dat we onszelf willen veranderen. Op zichzelf is daar niet zoveel mis mee. Het gaat pas mis bij de motivatie die ten grondslag ligt aan je wens om te veranderen. Waaróm wil je veranderen? -
Magnesiumverbindingen: vele soorten
Magnesium kent vele verbindingen die allemaal een verschillende toepassing hebben. Dit heeft te maken met wat elke verbinding in het lichaam doet en hoe goed het wordt opgenomen door de darmwand. Er zit vooral verschil tussen anorganisch magnesium (zoals magnesiumoxide) en organisch magnesium (zoals magnesiumcitraat). Een inkijkje bij de magnesiumverbindingen. -
Hummus à la Sophie
Hummus, wie kent het niet? Lekker als dip bij groentes, op een broodje, of als smaakmakende toevoeging bij een maaltijd. Je kunt er alle kanten mee op en het is ook nog eens erg gezond. Ingewikkeld om te maken? Als je een keukenmachientje hebt, maak je het in een handomdraai. De kruiden die je ervoor nodig hebt, vind je allemaal in onze winkel. Hierbij het recept voor hummus à la Sophie! -
Gezonde voeding: tips van Pigge
Over gezonde voeding valt veel te zeggen en de opvattingen hierover kunnen ook veranderen wanneer er weer nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan. In ieder geval is het belangrijk om veel variatie in je voeding aan te brengen. Zo krijg je veel verschillende stofjes binnen. De meest belangrijke voedingstips voor je op een rijtje. -
Heel Holland bakt natuurlijk… verder!
Van der Pigge heeft ook een heel assortiment met bak ingrediënten! We hebben onder andere agar agar als plantaardige geleermiddel, gelatine, arabische gom, xanthaangom als verdikkingsmiddel en emulgator, guarpitmeel, natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout, wijnsteenzuur en wijnsteen. En plantaardige glycerine om glazuur hard te laten worden.