Sint-janskruid en de herfstdip

Door Roseline Kustner, 8 september 2015
Deel blog:

In de herfst neemt het daglicht verder af. Veel mensen krijgen rond deze tijd last van een herfstdip; een zwaarmoedig, somber of neerslachtig gevoel.

Sint-janskruid is een plant die van oudsher in deze tijd van het jaar wordt ingezet voor een goede gemoedstoestand. Het bevat stoffen zoals hypericine en hyperforine die opbeurend werken.

Kruid voor de verlichting van het gemoed

In de traditionele kruidengeneeskunde wordt van sint-janskruid gezegd dat deze plant ons gevoeliger maakt voor licht. Dit kun je in metafysische zin opvatten als het doen ‘verlichten’ van je gemoed. Maar deze werking heeft dit kruid ook letterlijk: het maakt de hersenen gevoeliger voor serotonine, het hormoon dat invloed heeft op een zonnige gemoedstoestand. Inname van zeer hoge doses van het kruid kunnen de huid zelfs zó gevoelig maken voor zonlicht dat er een tijdelijke huiduitslag kan ontstaan. In de herfst en winter en bij gebruik van normale doseringen komt dit probleem in de Lage Landen echter nauwelijks voor.

Sint-janskruid kan worden gebruikt als capsules of in de vorm van tinctuur (druppels) of thee. Raadpleeg wel eerst je arts als je medicijnen gebruikt, want sint-janskruid heeft interacties met een groot aantal geneesmiddelen.

Rustgevende massageolie voor kinderen

Sint-janskruid kan daarnaast ook uitwendig worden toegepast in de vorm van sint-janskruidolie. Deze olie kan erg goed worden gebruikt bij kinderen die spannende tijden beleven en daardoor moeilijk slapen: masseer de zonnevlecht (het gebied tussen het borstbeen en de navel) zachtjes en rustgevend met wat warme sint-janskruidolie als ze al in hun bedje liggen, vlak voor het slapen. Deze oeroude geruststellende remedie werkt tevens erg goed voor kinderen die nog leren om ’s nacht zindelijk te worden.

Deel blog:

replies are closed