Blog
Filter
-
Wat is en doet biofilm in ons lichaam?
In onze mond en darmen kan zich een plakkerige laag vormen; dit heet biofilm. De plakkerige laag op je tanden is vrij duidelijk en voelbaar en heet tandplak. Alleen de laag die zich zonder dat je het door hebt op je darmen kan vormen, is minder duidelijk. Toch kan dit veel invloed uitoefenen op je gezondheid. Als je weet hoe dit precies zit, heb je een belangrijke troef in handen voor je gezondheid. -
Kruiden en specerijen, ónze smaak voor jou
Wat bepaalt de kwaliteit van kruiden en specerijen eigenlijk? Bij Van der Pigge letten wij op diverse kwaliteitscriteria zoals geen kleur-, geur-, en smaakstoffen, geen MSG, geen onnodige toevoegingen zoals zout en tarwemeel. Onze specerijen worden trouwens vers gemalen voor ons, zodat ze heerlijk geuren. -
175 jaar Van der Pigge! 3 maart 1849 – 3 maart 2024
3 maart 2024 bestaan wij 175 jaar! Een hele leeftijd als 'kleine', eigenwijze, gecertificeerde, zelfstandige drogist! Dat we als 6e generatie familiebedrijf in al die jaren veel hebben meegemaakt, is vanzelfsprekend. In 175 jaar kan een hoop gebeuren. Toewijding staat nog atijd hoog in ons vaandel. En een fijn team. Samen zijn ze onze drijvende kracht. -
Biologische klok herstellen; 5 tips voor een circadiaans ritme
Het hebben van een biologische klok klinkt een beetje als abracadabra, vind je niet? Hoe kan je nou een klok van binnen hebben? Welnu, het is minder hocuspocus dan je denkt! Onze hersenen en onze organen bevatten letterlijk cellen/systemen die gevoelig zijn voor tijd, licht en energie. We gaan er meer op in om dit uit te leggen. We geven je 5 tips om je biologische klok te herstellen. -
Huidverzorging conserveren zonder zooi
Huidverzorging conserveren zonder zooi is iets wat mogelijk is. Tegenwoordig wordt steeds meer bekend over het effect van niet-natuurlijke conserveermiddelen zoals parabenen. Gelukkig is het mogelijk om een mooie crème goed te houden met natuurlijke bronnen van conserveermiddelen. Conserveermiddelen zijn hard nodig om je product niet te bederven. -
Psyllium Husk; topvezels voor je stoelgang
Per dag heb je gemiddeld 30 tot 40 gram vezels nodig. Psylliumvezels kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Deze vezels stimuleren op natuurlijke wijze de darmwerking* doordat ze voor volume in de darmen zorgen*. Een goede darmvulling stimuleert de darmperistaltiek* en ondersteunt een natuurlijke stoelgang*. Psyllium Husk helpt de ontlasting zachter te maken*. -
De kruidenzolder
Sommige mensen zijn wel bekend met onze kruidenzolder. Vroeger maakten wij voor klanten en artsen in de omgeving een kruidenrecept op vraag op deze kruidenzolder, waar al onze kruiden en specerijen opgeslagen liggen. Je kan dit wel een ambacht noemen van vervlogen tijden. Tegenwoordig mengen we in de winkel, waar de klant bij staat. -
Glyfosaat – de gevolgen voor de bodem en ons lichaam (deel 2)
In deel 1 legden we uit wat glyfosaat is. In deel 2 kijken we naar de gevolgen van glyfosaat op de bodem waar we ons eten op verbouwen en de analogie die dit heeft met onze eigen darmen en darmflora. Er zit een koppeling in de werking van dit gif op het bacteriële leven op aarde, zowel in als buiten ons lichaam. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Wat maakt onze Huidbalans zo bijzonder?
Huidbalans heet niet voor niets Huidbalans. Onze gezichts-, lichaams- en haarverzorging handhaaft de natuurlijke balans van je huid en daarmee ook de natuurlijke balans van je lichaam, want alles wat je op je huid smeert wordt ook door je lichaam opgenomen. Huidbalans blinkt uit in zuiverheid, zit stampvol werkzame ingrediënten én heeft een natuurlijk keurmerk. -
Kruidengeneeskunde: hoe werkt het?
We merken vaak dat de term homeopathie verward wordt met fytotherapie. Klanten hebben niet altijd goed het verschil tussen homeopathie en fytotherapie door. Daarom leggen we je graag uit wat het verschil is. Daarnaast nemen we je een stukje mee in de geschiedenis en wat is eigenlijk het belang van de vier elementen, aarde, water, lucht en vuur? -
PCOS en gezond zwanger worden
In mijn eerste blog had ik het over het groeiende probleem van overgewicht, wereldwijd en ook specifiek in Nederland. Dat was een informatie-, motivatie- en transformatieblog, want ik wil jullie graag enthousiasmeren over bewuster en daarmee ook gezonder leven. In dit tweede blog vertel ik meer over mijn reis met PCOS en de wens om zwanger te worden. -
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen. -
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?
Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterolgehalte? Lang is gedacht van wel vanwege het hoge gehalte aan cholesterol dat in eieren zit. Maar - zoals veel dingen - blijkt het toch veel genuanceerder te liggen. Er zijn belangrijkere redenen waarom je cholesterolgehalte kan stijgen. Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwit, B12 en ijzer. -
Resveratrol; een belangrijke antioxidant
In de wereld der polyfenolen, ook wel fytonutriënten geheten, neemt resveratrol een belangrijke plaats in. Het stofje is inmiddels vrij bekend geworden om zijn toepassingen. Resveratrol zit in hoge mate in rode druiven en dus ook in rode wijn, maar er zijn ook andere bronnen zoals pinda's dadels, chocolade, aardbeien, tomaten en soja. Wat doet dit stofje? -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals de glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), de vetzuren, de vitaminen en mineralen, de bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kan eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Heilige Honing
Wist je dat wij prachtige honing verkopen van het Griekse schiereiland Athos? Op dit ongerepte stukje natuur wonen alleen monniken die in harmonie leven met de natuur en de dieren. De honingsoorten van dit eiland zijn allemaal bijzonder: de metcalfahoning, de kastanjehoning, en de dennenhoning met koninginnengelei óf met propolis en onze eigen biologische kurkuma. -
Tuinplanten vol met bestrijdingsmiddelen
Houd jij ook zo van tuinieren? Heerlijk toch al die mooie lente- en zomerbloeiers? Je denkt al snel dat je ook iets goed doet voor de insecten zoals bijen, met al die mooie bloemen. Helaas blijken veel planten in tuincentra vervuild te zijn met cocktails aan bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor mens, milieu en bijen. En dat is een risico.