Blog
Filter
-
Bonen eten een weldaad voor je gezondheid?
Zijn bonen een weldaad voor onze gezondheid? Inmiddels lijkt de wetenschap tot de conclusie zijn gekomen dat bonen eten wel eens zeer gezond kan zijn. In de 'blue zones' worden ze dagelijks gegeten. Ten onrechte worden ze afgeschoven vanwege bepaalde stofjes die ze bevatten, maar die toch niet zo'n grote rol blijken te spelen. We leggen je uit hoe dit zit. -
Zwarte bonensoep als ontbijt
Zwarte bonen zijn verrassend lekker en gezond als ontbijt. We staan vaak niet stil bij de optie om bonensoep als ontbijt te eten, maar in landen zoals Costa Rica is dit heel gebruikelijk. Costa Rica valt binnen de Blue Zones, waar mensen heel oud worden. Het eten van zwarte bonen is supergezond en bevordert de stoelgang! Ze zijn niet alleen rijk aan vezels, maar ook aan antioxidanten. -
Limabonenstoofpot
Deze heerlijke vegetarische limabonenstoofpot is makkelijk en snel te bereiden. Limabonen komen oorspronkelijk uit de Andes (Zuid-Amerika) en zijn een van de grootste soorten bonen die er zijn. Deze supergezonde stoofpot zit bomvol vezels, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Het is een mooie kleurige maaltijd om te zien en kinderen vinden het ook vaak heerlijk. -
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
Koude pastasalade ‘goed voor je darmflora’
Dat een salade met koude pasta gezondheidsvoordelen heeft boven een salade met net gekookte warme pasta, zal je misschien wat verbazen. Koude pastasalade bevat namelijk meer resistent zetmeel wat je suikerspiegel stabieler houdt en goed is voor je darmflora. Daarnaast bevat het ook minder calorieën. Koude pasta als basis is natuurlijk heel goed te gebruiken voor allerlei salades. -
Voedingstips voor vegetariërs en veganisten
Roseline neemt je graag mee in dit blog om op een verantwoorde manier vegetarisch of veganistisch te eten. De basis ligt in een granen, peulvruchten en groenten leefstijl. Het is minder aan te raden om je eten continue aan te vullen met vleesvervangers, aangezien deze vaak sterk bewerkt zijn, dus veel E-nummers bevatten en vaak ook veel zout. -
Vezels: basis voor een goede gezondheid
Wist je dat er zowel verteerbare als onverteerbare vezels zijn en dat beide soorten een andere rol spelen in de darmen? Ik neem je mee op een reisje door onze darmen om het belang van vezels uit te leggen. In Nederland heeft 51% van de mensen darmklachten, dat is de helft van de bevolking. 90% van de bevolking krijgt te weinig vezels binnen, terwijl men denkt van wel. -
Histamine-arme salade met kip en zoete aardappelen
Deze histamine-arme salade kan je misschien helpen om je te inspireren in een histamine-arm dieet, omdat je gevoelig reageert op voeding die rijk is aan histamine. Mensen die gevoelig zijn voor histamine kunnen dus overmatig reageren met allergische klachten zoals met hooikoorts. Een salade met zoete aardappel, kipfilet, rode ui, sperziebonen en ijsbergsla. -
Vezels dragen bij aan de spierkracht van ouderen
Je hoort veel over het goede effect van vezels voor je darmgezondheid en stoelgang. Minder bekend is dat vezels ook een belangrijke bijdrage leveren aan de spierkracht van ouderen. Maar niet alleen van ouderen overigens. Waar heeft dit mee te maken? Hoe kunnen vezels ervoor zorgen dat we zo mobiel mogelijk ouder worden? -
Prikkelbare darm = FODMAP-dieet?
Wat gaat er mis bij mensen met het PDS ook wel Prikkelbare Darm Syndroom? Klachten als diarree en obstipatie kunnen zich afwisselen, naast flink wat buikpijn. 75% van de mensen kunnen baat hebben bij een zogenaamd eliminatiedieet waarbij zogenaamde FODMAP's (bepaalde koolhydraten) worden weggelaten uit de voeding. We duiken er dieper in. -
Pinda’s en pindakaas of liever notenpasta?
Pinda's pindakaas en noten zijn niet hetzelfde, ze vallen binnen verschillende plantenfamilies. Wist je dat pinda's officieel peulvruchten zijn zoals de bonenfamilie? Er is best wat negatiefs vermeld in de pers over schimmels en pinda's, maar is dit nog steeds zo? En zit er nou echt zoveel verschil in voedingswaarde tussen noten en pinda's? Waar kan je op letten? -
Zeewier en algen; voeding voor onze toekomst
In veel landen wordt zeewier al eeuwen gegeten of gebruikt voor allerlei doeleinden. In Nederland was dit nog relatief onbekend, maar door de opkomst van sushirestaurants zijn ook hier de zeewierproducten enorm toegenomen en hebben we de smaak ervan leren waarderen. Zeewier en algen zijn milieuvriendelijke producten uit de zee (soms uit zoet water) die rijk zijn aan voedingsstoffen. -
Leef en eet mediterraan
Geniet jij ook altijd zo van Italiaans eten? Italië is een van de landen rondom de Middellandse Zee met een mediterraan eetpatroon, een van de gezondste voedingspatronen ter wereld. Italië en specifiek Sardinië behoren tot de Blue Zones. Dit zijn gebieden waar de mensen het gezondst oud worden en de meeste 100-jarigen zijn door gezond te eten en te leven. -
Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen
Wat is lysine? En wat doet het voor ons lichaam? L-Lysine is een eiwitbestanddeel, ook wel een aminozuur. Er zijn veel verschillende amniozuren, die ook weer een andere werking hebben. Lysine en arginine zijn elkaars concurrenten. Als je teveel argininerijke producten eet, kan je een tekort aan lysine krijgen. Ze houden elkaar in balans. Maar er is nog meer. -
Obstipatieproblemen? 10 tips om dit te verhelpen
Obstipatie is een veel voorkomend probleem met vele oorzaken. Het komt op allerlei leeftijden voor, maar meer bij vrouwen, ouderen en kinderen. Er zijn diverse soorten medicatie voor, maar kan je het ook natuurlijk aanpakken? Ja zeker! We zetten graag onze beste 10 tien tips tegen obstipatieproblemen voor je op een rij; waaronder vezelrijk eten, bewegen en kruidentips. -
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid. -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Waarom je geen koffie moet drinken
Bijna iedereen drinkt dagelijks koffie, op een kleine uitzondering na die de smaak niet weet te waarderen. Koffie is eigenlijk een medicinale plant, wist je dat? Het heeft verregaande effecten op ons lichaam, die niet altijd even goed zijn. Het kan zich bij langdurig gebruik zelfs tegen je keren. Ja, geen leuk nieuws. Maar wel goed om je bewust van te zijn.