Paradijsrepen

Als je even in een dipje zit of lekkere trek hebt, zijn deze paradijsrepen van kokos en chocola een ideale oplossing omdat ze je suikerspiegel niet torenhoog doen rijzen. Je kunt de stevige variant maken of ze van binnen wat zachter houden door er wat water aan toe te voegen.

Ingrediënten (24 repen)

  • 200 g santen (blok kokoscrème)
  • 6 el kokosolie
  • 3 tl onverhitte honing
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • een snuf zeezout
  • 150 g gedroogde kokos
  • 200 g pure chocola (80% cacaobestanddelen)
  • tip: maak ruimte in je vriezer

Bereidingswijze

1. Bekleed een vierkante vorm van 20 cm zijlengte met bakpapier. Leg het ongeopende pak santen in een kom warm water om het te laten smelten. Kneed het pak om dat te versnellen. Op warme dagen is de santen vaak al zacht genoeg.

2. Giet de zachte santen in een kom en meng er de kokosolie, de onverhitte honing, de vanille, het zout en eventueel, voor een zachtere mix, 2-4 eetlepels water door. Als kokosolie nog hard is smelt hij door de warme santen.

3. Roer het gedroogde kokos door het mengsel tot een gelijkmatige, deegachtige massa.

4. Druk het mengsel uit in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant met de bolle kant van een lepel glad. Laat het in de koelkast 15 minuten opstijven.

5. Keer de vorm om op een snijplank en snijd de koek zesmaal over de lengte in en daarna viermaal over de breedte. Leg de repen met voldoende tussenruimte in een met bakpapier beklede bak en zet ze in de vriezer terwijl je de chocola voorbereidt.

6. Smelt de chocola in een glazen of metalen kom op een pan met heet water – het water mag niet koken of pruttelen en mag de bodem van de kom niet raken – misschien moet je hem soms even van het vuur halen. Dit duurt ca 30 minuten.

7. Neem de kom van het vuur als de chocola bijna gesmolten is en zet hem op een theedoek zodat hij stevig blijft staan. Laat het mengsel zover mogelijk afkoelen zonder dat het stolt zodat je er een dikke laag om de repen mee kunt maken. Roer af en toe.

8. Dompel de bevroren repen met twee vorken in de chocola, laat het teveel eraf lopen en leg ze voorzichtig weer in de koude bak. Blijf voldoende ruimte tussen de repen houden. Als de kom met chocola te koud is geworden zet hem dan weer even op de pan met heet water.

9. Als alle repen gedompeld zijn, zet je de bak terug in de vriezer om ze op te laten stijven. Leg ze daarna in een goed gesloten glazen of aardewerk schaal in de koelkast of vriezer tot je ze nodig hebt. Ze blijven in de koelkast een maand goed- in de vriezer veel langer.

 

Bron: dit recept komt uit het verrukkelijke kookboek Hemsley Hemsley – de kunst om goed te eten. Auteurs: Jasmine Hemsley en Melissa Hemsley. Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059565869.